Skriv ut denna sida

Ukraina, Ryssland och Nato

Ulf Bjerén, Karlskrona 8 april 2014
Ulf Bjerén
Ulf Bjerén

Enligt TT 29 mars har Putin nu erkänt att Ryssland invaderade Krim. Det har han inte.

Putins tal till soldaterna på Krim, som TT refererar till, riktade sig till de som fanns där i enlighet med 1997 års avtal om flottbas och inte till några invaderande trupper.

Det lögnaktigt vinklade telegrammet återgavs i tidningarna. Så mal propagandan på och tjänar det dubbla syftet att demonisera Ryssland och att förpassa den av väst regisserade kuppen i Kiev till glömskans värld.

Kuppen var Europapremiär för öppet samarbete mellan väst, nyliberal höger och öppna fascister. Visserligen förekom samarbete mellan Nato, Ustasja och UCK-terrorister på 90-talet i Jugoslavien, men hemlighölls så gott det gick. Utom Europa är USA:s användande av fascister i Latinamerika välkänt och i Libyen och Syrien har väst samverkat med den regionala motsvarigheten, terroristerna i Al Qaida.

Kuppen i Kiev är oroväckande i mer än ett avseende. Väst har backat upp de väpnade fascisterna (UPA-Bandera, Right Sector) och slagskämparna på Maidantorget . Dessa vädrade öppet sitt missnöje med att få mindre betalt än utlovat på grund av valutaraset. Detta samarbete för att störta folkvald president och parlament har av ledande politiker i väst förklarats rumsrent.

Kärnan i Ukrainakrisen är EU:s strävan att komma åt Ukrainas rikedomar och USA:s önskan att placera Natos missiler vid Rysslands gräns. Natos expansion i Östeuropa bryter mot avtal. 1990 förband sig USA till Sovjetunionen att inte utvidga Nato österut. Västtyske utrikesministern Genscher bekräftade åtagandet. Det tog Ryssland 24 år att erinra USA och Nato om löftesbrottet och äntligen sätta ner foten vid Krim.

Under senare år har imperialismen utkämpat förpostfäktningar i tredje världen: Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien. Länder har krossats under järnhälen. Men de strategiska fienderna för en militärt rustad men ekonomiskt och politiskt nedåtgående västimperialism är Ryssland och Kina. Vi lever sannolikt i en förkrigstid. Ukraina är en del av uppmarschen mot Ryssland.

I detta läge är frågan om Nato viktig för Sverige. Sverige deltar allt intensivare i Natos övningsverksamhet, nyligen Cold Response nära Rysslands gräns i norr och nu med Jas Gripen i samverkan med USA-flyg från bas i Litauen. Ledande media har använt Ukrainakrisen för att argumentera för svenskt medlemskap.

Närmandet till Nato sker mot opinionen. Hela 48 procent säger nej till Nato och bara 20 procent är för. De makthavande undviker att nämna att Sverige som medlem kan bli nukleär måltavla vid ett Natokrig mot Ryssland. Bakom ryggen på folket drar de in Sverige i en framtida stormaktskonflikt.

 Sydöstran 14-04-08

 

Ulf Bjerén, Karlskrona

Relaterade artiklar (efter tagg)