Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 7 augusti 2014

Föreningen Afghanistansolidareitet 8 augusti 2014

Screen_Shot_2014-08-08_at_19.25.41.pngNyhetsbrev 7 augusti 2014 Redaktör : Lars-Gunnar Liljestrand 

 

FREDSAM GÖTEBORG, torsdagen den 14 augusti 2014, kl 18.00 Clarion Hotel Post vid Drottningtorget

Talare: Thage G Peterson, Ingeborg Breines

Arrangör: Fredsam Göteborg (ett nätverk för mer än tio samverkande fredsorganisationer)

Svenska Freds ungdomsläger på Åland: 25 juli medverkade Lars-Gunnar Liljestrand (Föreningen Afghanistansolidaritet och Föreningen FiB-juristerna) med föredrag om FN-stadgans våldsförbud och kriget i Afghanistan. 

 

Nyheter om Afghanistan

NATO OCH CIVILA OFFER

Ledare i Afghanistan Times 5 augusti

Civila som dödats i flygangrepp från Natostyrkorna har utlöst protester i västra Heratprovinsen. De protesterande samlades utanför guvernörens kontor med offrens kroppar och för första gången skanderade de att de kommer att klättra uppför berg för att bekämpa dem. Med ”dem” menade demonstranterna utländska trupper. Bakgrunden till denna vrede är att civila har drabbats värre än någonsin under det detta det längsta kriget i den samtidshistorien. Döda kroppar kommer in från alla sidor i kriget – talibaner, säkerhetsstyrkor och de utländska styrkorna. Civila hävdade att fyra medlemmar i en familj, två män, en kvinna och ett barn attackerades vid en flygattack från en amerikansk stridshelikopter då de var på väg hem på motorcykel för två dagar sedan. Det här är inte första gången och kanske inte den sista då civila afghaner dödats av Nato-Isafs bombningar. Hittills har ingen av de utländska militärerna hållits ansvariga eller straffats för sådana attacker. Detta visar hur översittaraktigt USA uppträder i Afghanistan. Deras hjälp och bistånd finns där och den här nationen tar emot det. Men ser man till de civila offren är detta internationella stöd för litet då det inte ges någon ersättning för mänskliga förluster. Problemet är deras höga tonläge när en John, Albert och Christopher dödas. Då skriker de i högan sky men då Zarghoon, Samoonval och Ahmad dödas genom en flygattack säger de bara ”sorry” eller ibland inte ens det. Varför denna skillnad? Tror de att de är mänskliga varelser och afghaner bara undermänniskor? Tror de att deras blod är rött och afghanernas vitt? Varför ges ingen ersättning då afghanskt blod spills? Varför har hittills ingen företrädare för de utländska styrkorna kommit med blommor till graven för de nyss dödade? Varför hyllar de sina egna som krigshjältar och tycker att afghaner är bara skräp? Nu måste det till en seriös undersökning av händelsen både av afghanska armén och befälhavare för de utländska trupperna. Om den här händelsen går obemärkt förbi kommer den att bana väg för ännu fler attacker från de utländska styrkorna under vilseledande motiveringar. Dessa utländska trupper som redan anser sig stå över lagen och inte är ansvariga inför någon.

 Då de stridande trupperna lämnar Afghanistan vid slutet av 2014 har USA spenderat mer pengar på att stödja landet än man gjorde med Marshallplanen som hjälpte Europa att återhämta sig ekonomiskt efter andra världskriget, enligt analytiker vid regeringens granskningskommission. 104 miljarder dollar har satsats sedan 2002 (krigsinsatserna ej räknade). Marshallplanen kostade omkring 13.3 miljarder dollar vid den tiden vilket motsvara 103 miljarder dollar i dagens penningvärde. ..Vad de många miljarderna dollar som använts för Afghanistan har resulterat i är en öppen fråga. Talibanernas motstånd förblir starkt och många rapporter visar att de gör framsteg då de utländska trupperna dras tillbaka. De civila offrens antal ökar mot rekordnivåer och Afghanistan självt är på listan över de mest korrupta staterna i världen.

De amerikanska stödinsatserna har återkommande kritiserats av den amerikanska granskningskommissionen SIGAR och andra. ”De 30 granskningarna, inspektionerna, specialrapporterna och andra SIGAR-rapporter som publicerats det har kvartalet har gällt program och projekt för omkring 18.2 miljarder dollar,” konstaterades i rapporten i onsdags. ”Tyvärr visade de flesta rapporter dålig planering, slarviga konstruktioner, mekaniska fel otillräcklig uppföljning.”

