Skriv ut denna sida

SvD: Natostyrka kan få agera i Sverige

Svenska Dagbladet 28 augusti 2014

Screen_Shot_2014-08-28_at_16.03.20.png

Regeringen väntas på torsdag godkänna ett avtal som gör det möjligt för Nato att sätta in sin snabbinsatsstyrka i Sverige. Beslutet kommer mitt i Ukrainakrisen och inför Natos toppmöte nästa vecka om stärkt försvar av Europa. Skriver MIKAEL HOLMSTRÖM på Svenska Dagbladet igår.

Försvarsmakten begärde hos regeringen att inleda förhandlingarna med militäralliansen Nato i höstas. De är nu klara och ett beslut väntas vid veckans regeringssammanträde, enligt flera källor.

– Vi har kommit väldigt långt, och det kan komma ett regeringsbeslut på torsdag, bekräftar försvarsminister Karin Enström, M, för SvD.

Sverige och Finland är inte medlemmar i Nato, men bägge länderna är nu redo att teckna avtal om att ta emot Nato-trupp. Det är en viktig politisk signal som kommer under den allt värre väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Det är också ett politiskt besked till Nato, veckan före alliansens toppmöte i Storbritannien den 4–5 september. 

Sedan 1994 har Sverige och Finland bedrivit ett allt tätare officiellt samarbete med Nato inom alliansens Partnerskap för fred, PFF.
Ett partnerland kan välja att ingå ett så kallat Host nation support med Nato, ett värdlandsavtal. Detta gör det enklare för Natos snabbinsatsstyrka, Nato Reaction Force, NRF, att både öva i Sverige och att komma hit under kriser.

Läs hela texten på Svenska Dagbladet här.

Svenska Dagbladet

Relaterade artiklar (efter tagg)