Skriv ut denna sida

26/10: Riv upp mineralstrategin! Skriv om minerallagen!

Video: Den 29 Juli 2013 genomfördes en stor polisinsats mot en fredlig aktion i Gállok (Kallak). Istället för dialog valde polisen brutalitetens väg 6 oktober 2013
Polisingripande i Kallak - Del 1 whatlocalpeople
Riv upp mineralstrategin! Skriv om minerallagen!
Riv upp mineralstrategin! Skriv om minerallagen!

Nationell demonstration för fast mark, rent vatten och levande kulturlandskap den 26 oktober. Samling kl 09.30 för pepp och övning av slagord på Sergels Torg, avmarsch klockan 10.30 till Mynttorget. Mellan 11.00-13.00 tal & musik på Mynttorget

 

Under sommaren har en intensiv kamp förts i Gállok (Kallak) utanför Jokkmokk, där en väg har blockerats och ortsbor, aktivister och samer från hela Norden protesterat för att förhindra provbrytning av järnmalm. Området har unika och sköra naturvärden, och är en ovärderlig del av flera samebyars renbetesmarker. Denna kamp är på många sätt lik den som under tidigare år förts i Ojnareskogen på Gotland, där tillståndsprocessen nu ska ses över. En delseger visserligen, men även ett tecken på att saken ännu inte är klar. Kampen är inte över.

I Sverige pågår en omfattande gruvboom, där 35 nya gruvor är planerade att starta fram till 2030. Dessa planer är problematiska då gruvor är en av de mest miljöfarliga ingrepp man kan göra i naturmiljön. Gruvor är en kortsiktig investering som efterlämnar ett sargat landskap som inte går att återställa. Gruvdrift är även starkt förknippat med farliga utsläpp och stora risker för nutida och framtida vattenförsörjning. En satsning på gruvor står även i direkt konflikt med andra hållbara näringar, som exempelvis rennäring, jordbruk, turism, jakt och fiske. Utan marker och ren natur för att bedriva dessa näringar omöjliggörs många människors arbetstillfällen, samtidigt som urfolket samerna inte längre kan utöva sitt levande kulturarv. I Gállok ökar dessutom en gruva att befintliga vattenkraftsdammar havererar, något som kan orsaka en flodvåg längs hela Luleälven, med enorma skador på människor, natur och infrastruktur som följd. En sådan flodvåg skulle slå ut elproduktionen som vattenkraftverken i Lule älvdal står för, vilket motsvarar 10 % av Sveriges totala elproduktion. Gruvprojekt i Umeälven, i Rönnbäcken, för också med sig ökade risker för vattenkraften.

Trots de omfattande problemen och riskerna kring gruvbrytning har gensvaret från regeringens sida uteblivit. Nyligen satte Annie Lööf och näringsdepartementet ”ned foten” till förmån för gruvnäringen över rennäringen ifråga om den planerade nickelgruvan i Rönnbäcken, Storuman. Riksintresset för mineralutvinning gavs företräde för riksintresset rennäring. Utöver de allvarliga konsekvenser som det innebär för den lokala rennäringen kan detta uttalande även ha en principiell påverkan all fortsatt exploatering i Sápmi, och därmed för hela det samiska folket. Ifråga om miljökonsekvenser är regeringen fortfarande tysta.

Frågan om mineralutvinning i Sverige har uppmärksammats i nationell och internationell media sedan mitten av augusti. Framstående samhällsprogram som SVT Debatt och Uppdrag Granskning har lagt fokus på den växande konflikten, och både Sametinget och Svenska Samernas Riksförbund har tydligt tagit ställning mot fortsatt exploatering och prospektering i Sápmi, i väntan på att Sverige lever upp till internationell rätt angående urfolkens mänskliga rättigheter. Även FN:s rasdiskrimineringskommitté har riktat svidande kritik mot att stora industriprojekt tillåts i samiska områden utan samiskt samtycke. Samma kritik har även framförts av diskrimineringsombudsmannen(DO), och ett tydligt uttalande mot den rådande mineralprospekteringen har även gjorts av Svenska Turist Föreningen (STF).

Det här är en utveckling som vi helt enkelt inte kan acceptera. Vi kan inte acceptera att våra naturtillgångar skänks bort till utländska lyckosökare. Att våra och framtida generationers tillgång till levande natur och rent vatten går till spillo. Att urfolket samernas uråldriga nyttjanderätt av mark och utövande av sin kultur omöjliggörs. Att bolag får komma till vårt land och ta för sig – utan att ens betala en rimlig skatt till Sverige och de lokalsamhällen där mineralerna tas och miljöutsläppen sker.

Som nästa steg i det växande motståndet bjuder vi nu in till en stor demonstration i Stockholm, för fast mark och rent vatten. Våra krav är:
• Riv upp och skriv om Sveriges mineralstrategi
• Skriv om minerallagen
• Stärk miljöbalken
• Stärk skyddet av urfolket samernas rättigheter
• Följ direktionerna från FN:s rasdiskrimineringskommitté
• Öka satsningar på återvinning och återanvändning istället för nyupptag
• Öka stödet för hållbara näringar istället för kortsiktiga satsningar inom gruvindustrin

Vi samlas kl 09.30 för pepp och övning av slagord på Sergels Torg, avmarsch klockan 10.30.
Vi går ifrån Sergels Torg till Mynttorget.
Mellan 11.00-13.00 tal & musik på Mynttorget

Varmt välkomna!


Arrangörer: (fler tillkommer)
Urbergsgruppen
Urbergsgruppen i Jokkmokk
Afrikagrupperna
Sthlms sameförening
Sáminuorra
Samerådets svenska sektion
Min Geaidnu, Mijá Gäjnno, Mijjen Geajnoe
Manifestationsgruppen Gállok Stockholm
Latinamerikagrupperna
Noereh
Ojnarekämpar
Aktionsgruppen Rädda Vättern
Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck/Umeälven, Tärnaby
Landspartiet Svenska Samer

 

 

Tidigare artiklar:

- För oss blir det bara ett sätt att gå vidare i kampen om Gállok och för att få till en ändring av minerrallagen, säger Niklas Spik, som är en av initiativtagarna till Stockholmsresan. Torsdagen den 24 oktober kommer det att ordnas bussresor från bland annat Kiruna och Jokkmokk ner till Stockholm. Lördagen den 26 oktober anordnar Urbergsgruppen en manifestation för en ändring av minerallagen.

 
 

Det blir en stor samling människor som kommer att resa ner i bussar från hela Sápmi. Väl nere i Stockholm kommer man under fredagen att bjuda stockholmare och andra på samisk kultur och mat men framförallt träffas och ha trevligt.

