Skriv ut denna sida

Sveriges Afghanistanpolitik

Nils Lundgren 22 mars 2012

Ny affisch av konstnärinnan Pia Jämtvall. Sören Sommelius Helsingborgs Dagblad 15 mars: Ett norskt militärflygplan av typen Hercules med sex man ombord försvann på torsdagen i de svenska fjällen i trakterna runt Kebnekajse...Sveriges hemliga turer med Nato borde också avslöjas och granskas liksom omständigheterna kring de svenska soldaternas krig i norra Afghanistan. Läs mer Afghanistans senaste nyhetsbrev, laddas ner som PDF

Den tragiska olyckan inträffade under en väldig norskledd militärövning Cold Response. 16 000 soldater från 14 länder deltar, däribland 1500 svenska soldater, i offensiva ”fredsframtvingande” operationer. Övningen genomförs i samarbete mellan Natotrupper och enheter från Partnership for Peace-länder. Övningarna genomförs främst på norskt territorium men utnyttjar också svenska områden. Trupperna tränar på att agera ”i ett krisområde, med högintensiv krigföring, terrordåd och massdemonstrationer”, skriver GP. Så vävs Sverige in i Natos militära strukturer, utan att något riksdagsbeslut om svenskt Natomedlemskap har fattats. Och den svenska och norska fjällvärlden blir ett väldigt övningsfält, ett slags ställföreträdande Afghanistan. Är jag ensam om att tycka att det är obehagligt? Förra veckan skakades opinionen av avslöjandena kring de hemlighetsfulla och horribla vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien. Sveriges hemliga turer med Nato borde också avslöjas och granskas liksom omständigheterna kring de svenska soldaternas krig i norra Afghanistan. Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad 15 mars.

Ladda upp nyhetsbrevet som PDF längre ner

Nästa nyhetsbrev kommer den 29 mars Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.