Skriv ut denna sida

Oh, du sköna nya värld!

Carin Åberg 21 november 2012

Hur många gånger då? Hur många gånger blir världen ny? Och skön? För vem? Kan jag välja? 

Vem faen väljer att bli ful, fattig och sjuk när man bara kan välja att bli rik, vacker och frisk? En galning? Mer straff? Jag menar med alla andra galningar rapporterade i medierna. Jag bara undrar...
Eller kan jag välja att bli bombad, förtryckt och diskriminerad? Istället för att bli skyddad av världsamfundet, erkänd som demokrat och hyllad som frihetskämpe? Eller tvärtom. Ifall det bara är att välja? Vem väljer? Jag bara undrar...


1) Så är vi där i mellanöstern igen då. Palistinerna säger det och Israel säger det. Vilka palestinier?  Vilka israeler? Har det kalla kriget verkligen upphört? Är världen bättre nu när USSR inte längre finns? Men USA. Har demokratin vunnit då?

Vilken demokrati?

Vems demokrati?

Vad hände med alla resolutioner som redan utfärdats av ”världsfredsorganistionen” FN? (Väntar vi på en ny som inte effektueras? Tråkigt för dom – både palestinier och israeler.) Var faen är FN? Den där organisationen som skulle förhindra ett nytt världskrig? Ingripa när människor blev förtryckta? Får de inte tillräckligt med stöd från sina finansiärer för att fullgöra sin uppgift? I praktiken? Är den ersatt av ett Nato som pga inre angelägenheter har annat att syssa med eller ett EU som ser sin möjlighet? En ny maktbalans? EU vs NATO? You tell me!


Fanns det inte en organisation liknande FN efter första världskriget också? Nationernas förbund? Som skulle säkra världsfreden och demokratin? Fast efter bara drygt två decennier var den europeiska världen (med deras vasallstater) i brand igen.


Till vilken nytta? Eller vems?


Ska det fortfarande vara fem stater som alla har veto? Vart vill vi? Vad vill vi ha? Eller egentligen: Vilka är ”vi”? Ska vi i krig igen för att upprätthålla nuvarande ekonomiska system? Är det värt det? Eller är det skillnad mellan ekonomi och demokrati?


2) Kommer någon ihåg ”nödhjälpsarbete”? Vägbyggande och annat mot att få lite pengar för att kunna betala hyra och lite billig mat på tretitalet? Något vi inte har idag (då fanns det folkrörelser). ”Välfärdsstat”? Och di klagar på sossarna?. Hmmm.


Idag finns en skrattretande ersättning för sjuka och arbetslösa, tillgänglig för cirka 30% av de anmälda. Resten får lita till vänner och bekanta, eller bli bostadslösa, utan mat, varma kläder och annat. Vad innebär ”välfärd?” Vilken är den svagaste länken...? Det är den som bryter kedjan.


3) Ifall det nu saknas jobb, hur åtgärdar nuvarande regering det problemet? Lägre företagarsavgifter för unga, äldre, långtidsarbetslösa och immigranter? Sänkt arbetsgivarsavgift inom vissa branscher? ROT- och RUT-avdrag, ändringar i arbetsrättslagstiftingen som innebär att det blir lättare att avskeda folk? Livellerad lönenivå? Skapar det fler jobb? Eller..? Vad?


4) På tv ser jag att jag, ifall jag beställer just nu, kan få ett nytt hem innan jul. Var jag ska handla för att få den billigaste julen. Vad jag ska köpa för att få en riktigt lyckad jul. Att jag ska köpa... (Och hur jag får en ung hy [sic! vaffö dåfö då? duger jag inte som jag är?], vackert hår [inte ett grått hår]. Eller där det inte syns att jag varit vaken för länge och ser trött ut ”för en blick kan göra allt” pga deras produkt. Jag kan köpa bilar som tydligen blir angripna av färgbyttor, träffa min match [för vem kan hitta den rätte, när det inte inträffat i kompisgänget {men snälla, gå på en studiecirkel – du kan dessutom lära dig nåt för pengarna!}]) Hur får jag det där jobbet som rekommenderas överallt? Handlar det bara om att jag ska anstänga mig mer? Eller finns det nå't att köpa??! Rent matematiskt sett finns det arbeten till ca 20% av anmälda arbetslösa. Och resten då?


Oh, du sköna nya (?) värld!
Sen när?
See you
Carin
PS. Fast jag läste i en platsannons att de sökte en virtuell chef. Ska jag söka? DS.

(Finns också som PDF att ladda upp längre ner.)

Carin Åberg

Relaterade artiklar (efter tagg)