- Tydligen är det så att man måste resa till Stockholm för att nå ut med sitt budskap ordentligt, säger Niklas Spik. Därför åker vi dit. För att tala om att vi ger oss aldrig. Vi fortsätter slåss för Gállok och en ändring av minerallagen.

Bakom arrangemanget står en rad enskilda renägande samer, kulturbärare, lokalbefolkning och företagare.

Vill du följa med?
Det kommer att gå bussar ner från Kiruna och Jokkmokk torsdag den 24 oktober på eftermiddagen. Bussarna kommer att hämta upp folk efter vägen i mån av behov och plats. Återresa blir lördagen den 26 oktober på eftermiddag/kväll.

För 500 kronor får du resa t.o.r., trevligt sällskap. Meddela om du har egen kåta. Hur många platser du har, eller om du själv behöver sovplats i dett anmälningsmejl. Se adress nedan.

Anmälan görs genom att betala in 500 kronor på Bg.5956-3015 senast den 9 oktober.
Skriv "Manifestation Stockholm" på inbetalningen!
Mejla sedan dina kontaktuppgifter till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Anmälan är bindande!

Känner du att du vill sponsra resan går det bra att sätta in valfri summa på samma bg 5956-3015. Märk inbetalningen "Support Kallak"

Nu samlar vi oss renägande samer, kulturbärare, lokalbefolkning, företagare, Kampare och sympatisörer för att göra gemensam sak i Stockholm.
Fredagen den 25 oktober slår vi upp kåtorna inne i city och bjuder på kultur och kalas!
Lördagen den 26 oktober blir det manifestation för Kallak - Gallok och mot Minerallagen.

VÄLKOMMEN!

Stoppa alla pågående och nya gruvprospekteringar i Sápmi tills dess minerallagen och miljöbalken ändrats!

I samtal med personer, organisationer, samebyar och alla möjliga har datum spikats för demonstration i Stockholm i höst och ett övergripande program. Hela demonstrationen arrangeras av ett stort och löst nätverk av engagerade personer och bygger på att alla som ställer sig bakom den tar initiativ och genomför saker under denna paroll: Stoppa alla pågående och nya gruvprospekteringar i Sápmi tills dess minerallagen och miljöbalken ändrats!

Vi behöver vara många för att göra förändring. Gå gärna med i tex manifestationsgruppen för miljö, se nedan. Det kommer att bli jättekul!

STOR DEMONSTRATION 23 – 26 oktober

Huvudparoll: Stoppa alla pågående och nya gruvprospekteringar i Sápmi tills dess minerallagen och miljöbalken ändrats!

Tre huvudargument: - Hårdare miljökrav - Införande av gruvskatt - Respekt för urfolksrätten och FPIC

23.10 Manifestationer tema: samiska rättigheter. Aktioner, manifestationer och information Seminarier och stor konsert på kvällen.

Länk till planeringsgrupp: https://www.facebook.com/groups/526060410802580/

24.10 Manifestationer tema: miljö. Aktioner, seminarier, manifestationer och information. Ev kulturprogram på kvällen? Vernissage för konstutställning tex? Kontaktorganisation: Miljöorganisationer och miljönätverk – vem? Länk till planeringsgrupp: https://www.facebook.com/groups/526020150808880/

25.10 Manifestationer tema: Gruvskatt och återbäring till lokalbefolkningen. Aktioner, manifestationer och information. Workshop för förberedelser för morgondagens demonstration. Träff med miljöministern? Kontaktorganisation: Politiska org, nätverk – vem? Länk till planeringsgrupp: https://www.facebook.com/groups/553800901336537/

26.10 Stor demonstration och andra spontana manifestationer. Gärna med kulturinslag och mycket tal på en central plats som vi kan ockupera med tältkåtor etc. Träff med miljöministern? Länk till planeringsgrupp: https://www.facebook.com/groups/190376191145280/

Prata med varandra och bli med i den planeringsgrupp där du kan ta en aktiv del i att se till att detta blir fett!

Passa också gärna på att bjuda in till möten med politiker och andra under denna vecka för att ge en känsla av OPINION! Det är inte mängden som avgör utan att man syns på rätt ställe

Kontaktperson media: Ylva Maria Pavval, mobil +4792669903, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (Vill du vara med i en pr-grupp för detta? Hör av dig! Ylva kan inte vara ensam!)

Affisch från Altastriden i Norge. Vilka är gubbarna i uniform? Politiker från Höyre och Arbeiderpartiet, men vad heter de? Vem är mannen i grävskopan?

Nu är det bekräftat att kampen i Gállok (Kallak) är så mycket större än bara Jokkmokk/Sverige. Henrik Blind har just blivit intervjuad av den arabiska tv-kanalen Al-Jazeera om sommarens händelser och om osynliggörandet av samer och övrig lokalbefolkning i samband med regeringens utrealisation av tusenåriga kulturlandskap i mellanmjölkens land. Ungefär samtidigt med intervjun trillade ett mejl från en organisation i Indien som stödjer kampen om Kallak och som söker samarbete för att kunna sprida ordet vidare. Motståndet växer onekligen och väcker internationellt intresse!
Nu byter Kamp Kallak – Gállok rum, från skogsvägen till utställningslokalerna, och påbörjar en vandring genom Sverige, ut i världen. Sámi Duodji i Jokkmokk är första anhalten på Kamp Kallak – Gálloks resa.
I utställningen Gállok Protest Art visar ett antal samiska och icke-samiska konstnärer konstverk och dokumentation från protestlägret. Konst kan inte bli mer aktuell och viktig än så här.  En av konstnärerna, Anders Sunna förklarar: ” - Här visar vi en kreativ kamp.”

Nu drar Nik och Nilla igång "Stockholm/Gállok" på Kafé Klavér i samarrangemang med Stockholms Sameförening.

Inträde 60 kr. Alla intäkter från konserten går oavkortat till Gállok, Gruvfritt Jokkmokk och Urbergsgruppen, där all hjälp behövs till den fortsatta kampen. Info om gruvmotståndet finns naturligtvis på plats!
Välkomna att stödja oss i kampen för en bättre värld!

Musiken börjar kl 18.30. God mat och dryck och fika finns till försäljning i kaféet. Vi har ytterligare fyra kvällar bokade för Stockholm/Gállok på Kafé Klaver: 24 september, 8 och 22 oktober och lördag 23 november - boka in dem också! Välkomna! önskar Nilla Märak och Nik Märak"the local people"

Kafé Klavér Rutger Fuchsgatan 5, Stockholm

DN: ”Vår kamp har bara börjat”

Protesterna fortsätter. Planer på en järnmalmsgruva i Kallak delar bygden.

Stort motstånd mot polisen. När malmen fraktades iväg. 

Aktivister drevs bort utan lagstöd. ”Nu är det slutlekt.” 

