Skriv ut denna sida

Gunnar Olofsson: Palestinska fångar hungerstrejkar!

Gunnar Olofsson 18 juni 2014

Fibstämma_2010_005_kopia.jpg

"Uppemot 300 palestinska fångar i Israel hungerstrejkar nu i protest mot lagar som gör det möjligt att hålla människor fängslade i ”administrativt förvar” på obestämd tid, utan rättegång eller dom." Skriver Gunnar Olofsson

Palestinska fångar hungerstrejkar!

 Uppemot 300 palestinska fångar i Israel hungerstrejkar nu i protest mot lagar som gör det möjligt att hålla människor fängslade i ”administrativt förvar” på obestämd tid, utan rättegång eller dom. Strejken, som är inne på sin åttonde vecka, är den längsta i ockupationens historia, och många fångar är nu i mycket dåligt skick. Flera har tagits in på sjukhus och opererats för olika komplikationer. Och i svenska media är det – alldeles tyst!

Hungerstrejken har fått stor uppmärksamhet i Israel där regeringen nu i desperation försöker få lagligt stöd för att tvångsmata de fångar som svävar i direkt livsfara – något som det israeliska läkarförbundet bestämt avvisat som ett brott mot internationell lag och normal läkaretik. Strejken har lamslagit delar av det palestinska samhället i sympatiyttringar för de strejkande, och i stort sett samtliga politiska fångar, omkring 5.000, har genomfört en endagsprotest mot förhållandena.

 I nuläget hålls 191 palestinska fångar inspärrade utan rättegång och dom. Till skillnad från vid tidigare hungerstrejker får fångarna denna gång inte ta emot besök, inte ens av oberoende läkare. Fångarnas tillstånd är därför oklart och enligt fängelsemyndigheten är omkring 65 av dem föremål för olika åtgärder. Palestiniernas president, Mahmoud Abbas, har vänt sig till FN:s säkerhetsråd med en begäran att man ingriper för att tvinga Israel att respektera internationell lag, överge sitt orimliga system och inse att man nu är ”ansvarig för livet för alla fångar”. Och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har förklarat att ”fångar i administrativt förvar antingen måste ställas inför rätta eller friges utan dröjsmål”.

Systemet med fängslanden och internering utan rättegång och dom är en styggelse för varje demokratiskt sinnad människa. Ändå hörs ingenting från de politiker i Sverige, och EU, som annars brukar oroa sig för demokrati och mänskliga rättigheter. Varför är det så? Var är demokratiministern? Utrikesministern? Alla våra EU-parlamentariker? Det är nu ni måste agera för att försvara demokratin och rädda liv.

De hungerstrejkande fångarna har deklarerat att de denna gång är fast beslutna att fortsätta strejken till slutet, tills en ändring kommer till stånd – även om det kommer att kosta dem själva livet. Det är nu upp till våra politiker att besluta hur många palestinska liv man är villig att offra för att fortsätta sin hittillsvarande undfallenhetspolitik.

 Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

 

Gunnar Olofsson

Relaterade artiklar (efter tagg)