Skriv ut denna sida

EU-projektet är en konstruktion av överklassen för överklassen.

Lasse Nilsson 12 maj 2014

960x640_bestfit_63.jpg

"Nu är kampanjen för EU-valet i full gång. Man pratar om hur viktigt det är att rösta. Man säger ”vi måste vara med”. Vilka är ”vi”?"skriver Lasse Nilsson ifrån Enhetsgruppen i Helsingborg.

Solidaritet över gränserna

Nu är kampanjen för EU-valet i full gång. Man pratar om hur viktigt det är att rösta. Man säger ”vi måste vara med”. Vilka är ”vi”? Hela EU-projektet är en konstruktion av överklassen för överklassen. Det är en lagstadgad kapitalistisk nyliberal politik, som syftar till att pressa tillbaka hela Europas arbetarklass för att öka profiten för de redan rika.  EU bekämpar också länder utanför Europa genom att konkurrera ut lokala producenter med subventionerad jordbruksproduktion, rovfiske och antifacklig politik. EU deltar i imperialistiska krig om råvaror i Afrika och Asien. Fri rörlighet och öppna gränser inom EU säger de, men menar frihet för företag att flytta arbetskraft mellan länder, frihet att bekämpa arbetsrätt och miljölagstiftning allt i syfte att uppnå maximal profit. EU handlar inte om skapa en bättre tillvaro för Europas befolkning. EU är klasskamp där den samlade Europeiska borgarklassen tvingar på Europas folk arbetslöshet, privatiseringar, fattigdom, krig och miljöförstöring. Arbetarklassen i Europa och i hela världen har samma intresse. En svensk arbetare har mer gemensamt med en kinesisk och en rumänsk arbetare, än med de Svenska riskkapitalister som plundrar den gemensamma välfärden. Arbetarnas solidaritet stoppar inte vid den europeiska gränsen, den är global.

Genom historien kan vi se exempel på att stater rustar för krig för att dölja inre motsättningar. Det är i år hundra år sedan Europas  borgarklass drev ut sin befolkning till ett förödande krig, där arbetare ställdes mot arbetare. Miljoner människor slaktades för att försvara överklassens rätt att utsuga dem. Med symboler som flagga, nationalsång och ”fosterlandskärlek” gick man i döden för sina ”egna ” förtryckare.

Nu vill man åter lura i befolkningen att Sverige är hotat och att man måste öka anslagen till krigsmakten. Borgarpartierna förespråkar att Sverige ska gå med i NATO. Om man lyckas lura in Sverige i NATO så kommer krigsbudgeten att i princip fördubblas. Enligt Leif Pagrotsky         ( I en krönika i tidningen ”kritiska eu-fakta” nr 134 maj 2014) från dagens drygt 40 miljarder till ca 74 miljarder. Natos medlemsläder har enats om att avsätta minst 2 procent av sitt lands BNP till NATO vilket för Sveriges del innebär 74 miljarder.

Vem är då fienden? Vem ska invadera Sverige och varför? Den frågan bör besvaras av de som propagerar för upprustning. Den enda förklaring som har grund i verkligheten är att USA och NATO kräver att Sverige ska deltaga i omringningen av Ryssland. I denna fråga är det som i EU-frågan. Rysslands befolkning har mer gemensamt med Sveriges, Brasiliens, Ukrainas och Greklands befolkning än med de korrumperade och maktfullkomliga ledarna i Kreml. Solidaritet mellan arbetarna över hela världen är den kraft som kan sätta stopp på kapitalismen och krigets vansinne. Arbetarna i hela världen kan hindra krig genom att vägra ta på sig uniformerna som delas ut av borgarklassen i det egna landet. Kampen ska föras mot kapitalismen, inte mot bröder och systrar i andra länder.

Sverige ut ur EU

Nej till samarbete med NATO    

Lasse Nilsson Enhetsgruppen                                                                                                                                    

Lasse Nilsson

Relaterade artiklar (efter tagg)