Arne Carlsson protesterar mot Bolaget Jokkmokk Mining ABs, dotterbolag till brittiska Beowulf Mining, tillstånd att provborra på området. Nu packar Kamp Kallak ihop. Malmen är utskeppad till anriktningsverket i Finland. Inget kommer hända på flera år förrän bolaget kollat vinstnivån.
Ebba Blume DN 2013-09-04 Polisen möttes av stort motstånd när de skulle röja vägen för de grävskopor som kom för att hämta den brutna malmen i Kallak. Nu varnar också forskare för säkerhetsrisker med gruvan.

Nya protester när malmen fraktades iväg

"Enligt Eva-Lotta Thunqvist, lektor i mark- och vattenresursteknik på KTH i Stockholm skulle en gruvdamm i Kallak hota dricksvattentäkten om den brister. Enligt May Britt Öhman, dammsäkerhetsexpert vid Uppsala universitet kan det innebära en katastrof motsvarande ett kärnkraftverkshaveri. – Gruvan planeras att bli ett 375 djupt dagbrott. Går gruvdammen sedan sönder kan den dra med sig vattenkraftsdammar längs Lule älv, och hotar därmed både elförsörjning och dricksvatten, menar hon. Men David Berggårdh, miljöingenjör på Länsstyrelsen i Norrbotten, håller inte med. Länsstyrelsen har erfarenhet av dammar som havererat och ska utreda frågan framöver, lovar han. – I dagsläget kan vi inte uttala oss om hur stor riskerna är."

Kommentarer:

May-Britt Öhman ps. Notera att Länsstyrelsen håller med om det jag och Eva-Lotta Thunqvist säger - INGA studier har gjorts ifråga om dammsäkerhet!

Åsa Lindstrand Man ska kanske bara vara glad att DN har vaknat efter månader i gruvdvala, men det irriterar mig med alla småfel. Nej, malmen ska inte till en ståltillverkare, Apmut Ivar heter så, inte Ivar, men det blev väl för svårt, och bolaget heter väl ändå Jokkmokk Iron Mines? Jag vet, det är inga graverande missar, men slarvet stör mig.

Malin Norrby 

Nu packar vi ihop lägret! Har du lånat ut något eller vill hjälpa till - kom hit!

Lars-Patrik Tjärkat Malmen är utskeppad till anriktningsverket i Finland. Inget kommer hända förrän bolaget kollat vinstnivån och lämnat in riskkalkyl och övriga handlingar för att ansöka om brytning. (tar flera år)

Marie Persson

Pressmeddelande 2013-09-04:
Välkomnande av FN-kritik ang Sveriges mineralpolitik mot det samiska folket

Vi välkomnar starkt den FN-rapport där FN:s rasdiskrimineringskommitté nu riktar skarp kritik mot Sveriges mineralpolitik och svenska statens behandling av det samiska folket. Vi kräver att Sverige omedelbart stoppar all pågående prospektering i Sápmi till dess att urfolksrättigheter respekteras.

Rapporten från FN kommer dagarna efter att Sametinget enats kring ett uttalande där man kräver att staten stoppar all pågående gruvprospektering i Sápmi i avvaktan på att Sverige lever upp till internationell urfolksrätt, särskilt principerna om Free Prior and Informed Consent/Fritt Informerat Förhandssamtycke som måste implementeras i alla frågor som berör det samiska folket. Det samiska folket måste själv få bestämma hur en långsiktigt hållbar samhällsutveckling ska se ut och ges möjlighet att leva kvar och verka i sina områden.

Vi ser nu flera pågående exploateringar där Sveriges mineralpolitik drabbar våra lokalsamhällen hårt genom stora ingrepp men även genom konflikter, maktlöshet och folkrättsliga övertramp. Sveriges regering har nyligen demonstrerat sin brist på respekt för internationellt erkända urfolksrättigheter och det samiska folket. Detta i en principiellt viktig riksintresseavvägning där riksintresset mineral ansågs väga tyngre än riksintresset rennäring, och det samiska folkets rätt till sin kultur i ett traditionellt samiskt område. Det motiv som angavs bygger på ekonomiska spekulationer och ignorerar långsiktiga kulturella, sociala och ekologiska aspekter. Fler liknande avvägningar är att vänta. Det är inte etiskt försvarbart att samiska barns möjligheter att ta del av sitt kulturarv, att leva vidare och verka i sitt område, läggs i händerna på Näringsdepartementet.

Vi motsätter oss Sveriges rådande mineralpolitik där urfolksrättigheter kränks. Sverige måste som gruvnation agera förebild för hur man agerar i dessa frågor, och göra det snarast. Den mineralpolitik som Sverige i dagsläget driver bygger på en fortsatt kolonisation av det samiska folket och Sápmi. Vi kräver att Sverige respekterar det uttalande som Sametinget enhälligt antagit och stoppar all prospektering i Sápmi i avvaktan på att Sverige lever upp till internationell urfolksrätt.

Landspartiet Svenska Samer
Min Geaidnu, Mijá Gäjnno, Mijjen Geajjnoe
Riksorganisationen Landsförbundet Svenska Samer
Vadtejen Saemiej Sijte
International Organization for Self-Determination and Equality (IOSDE)
Älvräddarna
Urbergsgruppen
Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby

http://www.landspartietsvenskasamer.com/Pressmeddelande_2013-09-04.pdf

JOKKMOKK, Sweden — On a dirt road passing through sparkling lakes and spruce woods in the wilds of northern Sweden, a woman belonging to Europe’s only indigenous people — the Sami — chants a traditional, high-pitched tune.
Kommentarer efter SVT Debatt: 

"Jag är upprörd, så förbannat upprörd att ngt liknande var länge sen sist. Arroganta politiker försöker att förklara att Jokkmokks kommun behöver gruvor för om möjligt få folk att stanna kvar. Kommunen är landets mest utgrävda, med tanke på vattenkraften och knappt kaffepengar har kommit tillbaka. Med tanke på detta eländeseländet ska nu gruvor komma till stånd, för att liksom fixa jobben. OK då, går det nga arbetslösa gruvarbetare i Jokkmokk? I samma veva som gruvor tillkommer, försvinner andra jobb, samernas exempelvis. Så länge som ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans."

"Ju mer jag tänker på det desto mera spektakulärt blir det att fortsätta tänka tanken vad det verkligen skulle innebära om alla samer skulle bojkotta Jokkmokks marknad 2014. Vad skulle det helt konkret betyda för kommunen och samerna? Vart istället skulle samerna kunna ha en alternativ marknad? Kan man ha en alternativ nobelpris kan man ha en alternativ Jokkmokks Marknad. Gärna i en kommun där man respektera samerna."

