Skriv ut denna sida

Otrygga, ovissa och obekväma arbetsvillkor

Ingela Rönn 25 februari 2013

Boken ”Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad” ger perspektiv. Andelen anställda i Sverige med tillsvidarekontrakt har minskat från 82 till 76 % under de senaste två decennierna, samtidigt som andelen tidsbegränsat anställda ökat från cirka 9 till 14,5 % skriver Ingela Rönn som efter tillsvidareanställning nu har en tillvaro med korta uppdrag, jobbcoacher, arbetssök osv.

”Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad”
Atlas förlag, 2012
Antologin ”Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad” ingår i kampanjen ”Vilket samhälle vill du ha?” som bolaget Arena Opinion genomför i samarbete med 6F – fackförbund i samverkan, vilka numera är fem; Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och SEKO.


”Skitliv” gavs ut av Arenagruppens förlag Atlas i november 2012. Parallellt höll tankesmedjan Arena idé ett första seminarium om otrygga anlitandeformer; om andra sätt att anlita arbetskraft än i form av tillsvidareanställning. Seminariet utgick från smedjans rapport ”Otrygg på jobbet, otrygg i systemet”, utarbetad av Victor Bernhardtz,”Skitlivs” redaktör.

 

Den kortfattade rapporten lyfter fram en del basfakta och perspektiv på utvecklingen, bl.a. att andelen anställda i Sverige med tillsvidarekontrakt har minskat från 82 till 76 procent under de senaste två decennierna, samtidigt som andelen tidsbegränsat anställda ökat från cirka 9 till 14,5 procent och andelen företagare från 9 till 9,5 procent.

 

Antologin levandegör mer fylligt vardagen för människor utan tillsvidareanställning och effekter av otrygga, ovissa och obekväma arbetsvillkor. Sex kvinnor och sex män mellan 25 och 41 år gestaltar sina egna, sina vänners och andra personers erfarenheter. Sonja Schwarzenberger skriver om att jobba tills man spyr och för dålig lön, om att ha 41 visstidsanställningar under tio år och att hon är lika bra på att överleva som en kackerlacka. Hon försöker lugna sitt stressbultande hjärta med att sitta nära hundar på T-banan och klappa dem. Den bästa terapin är hennes hemliga kärleksrelation till en rödlätt kisse.

 

Allt oftare är arbetsgivare inte beredda att betala för mer personal än verksamheten precis behöver i varje stund, eller så betalar de inte för all tid som läggs ned på beställda jobb. Arbetsgivare kan idag, med någon dags eller några timmars varsel, via sms kalla in deltids- eller vid behovsanställda som håller sig ständigt redo – utan att kunna ta kompletterande jobb som skulle förbättra deras ekonomi och t.ex. göra det möjligt att skaffa egen bostad. Läsaren får lära om nya sätt att hantera personal och jobbavtal som ibland tillämpas regelvidrigt av företag, i ett arbetsliv och en ekonomi under förändring.

 

Kommentarer från forskare och fackliga företrädare samt reflektioner kring politik och arbetsmarknad vävs in i flera texter. Finanskris, migrerande arbetskraft och globalisering tas upp, liksom situationen i europeiska länder, där utvecklingen mot osäkra jobb börjat tidigare och gått längre än i Sverige.

 

Fransmännen behövde i mitten av 1990-talet noga förklara begreppet ”prekära anställningar” för att jag skulle förstå vad de menade; visstidsanställd personal som löpande plockas in och ut efter behov inom industrin. En drygt 50-årig engelsk vän till mig jobbar sedan över 15 år på kontrakt med tidsbegränsade uppdrag i IT-branschen, inom såväl hemlandet som i andra länder, varvade med arbetslöshet. Han skolade ännu tidigare om sig från språklärare till IT-jobbare.

 

Enligt ”Skitliv” gäller inte otrygga villkor enbart unga på väg in i arbetslivet, utan allt fler lever länge med dåliga jobbvillkor. Äldre personer som förlorar jobbet riskerar även de att hamna i en tillvaro av visstidsuppdrag och arbetssökande med dålig ekonomi.

 

Antologins skribenter arbetar med sjukvård, artisteri, journalistik och författande, utredning, forskning och opinionsbildning med inriktning på arbetsliv, politik, ekonomi, kultur, genusfrågor mm. De är vana att jobba på tidsbegränsade kontrakt och flera av dem är företagare.

 

Inom sjukvård, kultur och media är otrygga och obekväma arbetsvillkor inte någon ny verklighet. Det är de inte heller inom städning och restaurangbransch som tillsammans med butiksförsäljning, lagerarbete och lokföreri är andra jobb vars villkor gestaltas. Det gör däremot inte aktuella jobbvillkor för byggare, målare och elektriker, som också de hör till antologifinansiären 6Fs medlemsgrupper.

 

”Skitliv” skildrar inte eländiga liv. De flesta personer som gestaltas och alla som bidrar med texter trivs med innehållet i sina jobb. Ett problem i Sverige är att de sociala trygghetssystemen inte alltid skyddar det ökande antal människor som inte åtnjuter den långa tillsvidareanställning systemen bygger på. Anna Cavanas skriver att smutsen inte är städbranschens problem – utan skitiga arbetsvillkor.

 

Livet i sig kommer oavsett ekonomiska trygghetssystem att förbli skört och otryggt. Det är bra att förstå redan i unga år. ”Skitvillkor” eller ”Skitiga villkor” kunde varit en lämpligare antologititel.

 

”En meningsfull syssla är en lyckans grundpelare” skriver Jason Diakité i bokens inledning. Må denna ”skitbok” inspirera nya tankar, konstruktiva idéer och samtal som ger fler människor en någorlunda stadig och ekonomiskt överkomlig sådan pelare att stödja sitt liv mot.

Ingela Rönn

Relaterade artiklar (efter tagg)