Skriv ut denna sida

Inriktning för FIB/K: s arbete: Nej till ett svenskt närmande och anslutning till NATO

FiB/K Styrelse 26 januari 2015

Screen_Shot_2015-01-28_at_00.45.32.png

Folket i Bild: s styrelse den 25 oktober - Inriktning för FIB/K: s arbete: Nej till ett svenskt närmande och anslutning till NATO.

I slutet av augusti i år godkände regeringen med stöd av socialdemokratiska talesmän ett avtal som underlättar[1] för NATO att utnyttja Sverige som plattform för övningar, krigsförberedande och rent krigiska aktiviteter. Det är den senaste av flera åtgärder som fört Sverige mycket nära ett medlemskap i NATO. Närmandet innebär att Sverige utsätts för betydande säkerhetspolitiska risker och definitivt bryter den långa traditionen av att stå utanför stormaktspolitiken sedan snart 200 år. Dessa regeringens steg har också skett över huvudet på svenska folket som sedan länge avvisat en anslutning.

Folket i Bild/ kulturfront har sedan dess tidning och organisation skapades för 43 år sedan avvisat stormakters översitteri och krigiska aktiviteter mot mindre stater och folk. Folket i Bild/kulturfront har således under senare tid beskrivit och fördömt de övergrepp som NATO gjort i Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien och andra stater och kan inte acceptera att Sverige ska stödja och vara en del av denna organisation.

I det allvarliga läge som nu uppstått är Folket i Bild/kulturfront beredd att samverka med alla som motsätter sig ett närmande och anslutning till NATO. Det gäller oavsett hur man i övrigt ställer sig till NATO och dess åtgärder. Det viktiga är att vi samverkar för att förhindra närmandet och en anslutning till NATO. Vi gör det i fast förvissning om att det svenska folket avvisar en sådan utveckling.

Folket i Bild/Kulturfront ska således genom sin tidning, hemsida samt lokala och centrala aktiviteter belysa att ett medlemskap i NATO inte förbättrar Sveriges säkerhet utan ökar risken att bli indraget i krig. Mot bakgrund av att anpassningen till NATO redan gått långt, inte minst genom värdlandsavtalet som regeringen beslutat men riksdagen ska godkänna, är det hög tid att den starka opinion, som står bakom denna uppfattning, kommer till brett uttryck. Bevarandet av Sveriges alliansfrihet är inte en höger- eller vänsterfråga. Opinionen mot ett svenskt NATO-medlemskap skall därför drivas brett med sikte på att ena alla i vårt land som är för ett alliansfritt Sverige oavsett politisk tillhörighet. Folket i Bild/Kulturfront ska vara en bland många krafter som verkar för detta.

FIB/K bör tillsammans med andra:

*       Visa att ett medlemskap inte förbättrar Sveriges säkerhet

*       Tydliggöra styrkan och bredden hos den svenska opinionen mot medlemskap

*       Belysa det pågående samarbetet med NATO och dess farliga effekter för vår säkerhet

*       Behandla hur omvärlden skulle reagera på ett svenskt medlemskap

*       Ge ett historiskt perspektiv på svensk alliansfrihet och neutralitetspolitik

*       Positivt framhålla FN som organisation för internationell fred och säkerhet och Sveriges roll för att förebygga och överbrygga spänningar och motsättningar i vårt närområde

*       Förmedla en försvarsvänlig hållning

*      Ta upp aspekter på NATO: s kärnvapen vid en anslutning

*     Och andra problem och risker knutet till en anslutning.

FiB/K Styrelse

 

Not: Detta är inriktningsdokumentet om arbetet mot NATO som styrelsen antog vid sitt möte den 24 januari. Det innehåller en liten korrigering av det tidigare uttalandet"


[1] Den nuvarande formuleringen lyder ” ett avtal om att låta NATO utnyttja Sverige som plattform”

FiB/K Styrelse

Relaterade artiklar (efter tagg)