Skriv ut denna sida

Ryssland bryter mot FN:s våldsförbud

Ola Jordán, journalist 25 mars 2014
Ola Jordán
Ola Jordán

Jan Myrdal och Stefan Lindgren intar en principlös och farlig inställning när det gäller Rysslands agerande som är ett brott mot FN:s våldsförbud.

Jag har ägnat rätt många nattliga timmar att läsa artiklar på ryska när det gäller händelseutvecklingen i Ukriana i allmänhet och Krim i synnerhet.

Frågan är mycket komplex och det är därför viktigt att se frågan dialektiskt. och att väga in så många aspekter som möjligt. Tyvärr har t.ex. Jan Myrdal och Stefan Lindgren intagit en principlös och -enligt min uppfattning - farlig inställning när det gäller Rysslands agerande - som innebär ett brott mot FN:s våldsförbud. Detta har ju Rof Andersson - TTFR - på ett utmärkt sätt redogjort för.

När det gäller Lindgrens rapportering om händelseutvecklingen i Ukraina på Nyhetsbanken (och även i sitt tal i Stockholm 15 mars: Protest mot västs inblandning i Ukraina) så har jag tyvärr upptäckt att han lämnat felaktiga uppgifter vid ett flertal tillfällen, I sitt tal - den 15 mars - hävdar Lindgren

( http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1843) :

"I Ukraina har kupp regeringen förbjudit Ukrainas Kommunistiska Partis! Först i två regioner. Därefter har de slagit sönder varenda partilokal i landet liksom UKP:s politiska företrädare. Förbudet mot kommunism är ett tydligt tecken fascism.".

Enligt min uppfattning ger Lindgren sken av att Kommunistiska partiet är HELT förbjudet i Ukraina, vilket alltså inte är sant.

Kommunistiska partiet har för övrigt 32 ledamöter i Verchovnaja Rada (Ukrainas parlament).
http://gapp.rada.gov.ua/radatransl/Home/Factions/en

När det gäller krypskyttarna på Maidan påstår Lindgren, att: "Nu vet vi att det var krypskyttar från oppositionens sida", vilket är tagit ur luften. Jag har skrivit om hur det förhåller sig på dessa sidor:

Apropå eldgivningen mot Maidan, Kiev, den 20 februari 2014
http://temp.kiruna-nytt.se/?p=1169

Spekulationer vilka krypskyttarna var som sköt på människorna på Maidan
http://temp.kiruna-nytt.se/?p=1123

Ett annat exempel är, när Lindgren ( http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1836 ) skriver, att "Myndigheterna i Kiev har avbrutit all försäljning av järnvägsbiljetter till Krim, så för halvöns befolkning vore ett brobygge en välsignelse."

I själva verket var det endast ett temporärt stopp i biljettförsäljningen, pga tekniska problem.

När det gäller artiklarna har jag bland annat läst - och översatt - denna artikel, som är viktig av flera skäl; dels att EU-parlamentet (på inrådan av Europeiska enade vänstern) har tagit ställning mot ett förslag att förbjuda Ukrainas kommunistiska parti, dels att den motsäger den proryska inställningen (som är rätt utbredd bland kommunister/socialister), att EU (alltså inklusive EU-parlamentet) ställer sig på den "fascistiska" kuppregeringen i Kievs sida:

Detta är alltså ett viktigt ställningstagande, trots att jag är EU-motståndare!

Europaparlamentet: Vi är emot ett förbud mot Ukrainas kommunistiska parti
http://temp.kiruna-nytt.se/?p=1144

Left Opposition: Ukraine will be saved from intervention by solidarity
http://www.criticatac.ro/lefteast/left-opposition-ukraine-saved/

Ola Jordán, journalist

Relaterade artiklar (efter tagg)