"Hej, jag sitter för Mp i Umeå och tror inte heller på gruveländet. Beträffande avfolkningen, och att hejda den, tror jag på nåt i stil med basinkomst (medborgarlön) och/eller så kallad glesbygdspeng. Glesbygdspeng kostar runt 6 miljarder för staten, men medför som jag ser det att alla småkommuner kommer att växa, och därmed blir det positiva spiraler runt glesbygden, beträffande allt från skolor och kultur till företag och ekonomi. Samt att man slipper gruvor och dylikt elände, bara för att "skapa jobb". Gå gärna med i gruppen, om så bara för att berätta hur det går i Jokkmokk:

Mats Höglund:

Nätverket för glesbygdspeng till småkommuner Glesbygdspeng är en slags minivariant på "medborgarlön", men bara för glesbygden."

Mehmet Kaplan som är gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp besöker Gállok (Kallak).
Miljöpartiet besöker Kallak med Sametinget28 aug, 2013 07:00I samband med att Sametinget öppnar idag, onsdag, deltar Miljöpartiets Mehmet Kaplan i en resa till Gállok (Kallak), som hotas av planer på gruvbrytning.– Jag är glad att jag får möjlighet att besöka platsen och träffa de demonstranter som försvarar den, säger Mehmet Kaplan, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.I Gállok utanför Jokkmokk har det den senaste tiden pågått protester mot det brittiska företaget Beowulf Minings prospektering för gruvdrift. Området utgör renbetesland för Jåhkågasska sameby.– Det som gruvnäringen kan ge i fråga om arbetstillfällen och mineraler måste vägas mot samernas rättigheter som urfolk och platsens miljövärden. Om nya jobb i gruvnäringen slår ut långsiktigt hållbara jobb som redan finns inom ren- och besöksnäringen så förlorar lokalsamhället både ur miljöperspektiv och ekonomiskt, säger Mehmet Kaplan.– Så som lagstiftningen är utformad idag kan man börja provbrytningar innan det överhuvudtaget har prövats om området kan upplåtas för gruvdrift. Det är orimligt, och det visar att både minerallagen och miljöbalken måste moderniseras, säger Mehmet Kaplan. Resan till Gállok startar från Hotell Jokkmokk klockan 13:30.
https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQCXHeZR40x016uS&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fwww.svt.se%2Fcachable_image%2F1377589538000%2Fsvts%2Farticle1419596.svt%2FALTERNATES%2Fextralarge%2FKallak%2520folk.jpg&cfs=1);">
Gruvmotståndare i Kallak ger inte upp | SVT Play
www.svtplay.se
Provsprängnigarna i Kallak utanför Jokkmokk är färdiga, men gruvmotståndarna ger inte upp.
https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQCyWfUJ_Nn_ZSim&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fdiverse%2Fappdata%2Fisidor%2Fimages%2Fnews_images%2F478%2F2333430_512_512.jpg&cfs=1);">
Samiska konstnärer i protest mot planerad gruva - Kulturnytt | Sveriges Radio
sverigesradio.se
Gruvdemonstrationerna i Kallak utanför Jokkmokk har fått flera samiska konstnärer att börja arbeta med frågan om mineralutvinning på samiska marker.
 

Jokkmokksbon Elisabeth Johansson är en av dem som protesterat mot gruvetableringen i Kallak. Hon tycker att polisen gått över gränsen när det gäller hanteringen av aktivisterna som försökt hindra gruvbolagets provsprängningar.

SR P4 Norrbotten: Hon anmäler polisen för våld i Kallak  "Polisen har fört bort och omhändertagit personer som blockerat vägen, hindrat arbetet och har dessutom plockat bort plakat och konstverk. Och polisen har vi några tillfällen gått över gränsen, tycker Elisabeth Johansson som gjort flera anmälningar till polisens internutredare.

– Man har släpat en människa på mage, sågat ner ett högt torn där det fanns människor i tornet och under, och låtit en människa som hotade sätta eld på sig sitta i en polisbuss i fyra timmar utan att bli körd till sjukhuset, säger hon." "Man kan göra det på rätt sätt"

https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQBEykBe_Ov8sw9V&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fwww.kuriren.nu%2Finc%2FImageHandler.ashx%3Fid%3D6919165%26width%3D468&cfs=1);">
Färdigsprängt i Kallak - Nyheter - Kuriren - Norrbottens-Kuriren
www.kuriren.nu
Tidigare har prospekteringsföretaget Jokkmokk Iron Mines meddelat att man haft för avsikt att spränga bort 400 ton med malm. Den mängden massa har man nu kommit upp i med råge.
https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQA4ihagKoIEJmOy&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fgfx.aftonbladet-cdn.se%2Ftemplate%2Fver1-0%2Fgfx%2Flogos%2Fv1%2Faftonbladet_generic_fb.gif&cfs=1);">
www.vk.se
De miljöfarliga utsläppen från Svärtträskgruvan ökade i våras och nu menar länsstyrelsen att läget är akut. De överväger också ett föreläggande om inte efterbehandlinsgplanen påbörjas inom kort.
Sametinget till omstritt provområde
www.aftonbladet.se
Jokkmokk. Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, är ny styrelseordförande i Sametinget efter en omröstning vid Sametingets plenum i Jokkmokk på tisdagen.
För bara fyra år sedan räddas Erlandssons Mekaniska ur en konkurs och återuppstod i ett annat bolag efter finanskrisen. Nu väntar ett nytt stålbad, denna gång på grund av obetalda fakturor från Northland Resources.
Pirita Palismaa

Ni har kanske hört talas om Talvivaara gruvan som ligger i Sotkamo? Den gruvan har förorenat närliggande älvar och sjön. Det finns tungmetaller som kadmium i fiskarna, och på vissa ställen har fiskarna helt enkelt dött ut.

Andra farliga ämnen som finns i marken löses upp och sprider sig i omgivningen när man bryter malm är t.ex uran, arsen och kvicksilver. Dom är ju ofarliga när dom får vara i fred där dom hör till, djupt inne i marken, och blir skadliga när man gräver fram dom.

Vi har följt nyheter från Northland Resources i Kaunisvaara och Kevitsa Mining Oy i Sodankylä. Priser på ädelmetallerna går upp och ner, vilket påverkar gruvornas lönsamhet. Dom lovade arbetsplatserna kan vara ett minne blott en vacker dag då gruvägarna bestämmer sig att nu lönar detta inte längre så som vi tänkt oss. Efter att dom har slutar verksamheten finns dock spåren i naturen kvar nästan i all evighet.

Geologiska forskningscentralen GTK söker ädelmetaller i Finska Lapland, och jag är rädd för att samma som händer just nu i Gállok ska hända hos oss nån dag. I bilden nedan täcker den blåa rutan gott över hälften av renbetesområdet där jag, min familj och släkt har våra renar.

