OBS! Detta är arkiverade artiklar från en äldre version av Folket i Bilds webbplats. Gå till den aktuella webbplatsen!
KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356,
SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS.
Från och till och senast för en tid sedan har den gamla historien om hur FiB "avslöjade" hur dåvarande SAF skulle vrida opinionen till sin fördel. Vad är nu detta att "avslöja"? Men strunt i den frågan. SAF-skrivare har sen länge berättat att detta "avslöjande" var planterat i FiB för att få publicitet. Vem eller vilka i FiB som lät sig dras vid näsan vet jag inte. Saken borde ha lett till en hälsosam självbegrundan i stället för att framhållas som föredömlig. Alla gör fel men man bör lära av dessa. Med vänlig hälsning från en läsare som gläds åt att tidningen blivit betydligt bättre.
Vårt intag i Sverige av animalier räknat i kalorier är i princip oförändrat mellan 1960 och 2010 och eftersom det totala intaget av kalorier ökat så har andelen animalier i Sverige minskat från 36% till 32% år 2010. Med vad är det vi äter mer av då? Ja den stora raketen är frukt och grönsaker som har ökat mycket i kilo. Rotfrukterna har stått mer eller mindre stilla, medan ökningen är på färska grönsaker och frysta grönsaker och grönsaksrätter, dvs på det mest resurskrävande grönsakerna. Sedan är vegetabiliska oljor den snabbast växande delen av den globala kosten. Rött kött och cancer? I Europa och Asien finns inga studier som bekräftar sådana kopplingar. Däremot finns observationsstudier från USA där man finner att ”Rött kött och Charkuterier” kan orsaka cancer. Att komma ihåg då är att en observationsstudie inte kan säga vad som är orsaken. Är det Charkuteriernas tillsatser, Coca Colan till hamburgaren, Glazen på grillköttet eller för hårt grillat kött osv, som ger ett samband. Det vet vi inte idag utifrån brist på riktiga randomiserade studier.
Negativa hälsoresultat? Kött från ett gräsbetande djur har en bra sammansättning näringsmässigt och har ett mycket gott näringsinnehåll för oss. Där även inälvorna är bra ur näringsynpunkt. Gräsbetande djur har också den unika egenskapen att omvandla gräs till bra mat och konkurrerar inte avgörande med odlingsbar jord. Djuren kan beta i hagen där man inte kan odla. Vanlig mjölk skyddar mot diabetes och barn som dricker vanlig mjölk har mindre övervikt. När det gäller Industriuppfödda djur ser jag nackdelar med den inhumana djurhållningen och uppfödning med till stor del artfrämmande föda, GMO-föda och antibiotika. Där finns även den negativa effekten i ett miljöperspektiv, sämre näringsutbyte och tveksam livsmedelssäkerhet. Köttet orsakar miljökatastrofer? Märkligt om det totala antalet boskap som per person över tid har minskat i ett globalt perspektiv skulle vara orsak till en global uppvärmning och miljökatastrofer och därmed skulle vi bortse från förbränning av fossila bränslen som det stora problemet. FAO:s reviderade rapport anger köttets andel av den globala uppvärmningen till 14%.
Den stora delen av det står avskogningen (skogsskövlingen) i Sydamerika och Asien för. Där man skövlar regnskog för att odla främst sojabönor men även för palmolja. I rapporten faller hela den avskogningen på köttet trots att bara 35% av sojabönorna används som djurfoder i köttproduktion. Resten går in i livsmedelskedjan. När det gäller gräsbeteskött så är det klimatneutralt och gräsbetet lagrar koldioxid i marken. Gräsbetande djur används idag för att restaurera ”trötta” jordar och stimulerar biologisk mångfald i flora och fauna. Utan boskap går det heller inte att odla ekologiskt.
En grönare värld? En titt på recepten i nummer 4 2016 stämmer till eftertanke. Där ingår margarin som är en industritillverkad produkt med huvudingrediensen palmolja fraktad från Asien. Processad i Hexan, omestrad, färgad och smaksatt med syntetisk arom. En grönare värld? Quorn? En annan hårt processad syntetisk industriprodukt som inte heller gör något grönt avtryck. Sojaprodukter? Har sin del i skogsskövlingen och tveksam ur näringssynpunkt med sitt innehåll av bland annat Isoflavoner, Fytater och Fytoöstrogener och rekommenderas ej till barn i vissa länder. Till det måste man lägga att bearbetningen för att göra sojaprodukterna ätbara också kräver industriell bearbetning. Oatly? Havren som är basen för produkten har små effekter på växthusgaserna men här är belastningen tillverkningsprocessen och transport av råvara och färdig produkt.
