Skriv ut denna sida

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 31 maj

Nils Lundgren 31 maj 2012

Stefan Lindgren kommenterar svenska regeringens deltagande på NATOs toppmöte i Chicago 19-21 maj: Sverige får tala på det stora krigsrådslaget. Vilken ära! Märk att det följer med en prislapp. Sverige "föreslås" bidra med 40 miljoner dollar om året till "afghaniseringen" av kriget. Förutom att Sverige förutsätts fortsätta delta i den skamliga teatern och behålla 200 militärer i Afghanistan som "instruktörer" efter 2014. Inte som del av en FN-operation! Inte på inbjudan av Afghanistan!

Pierre Schori: "Enligt konfidentiella uppgifter fick Sverige redan i februari en nota på 40 miljoner dollar per år av USA. Vad lovade Reinfeldt och Bildt i Chicago? Och varför envisas regering och riksdagsmajoritet med att stå fast vid att satsa huvuddelen av våra resurser i Afghanistan på militära insatser som är av noll strategisk betydelse och hållbarhet och det längre än flera Nato-länder?... Ska verkligen Sverige, som inte är med i Nato, nu gå in och ersätta trupper som Nato-länder drar tillbaka och dessutom betala en Nato-avgift på nära 300 miljoner dollar… socialdemokraterna lovade väljarna 2010 – tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – en bindande tidsplan för ett svenskt militärt tillbakadragande som skulle påbörjas i juli 2011 och vara avslutat under första halvåret 2013. Det dröjde inte många månader förrän detta vallöfte sveks av Håkan Juholt och Urban Ahlin. I stället slöts en pakt med regeringen om en förlängd militär närvaro till minst 2014" Läs mer i nyhetsbrevet. Ladda upp längre ner som PDF

Nästa nyhetsbrev kommer den 14 juni
Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.