Stödet för USAs insats i Afghanistan är på sin lägsta nivå någonsin. Enligt en Gallupundersökning i februari anser nu nära hälften av amerikanarna att kriget var ett misstag och över 80 procent har en negativ syn på Afghanistan.

Scott Smith, som förestår Centralasiatiska programmen vid USAs Institute of Peace säger att det mesta pengarna har satsats på att öka säkerheten i Afghanistan och det är just där som minst resultat uppnåtts. Stars and Stripes 30 juli.

Kinas speciella sändebud för Afghanistan har avslutat sitt besök i landet och anlänt till grannlandet Pakistan. Sun Yuxi säger att han tror att Afghanistans folk själva kan skydda sin nationella säkerhet. ”Jag tror den inre säkerheten i Afghanistanskall hanteras av det afghanska folket själva, inkluderande den nya regeringen, dess ledare och armén och polisen. En

viktig förutsättning förstås är att landet behöver genomföra nationell försoning.” ”I fredsprocessen i Afghanistan känner Pakistan situationen bäst då landet har nära band med Afghanistan historiskt och kulturellt. Pakistan är en av de viktigaste vännerna till Afghanistan både vad gäller politiskt och ekonomiskt samarbete. Afghanistan och Pakistan är goda vänner med Kina. Vi har byggt relationer på ömsesidigt förtroende. Om det finns skillnader och missförstånd mellan de två länderna kan Kina axla ansvaret att lösa problem och understödja samarbete,” sa Sun. Xinhua News 28 juli

Generalinspektören för Afghanistans återuppbyggnad (SIGAR) har gett ut ytterligare en förödande rapport om det enorma slöseriet och bristen på kontroll i Afghanistan. Den här gången koncentrerades rapporten på 474 823 gevär som Pentagon levererat till afghanska armén. Vi har sedan länge vetat att många afghanska rekryter lämnar armén efter att de fått sin första lön och att de rutinmässigt tar med sig sina vapen, men vi visste inte i vilken omfattning. Enligt rapporten saknades 43% av det totala antalet vapen med registrerade serienummer. ...SIGAR anmärkte att detta endast täcker den afghanska armén och inte den nationella polisen. Det är ändå värre inom polisen eftersom det knappast existerar någon registrering alls av vapnen för den. Antiwar.com 28 juli 

 

EFTER ATT HA FÖRLORAT PROVINSEN 2010 SLÅR DE AFGHANSKA TALIBANERNA TILLBAKA

New York Times 27 juli.

En plötslig talibanoffensiv i den sydliga provinsen Kandahar nyligen har lett till några av de intensivaste striderna där på flera år, sa talesmän för regeringen i söndags. De militanta erövrade ett distriktscenter nära gränsen till Pakistan, bekämpade regeringsstyrkor nära provinshuvudstaden och genomförde en attack av en självmordsbombare mot bostaden för provinsens mäktige säkerhetschef.

Kandahar, en viktig bas för talibanerna sedan 1990- talet, har fått uppleva en mycket förbättrad säkerhet sedan upptrappningen av amerikanska trupper tryckte ut talibanerna 2010. Amerikanska styrkor håller fortfarande en bas vid Kandahars flygplats men afghanska styrkor har aggressivt tagit ledningen i provinsen under säkerhetschefen, general Abdul Raziq vars brutala taktik i bekämpandet av talibanerna har väckt kritik men trots allt ansetts effektiv.

I sitt offentliga tal inför högtiden Eid al-Fitr, upprepade talibanledaren Mullah Muhammed Omar sin beslutsamhet att återinföra ett islamskt emirat i Afghanistan. Beviset för det kom genom en flerfronts offensiv i Kandahar inkluderande hundratals talibankämpar.

 OPINIONSUNDERSÖKNING BLAND AMERIKANSKA IRAK- OCH AFGHANISTANVETERANER

Resultat från de 2000 svarande:

-47 % av de svarande känner minst en veteran som försökt begå självmord

-31% har haft tanken att ta sitt eget liv
-40% känner minst en veteran som tagit sitt liv -53% har en mental sjukdom

Hela undersökningen finns på här. 

Föreningen Afghanistansolidareitet

Relaterade artiklar (efter tagg)