Hörsalen Ája i Jokkmokk är fullsatt när Arne Müller, journalist vid SVT, berättar om sin bok Smutsiga Miljarder - Gruvboomens smutsiga baksida.

Kallak, ett namn på ett ställe, en prick på kartan men aldrig har en prick varit viktigare än nu. Det finns två scenario och den ena är kolsvart och den andra ljus. Om 50 år kan vi antingen säga: Kallak, det var början till slutet för renskötseln i Sverige ELLER Kallak, det var där det vände för renskötseln. Vi får inte förlora denna viktiga kamp om Kallak för gör vi det är inte frågan om det kommer att drabba nån annan sameby UTAN vilken sameby blir drabbad nästa gång. Kallak har som tur är blivit uppmärksammad internationellt och har blivit Svergies Alta. Detta är en kamp inte bara för Jokkmokk utan för hela Sapmi och en hel kultur och miljön vi verkar i.

Kallak-helikopter

Folk strömmade till Gállok när samebyarna i Jokkmokk bjöd in alla att komma för att manifestera mot det som händer i området.  C:a 500 personer kom. Foto: Isabella Melody Moore (Australia) Video: En dag för framtid Gállok (Kallak) - 24 augusti 2013

Elizabeth Johansson: räknade samlingen i Gallok. En helt underbar dag som gav oss alla den nya energin vi behöver.....

Tack alla Ni dryga 500 personer som deltog på dagens manifestation i Gállok (Kallak) för kommande generationers rätt till rent vatten och orörda kulturlandskap. Idag har vi visat att gruvmotståndet är starkt och växande och som förenar oss från Sverige, Norge, Finland, Umeå, Uppsala, Björkholmen, Jokkmokk. För vi tror på framtiden och vill inte lägga den i pant till utländska bolag som endast tänker 15 år i taget och som tar sms-lån av framtiden och vars skuld återbetalas med vår livsmiljö och hälsa. Tillsammans är vi starka och kampen fortsätter!

Kallak-bilpark

Det är bilar parkerade längs hela vägen ner mot Björkholmen och Randijaur.

https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQDdjawZF0wUvqvx&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fdiverse%2Fappdata%2Fisidor%2Fimages%2Fnews_images%2F2327%2F2447039_512_512.jpg&cfs=1);">
"Vi blir våldtagna just nu" - Ođđasat.se | Sveriges Radio
sverigesradio.se
Idag klockan tolv samlar samebyarna i området Jåhkågasska och Sirges till manifestation mot gruvbrytning i Sápmi.

Poliser har i flera fall hänvisat till att området varit avlyst av länsstyrelsen, och att närvaro där inneburit olaga intrång. Men något beslut om avlysning har inte fattats av länsstyrelsen, säger dess jurist Hans Landberg till SVT:s Nordnytt. Ulf Sköld, avdelningschef vid polisen i Norrbotten, säger till Nordnytt att han beklagar om det uppstått missförstånd mellan polisledningen och poliserna som var på plats i Kallak. – Vi är på det klara med att området inte är avlyst, säger han. Aktivisterna kommer nu att polisanmäla polisen.

Nordnytt: Området är inte avlyst   Under polisaktionerna i Kallakområdet utanför Jokkmokk har insatschefen Roine Norström gång på gång hävdat att arbetsområdet är avlyst enligt ordningslagen av länsstyrelsen och att de som går in i skogen kommer att gripas för olaga intrång. Men så är inte fallet. - Länsstyrelsen har inte fattat något beslut om någon avlysning av något område ur ett ordningslagsperspektiv. Allemansrätten gäller om det inte pågår någon verksamhet eller är ett privat område som kan vara farligt att beträda, säger juristen Hans Landberg, vid Länsstyrelsen i Norrbotten. Så polisen har alltså hänvisat till ett beslut som inte finns.

TT: Aktivister drevs bort utan lagstöd

23/8 En ny blockad  i Gállok har vuxit fram under natten. Polis på plats. Brutalare än tidigare. Enligt folk på plats är polisen mycket hårdhänt. Media är inte på plats, något som enligt folk på plats verkar påverka polisen. - Dom är brutalare än tidigare.  Insatsledaren knuffade undan en ung kvinna tillhörande Sirges Sameby så hårt att hon flög rakt på en ung man vid sidan av vägen. - Hon landade rakt på min kamera som gick sönder, berättar han."  

Intervju med Tor Lundberg Tuorda i Radio Gällivare

Equmeniakyrkan uttrycker stöd för de samiska organisationerna som vill förmå Sveriges regering att se över sin mineralstrategi i samråd med samiska företrädare.
Publicerat 2013-08-23 av Tomas Lannfjäll

Än en gång får samerna och den samiska traditionella näringen stå tillbaka för kommersiella intressen. Equmeniakyrkan uttrycker stöd för de samiska organisationerna som vill förmå Sveriges regering att se över sin mineralstrategi i samråd med samiska företrädare. Som kyrka tycker vi att det är viktigt att Guds skapelse förvaltas på ett ansvarsfullt sätt, där långsiktig hållbarhet står i fokus.

Equmeniakyrkan har tagit del av regeringens beslut, genom Näringsdepartementet, att godkänna tre bearbetningskoncessioner för den planerade Rönnbäcksgruvan i Storumans kommun.

Beslutet fattades efter en avvägning mellan två motstridiga riksintressen, mineral och värdefulla ämnen å ena sidan och rennäringen å andra sidan. Regeringen visar genom sitt beslut att det förra väger tyngre än det andra.

Regeringens beslut strider mot FN:s deklaration om urfolksrättigheter, som antogs av FN:s generalförsamling 2007 och som även Sverige har skrivit under. Beslutet respekterar heller inte den samiska sedvänjerätten som i flera svenska domar har bekräftats. En gruva hotar rennäringen i dess åretruntmarker och därmed näringen i hela området. Därmed hotas även den samiska kulturen i området, där renskötseln är en av de bärande elementen och dessutom viktiga naturvärden.

Equmeniakyrkan uttrycker stöd för de samiska organisationerna som vill förmå Sveriges regering att se över sin mineralstrategi i samråd med samiska företrädare. Den samiska kulturen, med rennäringen, är en viktig del av detta och dessutom en ekologiskt hållbar. Vi anser att den behöver skydd mot kortsiktiga utländska ekonomiska intressen.

Equmeniakyrkan har under sin senaste kyrkokonferens fördömt Doctrine of Discovery, som är en princip som har rötter i den kristna kyrkan sedan senmedeltiden och som har använts för att rättfärdiga kolonisering. En konsekvens av ställningstagandet är att ta avstånd från varje försök till fortsatt kolonisering av urfolkens traditionella områden.

