Skriv ut denna sida

Jan Myrdal: Vi kan få en blåröd regering efter valet. Både S och M sneglar på Tyskland

Jan Myrdal 16 september 2014

Screen_Shot_2014-09-16_at_19.00.02.png

I november förra året skrev Jan Myrdal en debattartikel i Aftonbladet där han inte uteslöt risken att Sverige skulle få en blåröd regering efter valet.Texten har nu efter söndagens val åter blivit aktuell och så här skriver skriftställaren i ett meddelande idag:

"Detta skrev jag alltså i höstas. Jag hade helt rätt. Nu när Reinfeldt avgår som partiledare behöver ´de inte käbbla om statsministerposten. Löfven har redan på vanligt betongsossesätt sparkat ut vänsterpartiet. Moderaterna kan släppa sinas må påhäng. Sedan blir det en regering som kan fullfölja den gemensamma politiken." 

Vi kan få en blåröd regering efter valet

Jan Myrdal: Både S och M sneglar på Tyskland

Det intressantaste med debatten om vad socialdemokraternas Stefan Löfven och moderaternas Fredrik Reinfeldt sagt om kommande val och regeringsbildning är att ingen skrivit att de påtagligen diskuterar en trolig stor koalition av tyskt mönster. Alltså en blå/röd regering; moderater och socialdemokrater.

Att de själva inte talar klartext är lika självklart som att officiella och officiösa kommentatorer i medierna, ledarskribenter och förespråkare, inte gör det. Det är olämpligt och skulle störa valarbetet. Att dock övriga skribenter tiger finner jag märkligt.

Naturligtvis skulle hela frågan falla om samtliga alliansens partier i valet inte bara klarar 4 procent utan behåller sitt nuvarande regeringsmöjliga underlag i riksdagen, liksom om Sifo-mätningen från den 17 november enligt vilken de rödgröna partierna har egen majoritet med 50,9 procent blir verkligt valresultat och Löfven därefter skulle välja att ta med v i regeringen. (I Tyskland stod den tyska socialdemokratin i höstens val inför just den senare situationen men valde att inte bilda majoritetsregering med die Linke.)  Dock, inget av detta verkar troligt.

Läs resterande del på Aftonbladet här.

 

Jan Myrdal

Relaterade artiklar (efter tagg)