Skriv ut denna sida

FIB/K bör kräva att nazistmarschen i Jönköping 1 maj inställs

Henrik Persson, styrelseledamot i FIB/K-Stockholm 28 april 2014
Henrik Persson,  styrelseledamot i FIB/K-Stockholm
Henrik Persson, styrelseledamot i FIB/K-Stockholm

Polisen i Jönköping har gett tillstånd till organisationen Svenskarnas Parti, SvP, att demonstrera i staden på 1 maj. SvP är f d Nationalsocialistisk Front, namnbytt, sorgfälligt upputsat och lite kosmetiskt ändrat i sin framtoning. FIB/Kulturfront bör uttala sig mot att denna grupp får demonstrera på 1 maj.

Som många påpekat, bl a i JO-anmälningar mot polisens beslut  i Jönköping, utgör själva kärnan i SvP:s budskap en hets mot folkgrupp, vilket är ett lagbrott i vårt land. Polisens beslut att ge SvP tillstånd att demonstrera är därför inte korrekt och i enlighet med våra lagar.

SvP vill helt klart införa apartheid i Sverige. På sin hemsida skriver SvP att enbart personer som har ”det västerländska genetiska och kulturella arvet” kan vara svenska medborgare, eller ha förtroendeposter i landet.  "Etniska svenskars" väl och ve - inga andras - ska ligga till grund för allt som bestäms i Sverige.

Det finns fler dokument som kan ligga till grund för att polisen inte tillåter nazistgrupper sprida sin lära. Sverige undertecknade på 60-talet t ex också en FN-resolution mot rasism är helt klar i sin innebörd:

"Konventionsstaterna fördömer all propaganda och alla organisationer som grundar sig på föreställningar eller teorier att någon ras eller persongrupp av viss hudfärg eller visst etniskt ursprung skulle vara överlägsen någon annan grupp...

I detta syfte skall konventionsstaterna ... olagligförklara och förbjuda organisationer samt organiserad propaganda som främjar och uppmuntrar till rasdiskriminering..."

SvP har egna radiosändningar under namnet "Radio Framåt". Där uttrycker man missnöje med hur Sydafrika och USA ser ut idag:

Apartheid, och åtskillnaden fram till 60-talet mellan svarta och vita i USA,  var enligt SvP-radion något positivt: "Separationen ska vara total och på en landsomfattande nivå". Man har också uttryckt besvikelse över avskaffandet av slaveriet.

En av FIB/K:s tre grundparoller är: försvar för yttrande-och tryckfrihet. I debatten har det framställts som att vår yttrandefrihetslagstiftning kräver att nazistgrupper av detta slag får demonstrera. Men SvP vill inskränka alla  "icke svenskars" yttrandefrihet i Sverige, t ex i form av rösträtt, i och med att man vill beröva alla dessa sitt medborgarskap.

Partiprogrammets punkt 4 säger även att SvP är emot demokrati. Dagens samhällsordning är ett "experiment som varat i ungefär ett sekel" som gett ett dåligt resultat, anser de.

SvP hotar i själva verket yttrande- och tryckfriheten. De vill i praktiken införa en fascistisk apartheiddiktatur. 

1 maj är arbetarrörelsens dag i hela världen. Det är ett hån mot oss alla att låta en nazistisk organisation demonstrera denna dag. Hitler och nazisterna i Tyskland fängslade och dödade arbetarrörelsens ledare så fort de fick möjlighet. 

Därför bör FIB/K:s riksstyrelse:

- Uttala sig positivt till det engagemang som många Jönköpingsbor, inklusive företrädare för kommunfullmäktige i staden, kyrkan och många andra, visar i sin kritik mot att polisen gett SvP tillstånd att demonstrera.

- Kräva att polisen i Jönköping drar tillbaka sitt tillstånd för Svenskarnas Parti att genomföra en demonstration i staden den 1 maj.

 

 

 

Henrik Persson, styrelseledamot i FIB/K-Stockholm

Relaterade artiklar (efter tagg)