Grönsaker? Inte helt oproblematiskt ur ett miljöperspektiv med konstgödning och bekämpningsmedel. Dessutom är näringsutbytet magert i förhållande till energiförbrukningen. Jag tror att gräsbetande djur är hållbart och miljövänligt. Det ger ett bra näringsutbyte och är viktigt för öppna landskap och gör att landsbygden lever med allt som följer med som gårdsbutiker, mejerier, slakterier osv.
En levande lokal produktion av gräsbeteskött kan vara ett alternativ till Big Food, Big Pharma, GMO och TTIP. Då passar det storskaliga spannmålsjordbruket bättre för de stora aktörerna och monopolen men miljövänliga är de inte. Jag har full respekt för att människor väljer att avstå från animalier men jag blir så oerhört besviken när tidningen jag prenumererat på genom åren och uppfattar som trovärdig, så grovt misshandlar ett så viktigt ämne. Skämmes tammefan!
I det senaste numret av FiB/K (nr 3/2016) är redaktören för FiB-juristernas hemsida inte överens med FiB-juristernas ordförande och tillika en av grundarna av sajten alliansfriheten.se om hur vi skall se på den ryska Syrieninterventionen. Är den förenlig med den mellanstatliga uppförandekod vi idag har eller är den inte det.
alliansfria svenska soldater
Radioprogrammet Konflikt har haft ett flertal intressanta inslag. Nu den 27 februari handlade det om Rysslands ekonomi, militära kapacitet och påstådda hot. Titeln var ”Rysslands kris och grannars fruktan”. Som vanligt i Sverige var det en hel del hets mot Ryssland i programmet. Det var dock något mer öppet i tonen än många andra program. Utvecklingen har följt tre faser: 1. Programmet Konflikt, 2. Twitterflödet och 3. Ett radioprogram, Medierna, med kritik mot radioprogrammet Konflikt. Det senare tas upp under ”Fas3”.
Öppet brev till Försvarsministern: Peter Hultqvist, du har beskyllt kritiker av Värdlandsavtalet som inte gör samma tolkningar av dess innebörd som du för att tillhöra någon slags undervegetation (1 o 2). Min fråga är om jag ska känna mig utpekad? Jag har ju samlat in namn mot Värdlandsavtalet på Stora torget i Uppsala och jag har kritiserat avtalet i flera tal på appellmöten. Jag uppskattar inte att jag och mina vänner benämns som någon slags undervegetation. Det känns som om vi anklagas för att vara brottslingar eller åtminstone oärliga. Antydningarna om att vi som är kritiska skulle gå i Ryssland ledband är också oförskämda. Vi som är kritiska är kunniga och självständigt tänkande människor.
Några dagar efter terrorattackerna i Paris den trettonde november 2015 avled min svärfar i samma stad. Till begravningen kom gäster från England, USA och Israel. Bland barnbarnen fanns kusiner från Paris, London, Manchester, New York och Bnei Brak. Begravningen ägde rum på fredag eftermiddag. Bara en timme senare var det dags att gå till synagogan för sabbatsgudstjänst.
illustration: Emmelie Carlsson
Jag har tidigare på fib.se skrivit om tyska Pegida och uttryckt min förvåning (och förfäran) över att vissa fibbare och FiB/K närstående personer tycks sympatisera med denna uttalat islamofoba och flyktingfientliga organisation och med dess mest framträdande förespråkare, publicisten och bloggaren Jürgen Elsässer.
På olika vänsterhemsidor finns ibland ett märkligt synsätt. Skribenter framställer sig sitta inne med ”sanningen” mot ”PK-eliten” eller ”gammelmedia”. Sådan argumentation har hittills mest återfunnits på brunhögerbloggar som ”avpixlat” och liknande. Men skillnaden mellan vanliga tidningar och bloggar består egentligen i att vanliga tidningars uppgifter är kollade av professionella journalister, medan bloggarna är tummelplatsen för rykten, desinformation och självöverskattning. Samt allt för snabbt hopskrivna inlägg.
Vi, kurder och kurdvänner på Facebook och många tusen med oss deltog i den stora demonstrationen på Medborgarplatsen för att visa vår solidaritet för flyktingarna som kommer till Europa. I regnet på Medborgarplatsen den 6 september var de många olikfärgade paraplyerna tätare än ensambleföreställningen "Paraplyerna i Cherbourg" som just nu spealas på Stadsteatern i Kulturhuset.
Nyligen skrev Oleg Mezjuev en mycket väl underbyggd artikel om hur Donbass folkmilis i östra Ukraina har erhållit så kallade "troféer" från ukrainska armén, varpå de själva har kunnat skaffa sig en imponerande arsenal. Jag valde, i kommentarsfältet, att bemöta en del av de som kritiserade denna artikel. Eftersom denna kommentar i sig har kommit att bemötas i en artikel i denna tidning, vill jag nu avlägga följande replik.