Skriv ut denna sida

Allt fler vill avbryta den svenska militära insatsen

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30 maj 30 maj 2013

 

Forskaren Karl Ydén tror att skadade och dödade svenskar i Afghanistan är den viktigaste förklaringen till opinionssvängningen.

SOM-institutet om inställningen till Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan:  Det blir allt större majoritet för att avbryta den svenska militära insatsen i Afghanistan, visar en rapport från SOM-institutet i Göteborg. 45 procent av svenskarna tycker det är riktigt att lämna Afghanistan.25 tycker att det är fel och så här tycker några personer från olika delar av Sverige.

 

– Ja, det tycker jag är bra. De har inget där att göra, vi ha ju inte ens en egen armé, säger Uffe Tengan från Stockholm.

 

– Min personliga åsikt är att de borde stanna kvar där för att hjälpa landet och hjälpa de människor som vill föra landet vidare, tycker Nicolaas Boon från Borås.

 

– Min spontana reaktion är ändå att de ska åka hem. Jag har så svårt med alla dessa företag där man ska försöka med militära medel att lösa konflikter, säger Astrid Andersson Wretmark från Visby.

 

2007 var det fortfarande något fler svenskar som tyckte att det var fel att avbryta Sveriges militära insats än som tyckte det var riktigt. Sen dess har opinionen blivit mer positiv till att ta hem styrkan och skillnaden mellan andelen positiva och negativa, 45 procent mot 25, har aldrig varit större än i den senaste mätningen från SOM-institutet. Forskarna Karl Ydén och Joakim Berndtsson vid Centrum för studier av militär och samhälle vid Göteborgs universitet har skrivit rapporten.

 

Karl Ydén tror att händelserna med skadade och dödade svenskar i Afghanistan är den viktigaste förklaringen till opinionssvängningen.

 

– Fortsatt rapportering om strider och vägbomber kombinerat med att man kanske inte ser så tydliga politiska framgångar i Afghanistan, tillsammans blir naturligtvis bilden att det här kanske inte leder så långt som man hade hoppats. Svårigheten med att skapa en stabil stat i Afghanistan är alltså en annan viktig förklaring. USA:s, Sveriges och andra länders beslut att avveckla de stridande trupperna nästa år, kan också ha påverkat. Sveriges Radio Ekot 25 maj.

 

Rapporten visar också att 76 procent av de tillfrågade tycker att det är viktigt att svenskar deltar i fredsbevarande insatser medan 15 procent inte tycker det. Men den politiska ledningen har inte lyckats övertyga svenskarna om att Afghanistaninsatsen är en fredsbevarande operation, tror Karl Ydén. – Man har inte nämnt Afghanistan särskilt ofta eller förklarat på ett återkommande sätt på vilket sätt det här leder. 

 

Karl Ydén

Karl Ydén

Forskare Karl Ydén, fil.dr., studerar militärorganisationers skilda handlingslogiker och hur militären påverkas av uppdragsgivare, uppgifter och förändrade kompetenskrav. De industriella demokratiernas militärer befinner sig i en förändring vad avser uppdragsgivare (från nationella regeringar till internationella organ), uppgifter (från skydd av eget territorium till ökad tonvikt vid internationella operationer) och kompetenskrav kopplade till moderna konflikter. 

Publikationer

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2003

2000

 

Läs mer i hela Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30 maj. Ladda upp som PDF längre ner

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 30 maj