Skriv ut denna sida

Vill EU har inbördeskrig i Ryssland

Rune Lanestrand 28 februari 2014
Rune Lanestrand
Rune Lanestrand
Är det inte märkligt att EU:s toppar reser till Kiev och lägger sig i vem som ska vara president i Ukraina.
Och att detta sker med uppbackning från USA visades nyligen av ett avlyssnat samtal mellan amerikanska ambassaden i Kiev och Vita Huset.
 
I sin omdömeslösa jakt på att få med Ukraina med Europa bördigaste slätter och geopolitiska läge vid Svarta havet har EU rubbat maktbalansen som i förlängningen kan tvinga Ryssland att  lämna Krimhalvön vilket skapar ett mycket farligt läge för hela Europa.
 
President Janukovytj som man lyckats avsätta för att han inte var beredd att skriva på EU:s diktat var demokratiskt vald av mer än 50 procent av befolkningen. Och hade större legitimitet än politikerna i EU då bara 45 procent av EU:s röstberättigade deltar i valen till EU-parlamentet.
 
Sveriges tidigare ambassadör i Moskva Sven Hirdman påpekade just detta och att EU skulle respektera valet av Janukovytj och inväntat nästa års presidentval i Ukraina. Samtidigt skulle man kunnat ha en folkomröstning om EU-medlemskapet.
 
Den tidigare presidenten Yulia Tymoshenko var också korrumperad och förlorade valet. Men hon stöddes av EU bara för hon ville knyta Ukraina till EU.
 
Nu har EU uppbackade av USA genomfört vad som kan liknas vid en statskupp ihop med politiskt ytterst tvivelaktiga grupper i Ukraina.
Några med rent fascistisk agenda.
 
I stället för en demokratisk och fredlig väg för Ukraina till ett ev EU-medlemskap är Bryssel på väg att skapa en situation som föregick det blodiga inbördeskriget på Balkan.
 
Rune Lanestrand

Relaterade artiklar (efter tagg)