Skriv ut denna sida

Ship to Gaza - en folkrörelse

Niklas Berg-Dror Feiler-Madeleine Persson-Gunnar Olofsson 18 juli 2012
Ship to Gaza vid kaj i Stockholm, guidning kl 15:00 varje dag Nils Lundgren +46 73-0398823 i-Padkamera
  A Alla i Malmö med omnejd – allmänhet, media, politiker – inbjuds till att besöka Estelle och delta i de guidade turer som arrangeras varje dag kl 15. Estelle nu i Malmö  Estelle stannar också till i Helsingborg, Varberg, Göteborg och Oslo. Följ Ship to Gazas Estelle i dess färd till Gaza för att bryta blockaden.  Kolla:  www.shiptogaza.se

Estelle passerar Öland i tufft väder.

Ship to Gaza Öland

 

Guidning på Estelle

 

 

 

Nu kommer Ship to Gaza till Malmö hamn

Besättning Evert Svensson Mehmet Kaplan

Evert Svensson, Mehmet Kaplan, Andreas Persson seglar i regnet utanför Nynäshamn.

Mehemet Kaplan waves goodby to Stockholm while Ship to Gaza's Estelle is leaving from Stockholm on it way to Malmö (on its way to Gaza)

Ship to Gaza Mehmet Kaplan

Ship to Gazas besättning har varit i Stockholm i veckan och organiserat torgmöten och uppträdanden. I fredags eftermiddag lämnade segelfartyget Estelle stadshuskajen för vidare seglats mot Gaza, i syfte att bilda opinion för att häva blockaden. Matilda Kihlberg, SR, gick ombord och pratade med Dror Feiler, föreningens talesperson.

Ship to Gaza Andreas Persson

Dror Feiler spelar saxofon när Estelle lämnar Stockholm, berättar Andreas Persson som seglar med Ship to Gaza till Malmö.

Estelle_Saltsjön

Motdemonstration av Israelvänner. Så liten att den skulle rymmas i lastrum 2, Estelles medelstora lastutrymme. De stod på kajen i regnet vid Ship to Gazas S/V Estelles avfärd till Malmö. Det blixtrade och haglade på dom, så dom gick. Och då blev det sol!

Israeldemonstranter

"– Jag vill även betona är att den här båten inte tillhör Ship to Gaza, utan det svenska folket. De har skänkt varenda krona för att vi ska kunna köpa båtar, upprusta och fylla de med nödvändigheter. Om det sker ännu ett angrepp så är det mot svenska folkets egendom, säger Dror Feiler."

Ship to Gaza till Malmö

Inför avfärden till Malmö. 

Ship to Gaza 15 juli 2012

Ship to Gaza's sailing vessel Estelle is on its way to Malmö (on its way to Gaza)

Ship to Gaza kikarvakt halvbild

Penninginsamlingen till Estelles färd mot Gaza går fantastiskt. Nu återstår mindre än 7000 kronor till en halv miljon. Målet är en hel miljon före augustis utgång.

Insamling Ship to Gaza

Mindre än 7000 kronor kvar till en halv miljon

Israels regering rasar över UNSCOS beslut att finansiera professurer vid Islamic University of Gaza

Israeli Heavy Metal Band to Become Turkish Citizens

Frihetsteatern vill ge palestinier en röst

Läs artikel i Arbetet: Tredje resan ska göra Ship to Gaza till en folkrörelse
Hanan Abu Naser och Madeleine Persson.
Solidaritet Gaza Hanan Abu Naser och Madeleine Persson
Estelle framme i Stockholm natten till måndag 9 juli, förtöjd vid Fotografiska museet.
Estelle 9 juli 2012
Besättningen som seglade Estelle till Stockholm:

Paus i solen ombord på Estelle — med Johan Örestig, Annika Enmark, Ida Linander, Ehel Enal och Niklas Berg.

