Skriv ut denna sida

Upprop för freden säg nej till Nato.

Anton Honkonen 21 maj 2014

Nordiska-fredssamtal-2014-d975d352a3946dff3e435c75b58b4538_L.jpg

"2014 är ett märkesår för freden. Det är 100 år sedan första världskrigets utbrott –det dittills största kriget, som kom att kasta sin skugga över det kommande seklet. Sverige kunde i år ha firat 200 år av fred –om vårt land inte dragits in i USA:s och Natos angreppskrig i Afghanistan och Libyen.Det är också valår i Sverige."

Läs det enhälligt antagna uppropet vid Nordiska Fredssamtal i Degerfors 2014 här.

Upprop för freden säg nej till Nato.

Skärmavbild_2014-05-21_kl._14.27.04.png

2014 är ett märkesår för freden. Det är 100 år sedan första världskrigets utbrott – det dittills största kriget, som kom att kasta sin skugga över det kommande seklet.

Sverige kunde i år ha firat 200 år av fred – om vårt land inte dragits in i USA:s och Natos angreppskrig i Afghanistan och Libyen.

Det är också valår i Sverige. Alla politiker på valbar plats bör vara skyldiga att deklarera sin inställning till dagens och morgondagens krig – och följaktligen också till militäralliansen Nato och Sveriges traditionella alliansfrihet.

Sverige har under de senaste decennierna dragits allt djupare in i samverkan med Nato, som domineras av USA och som, i enlighet med supermaktens doktrin, hävdar rätten till första bruk av kärnvapen.

Nato är den drivande kraften bakom globalt krig. Nato står för militärbaser runt om i världen, Nato står för kärnvapen, robotsystem, militärutgifter och miljöförstöring, Nato står för uppluckring av folkrätten och åsidosättande av FN.

Svensk trupp har sedan 2002 ingått i den Nato-ledda International Security Assistance Force, ISAF, i Afghanistan. I praktiken har Sverige därigenom, för första gången i modern historia, dragits in i ett krig – ett krig där mänskliga rättigheter dagligen kränks och där civila dödas i dagliga bombningar.

Sverige skickade 2011 på Natos begäran ett Jas-Gripen-förband med 130 man för att delta i bombningen av Libyen. Natos flygbombningar var ett brott mot FN-resolution 1973 och mot FN-stadgan och orsakade en humanitär katastrof med fortgående allvarliga följder i hela regionen.

Nato har de senaste decennierna på ett oroväckande sätt flyttat fram sina militära styrkor i Europa och är allt mer sammanflätat med det europeiska så kallade säkerhets- och försvarssystemet och genomför numera återkommande militärövningar i Sverige.

Till exempel har Natos insatsstyrka Nato Response Force med 1000 soldater och 60 stridsflygplan övat bombfällning i norra Sverige. Flera av dessa övningar utförs på North European Aerospace Testrange (NEAT), som är det största övningsområdet i detta slag i Europa.

USA, Tyskland och andra länder övar fredsframtvingande åtgärder (= krig) med Sverige som värd och på svenskt territorium! Sverige deltar i aggressiva krigsövningar, vilkas strategiska mål i vår del av världen i slutänden är krig mot vårt grannland Ryssland.

Sveriges samarbete med Nato har gått extremt långt utan debatt. Bakom folkets rygg har det pågått en smyganslutning till Nato. Med få undantag har våra förtroendevalda och medier låtit smyganslutningen fortskrida utan nämnvärt motstånd eller försök till belysning. Det är inte bara en fråga om vårt lands säkerhetspolitik, det är också i högsta grad en fråga om demokrati.

I stället för militärmakt och väpnade allianser bör Sverige i enlighet med FN-stadgan verka för fredlig konfliktlösning och dialog.

Sverige ska hålla fast vid alliansfriheten och försvara folkrätten!

Kräv att svenska politiker säger nej till Nato!

Relaterade artiklar (efter tagg)