Skriv ut denna sida

Mordet på Olof Palme-Det förbjudna spåret

Franska ARTE & Nordtyska NDR / Maj Wechselmann 5 februari 2013
Mord i Stockholm. Vem sköt Olof Palme? Det förbjudna spåret. Barguzintjik

År 1996 visades denna tysk-franska samproduktion för miljontals tittare på kontinenten. Men varken SVT eller TV4 har velat visa den. Däremot har den i beskuren form visats i Sverige på TV8 i serien "Politiska lönnmord" utifrån den engelska översättningen från det tyska originalet, som härmed visas i oavkortad och ocensurerad form med svensk text. Publicerad den 18 dec 2012

Barguzintjik Jan Guillou recenserade filmen i sin kolumn i Aftonbladet den 23 september 1996 och var inte nådig i sin kritik: "Denna rappakalja, som ju faktiskt vida överträffar det mesta av vad våra egna privatspanare har hävt ur sig, har alltså visats för 100 miljoner tyska och franska TV-tittare. Någon galnare bild av Sverige kan aldrig någonsin ha presterats utomlands."

 

Faktauppgifterna som presenteras i filmen stämmer i de allra flesta fall och filmen nominerad till bästa TV-dokumentär 1996.
Den har alltså inte visats på TV, men Sven Anér organiserade i september samma år dock på Tuna bygdegård en offentlig visning, där både Carl Lidbom och Jan Guillou lär ha smitit in utan att betala.

 

Ja, är den verkligen så undermålig, som den kände publicisten gör gällande, eller presenteras här den "ohyggliga sanningen som undanhållits det svenska folket"? Med vissa smärre undantag är i alla fall faktauppgifterna i filmen överensstämmande med sanningen.

 

Maj Wechselmann:  Alla "spår" i "Pilgrimmen" har tidigare debatterats i Lars Borgnäs och Tomas Breskys utmärkta SVT program i Striptease och Norra Magasinet, mycket väldokumenterade - de har alla handlat om svenska extremhögern som ju också inkluderade Carl Bildt - inga trolleripuffar i de programmen - det hade gått alldeles utmärkt att få tag i de misstänkte - vill säga om polisen någonsin hade lagt ned en krona på att rannsaka sig sig själv plus en rad högerextrema organisationer..

Men redan 1994 gjorde det världsberömda franska programmet ARTE och nordtyska NDR detta lysande program där nyckelvittnen förhörs och det är klart som korvspad att det är polisspåret som gäller.  Visades naturligtvis aldrig i Sverige -

http://www.youtube.com/watch?v=87LEs7LbhOQ

Poängen: Om du väntar tillräckligt länge kan du tjäna miljoner - det är vad Leif GW Persson gjort på sitt vilseledande drama
som ändå fört det goda med sig att vi 27 år försent börjar diskutera vem som mördade Olof Palme 

Dåvarande ordförande för Demokratisk Allians - Bildts politiska hemvist då - kom till Rosenbad med en varning om att Palme skulle mördas 8 dagar förre mordet. Bort med Bildt rekommenderar att ni ser om alla program om mordet som gjordes för SVT Striptease och Norra Magasinet - Vilka bra journalister på bettet Lars Borgnäs och Tomas Bresky - en ros till dem.

 

Det finns många metoder att få larmen att tystna.


PUFF: I sista avsnittet av det utomordentligt påkostade TV-dramat i fyra delar , "Pilgrimmen" SVT trollar Leif G W Persson bort mördare och spanare - Kvar bli ett glas öl - Mördaren har exploderat, i ett av de pyrotekniska fyrverkerier som SVTs illusionstekniker är experter på - Det var två, tre inblandade poliser - inga andra komplikationer. DE som vet nåt håller det för sig själv, case closed. Strålande!

 

Titta på det här programmet av Richard Ashberg 1994 där Leif G W som är den som bedömer vem som är mördaren - Leif pekar ut Christer Pettersson http://www.youtube.com/watch?v=uZdU3L8CPnM antagligen mot bättre vetande.

 

En liten kommentar till G W Perssons geniala Palmemordsdrama:

Han snodde självklart allting - Av de implicerade gissar jag att många var Bildts närmsta vänner

 

 

Exakt det som står i artikeln tog de flesta vänstertidningar upp då just efter mordet. Tidningen Proletären utsatte sig mer än andra - de fick betala flera 100.000 för förtal av dåvarande polischefen Hans Holmer.

 

Journalisten Lars Borgnäs tog upp det ett helt år i radioprogrammet Öppna Kanalen- Sven Anér skrev flera böcker - mycket bra  Maj Wechselmann skrev en pjäs som spelade i Danmark för utsålda hus "en mordutredning".

 

Hon gjorde också en film för SVT om Stay Behind - alltihopa med samma ordalyd som Ahlenius - Bildts nazi-anstuckna drängar hotade dom. Lär er detta kära vänner. Man skall inte vara före sin tid - då får man däng och kallas "privatspanare" . http://www.dn.se/debatt/hemlig-motstandsrorelse-kopplas-till-palmemordet

 

I denna film blir de svenska högerextremisterna avslöjade - oerhört märkligt att den aldrig fick större spridning - den enda förklaring är medierna - speciellt Aftonbladets och Expressens hemliga och kroniska förlovning med polisen

http://www.youtube.com/watch?v=L-u35UBC60s

Franska ARTE & Nordtyska NDR / Maj Wechselmann

Relaterade artiklar (efter tagg)