Skriv ut denna sida

Israels anhängare styr debatten om Israel/Palestina

Ammar abu-Arqoub 10 januari 2016

Det låter som en överdrift. Men det är ett faktum att Israels sympatisörer i Sverige får övertaget i stort sett i alla diskussioner om  Palestina/Israel i det offentliga rummet.

 

 

 

För ett par månader sedan kritiserades vissa politiker för att de deltagit i en pro-palestinsk demonstration där demonstranter anklagades för att skandera på arabiska '' slakta judarna ’’. Men det visade sig snart vara  en illvillig lögn förmedlad av den sionistiska aktivisten, Annika Rothstein, och av Israels ambassadör Isaac Bachman. Vad palestina-aktivisterna bokstavligen  skanderade var ’’slakta soldater’’, och  ingen alls gapade ’’slakta judarna’’.

Men tyvärr har inte palestina-aktivisterna tolkningsföreträde. Det ger våra medier istället åt sionistiska aktivister, Som i sin tur presenterar sina åsikter som Sanningen, och säljer dessa "sanningar" till tidningarna som fakta som inte behöver att verifieras.

Än en gång lyckades Israels anhängare att styra debatten om Israel-Palestina konflikten till Israels fördel. På senare tid pressades statsministern och utrikesministern på pro-israeliska åsikter.

Mathias Sundin (Liberalerna/Foklpartiet), som är ökänd för sitt militanta Israel-försvar, kritiserade Margot Wallström för  att hon fördömt både  palestiniernas och israelernas våld nu under hösten. Han menade att det israeliska våldet är självförvar mot palestinsk terrorism och bör därför inte fördömas. Margot Wallström borde inte ha annat val än att bekräfta Israels rätt till självförsvar.

På liknande vis pressades Stefan Löfven av medierna som samtidigt marknadsförde den israeliska propagandan. Frågorna medierna ställde till statsministern rörde inte huruvida den olagliga israeliska ockupationen av Gaza, och av många, stora och godtyckligt placerade bosättningar i strid mot avtal och konventioner i Palestina, eller dråpen på drygt 100 palestinier under de senaste veckorna faktiskt utgör krigsförbrytelser enligt internationell rätt. I stället fick han frågor om inte de desperata och förtvivlade palestinska knivdåden var ett slags terrorhandlingar. Först menade statsministern att knivdåden inte ’’klassificerades som terrorism’’, men därefter har han böjt sig och har numera ändrat sig i frågan.

Man bör vara uppmärksam på att knivdåden utfördes med hushållsknivar som tillhyggen av palestinska ungdomar i strid mot en övermäktig ockupationsarmé, tungt beväpnad med state-of-the-art- stridsvagnar, högteknologisk strids-jet, vit fosfor och andra dödsbringande, sofistikerade vapen

Trots det gör pro-israelerna återigen den vanliga demagogiska kullerbyttan så att det nu framstår som att det är palestinierna som ockuperar Israel, inte vice versa.

Senast jämförde Mathias Sundin de palestinska knivattackerna med skolmorden i Trollhättan.  Han likställde bokstavligen den rasistiska knivmördaren på skolan i Trollhättan med palestinska motståndskämpar på stulen mark, genom att säga:  ’’israelisk polis hanterar knivattackerna utifrån samma princip som svensk polis gjorde i skoldådet i Trollhättan, genom att skjuta mot kroppen för att snabbt stoppa gärningsmannen’’.

 I slutänden var intressant nog inte frågan om israelernas dråp av försvarslösa och förtvivlade  palestinska ungdomar något som intresserade och oroade svenska medier och politiker - ingen andades ett ord om det. Medan bara en antydan om att palestinier har rätt till självförsvar är kontroversiellt i den fria världen trots att internationell rätt stadfäster med all önskvärd tydlighet att människor som lever under främmande makts ockupation har rätt att försvara sig l, även våldsamma metoder.

Sedan palestinierna i väst stereotypt framställs som omänskliga och kulturellt mindervärdiga som har de helt enkelt inte givits någon rätt att försvara sig själva, Alla deras motståndshandlingar är terrorism per definition. Att våra medier löper med en sådan retorik betyder att de godtagit den israeliska propagandans tolkningsföreträde, med vars hjälp israelerna har skaffat ett problemformuleringsprivilegium här i Sverige, Detta förklarar vad det betyder när man säger att Israels anhängare styr debatten om Israel-Palestina konflikten till Israels fördel.

Självklart vill Sundin att vi ska tro att Israel en normalt stat och att de ockuperade palestinska territorierna är en trädgård full av blommor. Han glömde att Israel har ockuperat Palestina, utvisat invånarna, dödat dem i tusental, rivit deras hem och beslagtit deras jordar, belägrat deras städer, och berövat dem deras grundläggande rättigheter i årtionden. 

Det är därför knivdåden i Palestina och vad hände i Trollhättan kan inte sammanblandas alls. Det senare var faktiskt en rasistisk attack i ett fredligt land som inte har startat ett krig mot andra människor.​

Ammar abu-Arqoub