Yngre gardet

Sjuka i Gaza nekas vård

I ett handgemäng i Gaza i augusti 2008 skadade Mahmoud Khader Gaafar sina ben så illa att han omedelbart behövde sådan avancerad vård som ej kunde erbjudas i Gaza utan bara i Israel. Den israeliska militären nekade honom ”av säkerhetsskäl” att komma över gränsen varför de palestinska läkarna till sist tvingades amputera hans vänstra ben ända uppe vid höften. Han har sedan vid upprepade tillfällen, och senast nu i vår, nekats resa från Gaza till Västbanken - det vill säga från en del av det palestinska territoriet till en annan! - för kompletterande behandling.

Detta fall är bara ett i raden av många där sjuka och skadade palestinier undanhålls den vård de enligt internationell rätt skall ha tillgång till. Bara under april månad i år har det palestinska centret för mänskliga rättigheter (PCHR) räknat till 42 fall där patienter från Gaza nekats få den vård de behöver i Israel och på Västbanken. Det handlar, utöver behandling av skador, om cellgiftbehandling för cancer, dialys för kronisk njursvikt och många andra tillstånd. Den israeliska blockaden, som just gått in på sitt sjätte år, har resulterat i svår resursbrist i vården, brist på många nödvändiga mediciner och allmänt försämrat hälsoläge bland palestinierna i Gaza.

Den Internationella Konventionen om Ekonomiska, Sociala och Kulturella rättigheter erkänner ”rätten för var och en att åtnjuta bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa” (artikel 12). Fjärde Genèvekonventionen (artikel 56) kräver av Israel, som ockupationsmakt, att säkerställa och upprätthålla hälsan hos den ockuperade befokningen. Blockaden av Gaza utgör också en form av kollektiv bestraffning förbjuden enligt artikel 33 i Fjärde Genèvekonventionen.

Blockaden av Gaza är en skam för världssamfundet som hittills inte mäktat med att göra något åt den. Därför görs i år ytterligare ett försök av projektet Ship to Gaza att bryta blockaden. Stöd det initiativet!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Estelles loggbok

Klicka här: Estelle i Visby hamn

Israeliska journalisten Amira Hass berättar för publiken i Visby om hur palestiniers rörelsefrihet begränsats kontinuerligt från 1991, och att Israel förbjuder israeliska journalister att vistas eller arbeta i Gaza.

Israeliska journalisten Amira Hass och Cecilia Uddén från SR i samtal om inbäddad journalism "inbäddade" i lastrummet på Estelle. Fullsatt med 55 besökare.

Ombord på båten Estelle- Ship to Gza, debatt mellan journalisterna Cecilia Uddén och Amira Hass från Ramallah om situationen i Gaza.

Mattias Gardell, Jacob Johnson och Niklas Berg ombord på Estelle i Nyköping

s/v Estelle i Visby hamn. Foto: Dror Feiler.

Estelles historia. Foto av Dror Feiler:

Sveriges radio: Ship to Gaza - provokation eller solidaritetshandling
Häng med en snabbis på Ship to Gazas nya båt Estelle. Reportage av Marie Nilsson Boij.
Ship to Gaza har nu inlett sin långa färd mot Gaza. Men är det ett fredligt solidaritetsprojekt eller snarare en rak politisk provokation mot Israel? Hör debatten i Studio Ett mellan Viktoria Strand, talesperson, Ship to Gaza, och Fredrik Federley (C), riksdagsledamot.

Ship to Gaza - provokation eller solidaritetshandling

Möt också den palestinska ickevålds- aktivisten Hanan Abu Nasr. Nöden i Gaza där hon bor är stor, men det hon drömmer om allra mest är inte elektricitet, rent vatten eller mediciner, utan frihet. Reportage i Studio Ett av Marie Nilsson Boij. Ickevåldsaktivisten Hanan Abu Nasr

Moderat politiker: Därför skänker vår kommun till Ship to Gaza ...

 

Niklas Bergs blogg: Ship to Gaza, skärgården och barndomsminnen

Följ Estelles resa mot Gaza

Niklas Berg-Dror Feiler-Madeleine Persson-Gunnar Olofsson