Kristina Shtegman:

"Som Svenska Kyrkans representant i Gallok kan jag konstatera och vittna om riktigt våldsamt och skamlös beteende av poliser på plats som nämligen utlovat att "tillsätta smärta och ont" om demonstranter protesterar vidare. En tränad polishund var på väg att släppas loss och det utsatte alla närvarande för livshot! Nu fick jag bevittna och själv se vad polisen menar med dialog! ÄR DET INTE DAGS För ALLA ATT INSE VAD SOM Pågår och börja enas om vad gör vi för att våra liv ska inte vara priser för andras inkomster!!!"

Video: Ånyo en polisaktion i Kallak - 21 augusti 2013

Den 21 augusti 2013 genomfördes ännu en ny stor polisinsats i Gállok (Kallak) mot en fredlig aktion för fast mark och rent vatten. Åter igen valde polisen brutalitetens väg.


"Även på Gotland hotas kalkbergrunden av exploatörer ifrån gruv- och petroleumintresse. I helgen kommer Gripen gas att påbörja sina borrningar efter olja. Öland står på tur när Gripen gas tänker borra efter gas. Mineralintresset väger tyngst även här."

En av trädklättrarna berättar att Jimabs frivilliga handgripligen försökte ta ned honom från trädet. När han upplyste dom om att endast polisen hade befogenheter att ta ner honom får han till svar av de frivilliga att: - När du väl är nere så gör vi precis vad vi vill med dig, och det har ingen polis med att göra.

Tor Lundberg Tuorda: "Polis, Securitas, JIMAB-folk och JIMABs inlejda medborgargarde. Hela maktapparaten jagade demonstranter vid provschakten. Jag var frustrerande nog upptagen hela gårdagen med att bland annat tala under invigningen av Karhuvaara ekopark mellan Gällivare och Kiruna. Fick då sms från min vän Markus Nyström om att han var rädd för pöbeln som stod nedanför trädet han klättrat upp i. De hotade att ta en stege för att klättra upp och skära ner honom. - När du är nere så kan vi göra vad som helst med dig, sa en thug. Vidare sprängdes det trots att människor fanns på bara 20 meters avstånd från detonationen. Den säkerhetszon på 150 meter som JIMAB storstilat gått ut med gällde inte. Det vulgära lycksökarbolaget har åter igen visat vad det går för.  Det är groteskt, äckligt, skrämmande."

Washington Post Det brittiska gruvbolaget Beowulf försöker för tredje gången genomföra provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk. Video NRK: Hard kamp med demonstrantene - I den svenske bygda Kallak er ikke gruvedriften særlig velkommen. Inne på området är de för uppgiften anställda och utbildade vakterna: "Frivilliga Jokkmokksbor som, enligt Fred Boman, vd, Jokkmokk Iron Mines, fungerade som en ring runt sprängningarna".– De har sett till att ingen obehörig springer in på området. Kamparna i området anser att vakterna utsätter dom för verbala trakasserier. - Nedanför trädet där jag klättrat upp, står en 17-åring i reflexväst tillsammans med några äldre män och skriker åt mig. Tack och lov hör jag inte så bra vad de säger. NRK: Norsk-svensk motstand mot gruvedrift

Första sprängsalvan avfyrad cirka 15.30, 21/8. 20 meter från det träd där den unga kvinnan sitter utan säkerhetslinor. - Det skakade och det känna obehagligt, men jag är okej, uppger hon. Några av de ungdomar som för dagen säger sig arbeta för JIMAB uppger att de anställts för att leta efter och bevaka aktivister.

noface

Enligt uppgift från en av aktivisterna som sitter i ett av träden har hennes säkerhetslinor kapats. Renskötarna som vill leta efter sina renar innan sprängning släpps dock inte in i området.

Oddasat.se 2013-08-22 Regeringen har idag gett klartecken till gruvbrytning i Rönnbäcken, utanför Tärna. En nickelgruva har ett större samhällsintresse är rennäringen, menar regeringen.

Regeringen ger klartecken för gruva i Tärnaby

"I ett längre perspektiv är en gruva en kort insats som ger stora samhällsekonomiska vinster - därför kan gruvan också betraktas som ett gott hushållande med områdets resurser, menar regeringen. Det är företaget Nickel mountains har allltså planer på att öppna tre nickelgruvor ett par mil söder om Tärnaby. Gruvområdet skulle bestå av tre dagbrott, ett industriområdet med anläggningar för malmbehandling; krossverk, malmlager och anrikningsverk. Inom gruvområdet ska även rymmas gråbergsupplag och ett sand- och klarningsmagasin för gruvavfall. Nätverket stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen hävdar att hela gruvområdet blir lika stort som hela Umeå stad. Malmen ska därefter via tunga lastbilstransporter via Tärnaby och Hemavan ner till norska kusten för vidare färd till kunderna."

Fördömer dagens regeringsbeslut

Regeringens beslut om gruvan i Rönnbäcken väcker stora känslor.
Organisationer och sametingspartier motsätter sig beslutet som de anser är av principiell betydelse för hela den samiska befokningen.

Regeringen väntas säga ja till omstridd gruvbrytning

Regeringen väntas säga ja till den planerade och omstridda gruvbrytningen i Rönnbäcken i Tärnaby. Därmed är det gruvnäringen som ska prioriteras framför renskötseln.

Kommentar:

Nu har Annie Lööf skrivit på sin Facebook att regeringen ger klartecken till gruva i Tärna. Och hon verkar vara stolt.

Annie Lööf har delat en länk

"I dag fattade regeringen beslut om att ge sitt godkännande till tre bearbetningsprocessioner för den planerad Rönnbäcksgruvan i Storumans kommun. Gruvan väntas skapa 500 nya jobb!"

Centerpartiets svar på Facebook för att Nickelgruvan får GO från Regeringen (till nackdel för bl a renskötseln):

"Centerpartiet Gruvbrytning innebär naturligtvis ett stort, och i vissa delar oåterkalleligt ingrepp på vår natur. Det i sig medför ett väldigt stort ansvar för gruv- och mineralnäringen. Sverige har en av världens absolut strängaste miljölagstiftningar och det ska vi fortsätta att ha. Samtidigt är gruvnäringen som oerhört viktig, både för fler jobb i alla delar av Sverige, men också för att möjliggöra för den miljöteknik som världen skriker efter.

Det är också viktigt att tänka på att i en situation som idag då Europa är helt importberoende av vissa metaller, kan en utvinning av sådana metaller motivera ett tjugo till trettio-årigt ingrepp i naturen. Med noggrann miljökontroll och ett kvalificerat återställningsarbete kan miljön återskapas efter att gruvbrytningen har upphört."

