Skriv ut denna sida

USA-stödda angreppskriget mot Syrien på väg in i ett avgörande

Anders Romelsjö 25 mars 2014
USA-stödda angreppskriget mot Syrien på väg in i ett avgörande
Bild: Syrian Arab news agency - SANA

Rapporterna från Syrien under senare tid handlar mest om flyktingarnas eländiga situation. Men en större andel av hjälpsändningarna kommer nu fram. Kanske beror detta på att Syriens armé kontrollerar en större del av Syrien än tidigare efter militära framgångar.

I det tysta pågår hårda strider med ökade insatser av USA, Israel och Turkiet bland annat.

* 27 januari rapporterade Reuters att USA:s kongress bakom lyckta dörrar nyligen godkänt ökat vapenstöd till rebellerna. Vem tror inte att en del av USA:s vapenstöd hamnar hos den dominerande rebellgruppen på marken.
* Los Angeles Times skrev 22 mars att USA ökat stödet till rebeller i södra Syrien som ”en sista chans” att vända inbördeskriget.

* Ken Stone, från Hamilton-koalitionen för att stoppa kriget, uttryckte oro över att USA är ”på väg bort från en eventuell diplomatisk lösning som hela världen ser fram emot till mot mer väpnad kamp, mer aggression mot den syriska regeringen.”
Han konstaterade att en sådan förändring i den amerikanska politiken skulle uppmuntra utlandsstödda rebeller i Syrien att än mer vägra att delta i fredsförhandlingar och ”snarare … fortsätter sitt hemliga angreppskrig, som finansieras av de arabiska monarkierna och av regeringarna i väst mot den legitima regeringen i Syrien.”

USA genomför aggressiva åtgärder mot Syrien också i USA. Idag rapporteras att USA beslutat att stänga Syriens konsulat i USA. Man har belagt Syriens FN-ambassadör Bashar al- Ja’afari och Syriens FN-stab med reseförbud längre än 40 kilometer från centrala Manhattan.
FN-ambassadören har efter det senaste Genevemötet påpekat ”En hotande militär upptrappning från USA har uppmuntrat koalitionsdelegationen (Syrian National Council) att visa oförsonlighet och spoliera denna samtalsrunda. Vi är redo att återvända till Genève, baserat på vår tro på betydelsen av en politisk lösning, men ingen lösning kan börja medan det syriska folket lever i terrorism”.

I ett tal vid Tufts-universitetet 1 mars berättade USA:s senaste ambassadör Robert Ford till Syrien om läget där och ger ungefär samma bild av läget som denna blogg har gjort i många månader. ”Du har en al-Qadia-fraktion som kämpar en annan al-Qaida fraktion. Det är så splittrade. Jag har inga goda nyheter för er i kväll om Syrien. Den syriska oppositionen i sig har gjort ett eländigt jobb i att skilja sig från al-Qaida-element. Det finns några riktigt dåliga människor i Syrien just nu, på oppositionssidan. Kan oppositionen visar att den är beredd att nå ut och komma på ett sätt att överbrygga hela den sekteristiska klyftan?” (Globalresearch).

Human Right Watch kräver att Syriens regering och rebellerna ska dras inför den Internationella brottsmålsdomstolen. Man bortser från Syriens legitima rätt att försvara sitt land och sin konstitution, och bortser helt från USA:s avgörande roll – som vanligt – annars hade man krävt att USA skulle dras inför domstolen.

Israel och Turkiet ingriper.
* För några dagar sedan rapporterade (ej i svenska massmedia) att Isarel bombat syriska ställningar i Golanhöjden. Syriens armé strider där mot al-Qadia-rebeller, och Israels insatser gagna här al-Qaida.
* Enligt bloggaren Sabbah Report förbereder Israel en invasion av Syrien. Om detta stämmer vet jag inte.
* Strider pågår också längs gränsen till Turkiet där rebeller lidit svåra förluster enligt SANA.
* Premiärminister Erdogan bekräftade att Turkiet skjutit ned ett syriskt flygplan som påstås ha kränkt Turkies luftrum, vilket Syrien tillbakavisar.
* Syrien har vänt sig till FN:s generalsekreterare och framfört klagomål mot Turkiets stöd till rebellgrupper vid gränsen.

Samtidigt pågår mycket viktiga striderlängs gränsen till Libanon, varifrån utländska al-Qaidakrigare och liknande kommer in. Syriens armé har nyligen intagit det starka rebellfästet Yabrud och är på väg in i andra städer och byar enligt nyhetsbyrån SANA, statlig liksom BBC och Sveriges radio.
* Enligt FARS News har Ryssland uppgivit att Syriens armé vunnit framgångar mot rebeller på andra håll.

Krigets orsak är en intervention, ett angrepp av USA & Co, helt i strid mot FN-stadgan och internationella konventioner. Det är ett krig via ombud som Qatar och Saudiarabien, må dessa nu ha egna (och nu alltmer motstridiga) intressen. En stor andel av de stridande mot den syriska arabarmén utgörs av anhängnare till al-Qadia och liknande grupper. Detta är väl belagt, och även rapporterat i utländska ledande massmedia, men sällan av den svenska pressen som ofta ter sig som oskyldiga ekon i USA-ledningens intressen.

Huvudkampen mot terrorismen i världen på marken förs sedan länge av Syriens president och regering samt den syriska armén mot terrorister från olika delar av världen, stödd av Obama & Co ekonomiskt och med vapen, vilket rapporterats i detalj här sedan länge. Om USA menar allvar med talet om kamp mot terrorismen skulle man kraftfullt stödja Assad (och lägga ned CIA med sitt starka inslag av terroristverksamt – se tidigare blogginlägg).

Enligt USA:s spionchef Clapper (bilden) finns 7000 utländska terrorister i Syrien från 50 länder, inklusive från Sverige (Bilden nedan ska föreställa svenska rebeller i Syrien) och andra länder i Europa. Clapper sade ”Syrien har blivit en jättelik magnet för terrorister” givetvis utan att nämna att det är USA som gjort det tidigare stabila landet till en terroristhärd.

Föreslår att antiimperialister, trots en del olika uppfattningar stödjer parollerna
1. Nej till krig mot Syrien!
2. Stöd en fredlig lösning och FN:s fredskonferens om Syrien!
3. Stoppa det långvariga militära stödet av USA, Storbritannien, Saudiarabien, Qatar och Turkiet & Co till rebeller, vilket stärkt al-Qaida, och är det stora hindret för fred!
4. Upphäv sanktionerna mot Syrien!
5. För ett fritt, enat och självständigt Syrien!
6. Inget svenskt stöd för krig mot Syrien!
7. Öka den humanitära hjälpen till Syrien!
8. De som står bakom angreppskriget och förstörelsen i Syrien ska bidra väsentligt till återuppbyggnad.

Anders Romelsjö

Relaterade artiklar (efter tagg)