Skriv ut denna sida
lördag, 10 november 2012 09:20

Kristallklart: Mera Irland, Mera Poesi! - Ett kristalliskt rop!

Skrivet av  Belinda Graham
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Irland är stort i Sverige just nu, speciellt den irländska poesin, förutom Muldoons En Hare på Aldergrove har två diktsamlingar av W.B. Yeats kommit ut, aldrig förut utgivna. Ibland låter det nästan lite Tranströmer

Tornet ges ut i sin helhet på Brombergs förlag (del i serien Nobelklassiker) och ett utmärkt urval ur hela W.B. Yeats produktion (inte lätt att göra urval i denna!) på Ellerströms med titeln Ett kristalliskt rop. Och se, även här finns en hare med!
Ur: En dåres två sånger

En fläckig katt och en tam hare

Äter vid min härd

Och sover kvar

Och jag är deras hela värld

Av kunskap och försvar

Försynen för mig ansvar tar

Det finns dikter med ur 16 diktsamlingar, t.ex. 18 ur The Tower (Tornet) som är en av Yeats bästa diktsamlingar,  31 ur The Winding Stair and Other poems som är en annan av de “bästa” diktsamlingarna av Yeats.

Bara 2 dikter ur On the Boiler.

Yeats är på många sätt en sann irländare, till skillnad från Muldoon flyttade han inte till USA 1987 (men som sagt, det är andra tider nu) han använde sig ofta av olika typer av ljudrim och skrev en mycket melodisk sångbar poesi som för lyssnaren lätt låter “typisk irländsk” eftersom både det irländska språket och engelska med irländsk dialekt låter väldigt melodiskt för våra öron.

Yeats är en av 4 irländare genom tiderna och en av 2 irländska poeter att få Nobelpriset i litteratur - den andre poeten är Seamus Heaney som skrivit mycket positivt om både Yeats produktion och Paul Muldoons dikter.

Att dikter står högt på Irland är lätt att se. Deras nuvarande president är också en publicerad poet (om än inte nobelpristagare).
Ibland låter det nästan lite Tranströmer:
En vaggvisa

Se änglarna tittar

Nu ner på din gärd

Så leda att sitta

i dödas värld …

Ett kristalliskt rop är en liten skatt, och inte så liten heller eftersom detta är den största och bästa samlingsutgåvan av Yeats dikter i Sverige någonsin. Med sina 200 dikter är den en utmärkt introduktion till en av 1900-talets bästa poeter (och bästa nobelpristagare). Utgåvan är vacker och lätthanterlig, ingen avskräckande tegelsten, och översättningen känns lättsam och modern.

Denna volym kan med fördel kombineras med Tornet, det första gången som denna volym och detta ”best of Yeats” urval blivit utgiven på svenska.
Som sagt - detta är ett stort år för irländsk poesi i Sverige.

Titel: Ett Kristalliskt Rop
Författare: W.B. Yeats
Översättare: Ann-Kristin Åklint
Förlag: Ellerströms Förlag

Allt tydligare framstår W. B. Yeats som den store irländske poeten under 1900-talet. Han är den som osökt förmådde röra sig från viston, folkliga och mytologiska motiv till upprörd kärlekspoesi, intensiv självanalys och slutligen en modernistisk form med ett djupt personligt tonfall. För första gången presenteras här ett omfattande urval av hans poesi på svenska - 200 dikter i formsäker tolkning av Ann-Kristin Åklint. Hon har även skrivit ett personligt, kunnigt förord och försett dikterna med kommentarer.

Belinda Graham

William Butler Yeats

Läs 3515 gånger Senast ändrad måndag, 19 november 2012 19:24

Relaterade artiklar (efter tagg)