Fram till 1993 ägde svenska folket enligt lag hälften av alla mineraltillgångar i landet. Den så kallade kronoandelen. Men för att skapa arbeten inom gruvindustrin i Sverige ändrades denna lag så att  gruvindustrin bara behöver betala 0,5 promille av värdet av den brutna malmen till staten. Ett politiskt beslut som gör att svenska folket kommer att förlora mångmiljardbelopp till utlandsägda företag. Om inte minerallagen ändras till bättre nytta för svenska folket kan vi i detta avseende jämföra oss med vilken afrikansk stat som helst.

Se intervjun med den folkvalda Sametingsspolitikern Hanna Sofie Utsi och insatschefen Roine Nordström.

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6918886
https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQB_OGTXNEwusRpB&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fwww.kuriren.nu%2Fimg%2F2013%2F8%2F21%2F6918892.jpg&cfs=1);">
Tar polisen i för hårt? Se bilderna och döm själv! - Nyheter - Kuriren - Norrbottens-Kuriren
www.kuriren.nu
Aktivisterna mot gruvbrytningen i Kallak har kritiserat polisen för övervåld, något som förnekats. I ett tv-inslag visar vi bilderna från platsen. Döm själv.

https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQDULE1tf6eMTxqO&w=154&h=154&url=http%3A%2F%2Fimg.washingtonpost.com%2Frf%2Fimage_1024w%2F2010-2019%2FWires%2FOnline%2F2013-08-21%2FAP%2FImages%2FSweden%2520Mine%2520Protests.JPEG-0950c.jpg&cfs=1);">

Swedish police scuffle with activists protesting mining plans on indigenous Sami land
www.washingtonpost.com
JOKKMOKK, Sweden — Police have removed some 50 screaming and singing activists who were blocking a road in northern Sweden to protest a British company’s plans to build an iron

Jokkmokk en del av världen....

Polisen har valt att släppa in en grupp med civilpersoner som vaktat under träden där folk sitter. Samtidigt har man stängt ute media, när man sågar i träden där aktivisterna sitter. - Vi hoppas att polisen inte menar allvar med att dom ska spränga fast jag är här uppe. Den man som tidigare hällde bensin över sig hämtades kl 14.15 av ambulans.

Ambulans är på plats då en av aktivisterna förs vidare till akuten.

JIMAB och Polisen har meddelat Jåhkågasska sameby att de gemensamt har beslutat att neka samebymedlemmar tillträde till området, trots att det går emot gällande arbetsplan.

Torsdag 22/8 kommer Näringsdepartementets beslut ang riksintresseavvägningen rennäring vs mineralutvinning i Rönnbäck. Eller snarare en motivering till varför mineralutvinningen ska gå före. Den här dagen lär man komma ihåg. Ett extremt viktigt principiellt beslut för hela det samiska folket och de lokalsamhällen som står inför kommande riksintresseavvägningar. Går inte i ord beskriva hur djupt tragiskt och förnedrande det känns att våra barns och kommande generationers öde ska ligga i Annie Lööfs händer på Näringsdepartementet. Detta berör även långt fler än enbart samer. Tycker regeringen att det bästa för Hemavan Tärnaby är att omvandla destinationen till ett gruvsamhälle och riskera hela Ume älvdal med storskalig nickelbrytning..? Man mår illa. Torsdag 22/8 får vi se hur mycket vi är värda enligt Näringsdepartements beräkningar.

Barrikaden är uppe igen.  Men polisen eskorterar lastbilen med borriggen.

Aktion i Kallak avbruten - - Nyheter - Norrländska Socialdemokraten ...

 
Aktion i Kallak avbruten Jokkmokk. Polisen har nu rensat upp i Kallak så att maskinernakommer fram. Barrikader och demonstranter ska vara ...

Tam debatt om Kallak - - Nyheter - Norrländska Socialdemokraten ...

Tam debatt om Kallak JOKKMOKK. På tisdagskvällen bjöd Socialdemokraterna i Jokkmokk in allmänheten till Folkets hus för att diskutera de ...

Demonstranter ville stoppa gruvföretagets maskiner i Kallak ...

sverigesradio.se- På onsdagen var det protester i Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten. Ett gruvbolag vill undersöka berget och marken där, för att se om de kan ... 
 

www.kuriren.nu- Tidigare under dagen blev en person omhändertagen av polisen efter att han hällt tändvätska över sig och med en tändsticksask i händerna ...

Bertil Kielatis, legendarisk tidigare ordförande för Sirges sameby, är på plats.

Jojkandes bärs samepolitikern Hanna Sofie Utsi bort från vägen. Civilpersoner åker på eget bevåg in för att leta människor i området.

Aktivisterna bärs bort av polis. Insatsledaren förklarar för de som sitter att de får skylla sig själva nu.

Ett stort antal nyfikna gruvförespråkare är på plats. JIMABs maskiner på väg in i området understött av polis som bär bort aktivisterna. Securitas har precis klippt sönder installationen "everything is connected" i lägret Kamp Kallak. Tonläget är aggressivt

Kämparna strax före de blir bortburna av polisen. #gruvmotstånd

Securitas har rivit konstverken av de samiska konstnärerna.

Ordförandena för Jåhkågåskka, Sirges, Svenska samernas riksförbund och Samerådets människorättsavdelning skriver en gemensam debattartikel i DN Debatt idag: Koloniseringen av lappmarken är inte en historisk företeelse. Den sker i dag, när svensk polis går in och bereder väg i Kallak, och den sätter vår existens på spel.

Nog bryr sig lokala människor om Kamp Gallok. Foto: Anna-Stina Svakko

SVT Nordnytt: Gruvan splittrar samhället  Mötet hålls dagen före gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ska börja provspränga och kommunalrådet Stefan Andersson (S) hoppas att det kommer många människor och att det blir en bra diskussion.

Kallak Art Workshop

Video: What local people - the answer  Över hela världen hotar gruvindustrin att slå sönder natur och kultur med kortsiktiga industriprojekt endast lönsamma för gruvbolagen själva. För att finna acceptans för projekten och blidka investerare gör bolagen gällande att det inte finns någon lokalbefolkning som påverkas negativt av gruvindustrins framfart. För att slå hål på myten om den obefintliga lokalbefolkningen och visa att det finns ett utbrett motstånd mot den miljö- och kulturförstörelse som gruvexploateringarna innebär lanserar vi den här sidan. Möt lokalbefolkningen här - vi finns. www.whatlocalpeople.se

Foto: Julie Whitehorn

Members of Pacific Sámi Searvi with May-Britt Öhman, showing solidarity with those protesting the mining project in Gállok (Northern Sweden). The project not only endangers traditional reindeer herding and the land and waters of the local area, but the entire Luleå river region. Go ‪#‎Gállok‬! med May-Britt Öhman, Cynthia Pannell, Sárá Linđe, Renée Joy, Troy Storfjell och Noreen BrissonSwedish Cultural Center.

Sonja Holmedal:  VÄRLDEN SKA FÅ VETA! Jag startar min resa längs Sidenvägen 1 sept. I flera av dessa länder finns stora problem med utländska gruvexploatörer. Naturligtvis kommer jag att berätta om eländet i Sverige. Jag kommer att resa genom Turkiet, 5  -stanländer och även Kina. I Turkmenistan finns ett brinnande hål från Sovjettiden att utvinna gas. Alla försök har misslyckats att släcka lågorna.

karta

"Beviljade undersökningstillstånd för metaller i området närmast Gállok, Jokkmokk åskådliggjort i ett lager ovanpå Stockholm." av Per Niila Stålka.

Fred Boman, VD för Jokkmokk Iron Mines AB: Alla som är där är sjuka i huvudet.

En kommentar signerad av konstnären och Jokkmokksbon Anders Sunna: Bo på den planet man plundrar och förstör?!

Henrik Blind  Gruvfritt Jokkmokk


Två olika världar möttes då jag står tillsammans med JIMABs tekniske direktör på en av provbrytningsytorna. Allt i hans värld om Gállok handlar om det som förstör möjligheten för mitt folk att få fortsätta att föra ett tusenårigt kulturarv vidare till nästa generation. Eller som han själv uttryckte det: Varför ska man stoppa en sån här fyndighet i en byrålåda, vad har man för industri då? Svaret mitt är: Ja, varför inte testa byrålådan och se?

Fred Boman, VD för Jokkmokk Iron Mines AB gjorde igår ett uttalande i Nordnytt angående demonstranterna i Gállok. Han sa: Det är ju inte Jokkmokksbor som gör det här, det är ju såna tillresta, udda individer, karaktärer som tycker sånt här är roligt. Sveriges Radios  reporter Liselotte Wajstedt ringde upp Fred Boman för att få en kommentar. Vi fick ett tydligt svar. "Alla som är där är sjuka i huvudet"

Konsert i Kallak på fredag den 16/8 med Anna och Leo. De återfinns till vardags i bluesbandet Ramblin' Minds som funnits i 26 år och hunnit spela i hela Sverige samt i Norge, Finland och Ryssland. Bandet har gjort 3 CD-skivor på egen hand och två som kompband till Ronny Eriksson. Till Kallak kommer de som duo och de kommer att bjuda på blues och americana.

Gállok

Video: Ny polisaktion i Kallak - 12 augusti 2013 (del 2)

 

Polis vaktar nu schakten så JIMAB kan jobba ifred. Blockaden är borttagen. Nu har bolaget fritt fram igen. Aftonbladet är på plats. Efter gårdagens polisinsats har JIMAB placerat Securitas vakter i Gállok Kallak för att hålla koll på Kamparna under sprängningsarbetet. Dock har man missat att informera berörda sakägare om sprängarbetet, som därmed enligt Bergsstaten kan komma igång tidigast den 21 augusti.

Spränghålsborrning funnen. Detta på fem meter, helt öppet. Bakom ryggen stod en securitasvakt, runt schaktet fanns fyra av hans kollegor. Deras uppgift är att hindra folk att ta sig ner i själva schaktet. Av JIMAB,s avlysta arbetszoner fanns inget kvar. Bolaget drog en rövare för att få jobba ifred, i strid med allmansrätten mm. Det visste de och vill inte riskera en ny polisanmälan som kan äventyra hela deras plundring. Kanske JIMAB äntligen anlitat en egen jurist?

Det är dags att den Femtonde Hövdingen (Vihtanuppelogát hoavda) kommer tillbaka...
Legenden har berättats i generationer bland vårt folk.
Min far fick den berättad av sina föräldrar.
Jag har fått den berättad av min far.
Jag har berättat den till mina söner.

Är less på berättelser, dags att den Femtonde Hövdingen kliver fram ...
Jag har väntat för länge.

Gräveruppblockad

Polisen jobbar på att få loss Kampare som gjutit fast rör som dom låst fast sig i under marken. En åklagare från Luleå filmar lock-in aktionen.  – De är misstänkta för egenmäktigt förfarande och passivt våldsamt motstånd. Den nedgrävda kamparen informerar polisen om att utan civil olydnad hade de inte haft rösträtt. Den kvinnliga polisen meddelar att hon har månadslön. Tornet raserat. Två flickor föll ner när polisen sågat av och låtit traktorn gå in.

Alla aktivister frisläppta Sveriges Radio

Kallakpolisaktion1

– Vi är åtta poliser på plats och kommer vara här under hela veckan för att hålla vägen öppen på dagarna när gruvbolaget ska fram, säger Roine Norström, insatschef på plats till Aftonbladet.

Kallakpolisaktion2

Sex gripna

Enligt Ođđasat ska polis ha sågat i träställningarna, där flera aktivister satt fastspända. En person ska ha fallit ner träställningen föll ihop. Ambulans är kallad till platsen. Totalt har sex personer har gripits.

– De är misstänkta för egenmäktigt förfarande och passivt våldsamt motstånd, säger Roine Norström, insatschef på plats.

Kallakpolisaktion3

Svenska Dagbladet
Med höga träställningar, djupa diken tvärs över vägen och fastkedjade aktivister fortsätter protesterna mot provsprängningarna

Sex greps vid gruvprotester i Kallak - Inrikes - Skånskan.se

Sex greps vid gruvprotester i Kallak - Inrikes - NorraSkåne.se

Nu sitter vi sex personer i polisens buss och väntar på vad som ska hända. #kallak

Barrikaden på vägen tas isär och många är skärrade. Polisen hackade loss oss som satt fastgjutna i marken. Bröt nästan nacken på mig. Nu flyttar sig bussen!

Ett 40-tal aktivister blockerar just nu en väg i Kallak, norr om Jokkmokk. Protesterna riktar sig mot gruvbolaget Beowolf Mining planerade provsprängningar i området. Sex personer har gripits.

Ny polisinsats i Kallak

Norrbottens-Kuriren
Jokkmokk Demonstrationerna mot Beowulf Minings gruvprojekt i Kallak fortsätter. Under måndagen kallades polis från hela länet in till platsen.
Sammanstötning att vänta i Kallak - NSD i din mobil
mobil.nsd.se
Polisen samlade en större styrka i Jokkmokk i morse och vid 10-tiden var polisen framme i området där provsprängningar för en planerad järnmalmsgruva ska göras.

I position på vägblockaden. Folk har intagit sina positioner på barrikaderna, sjunger och spelar flöjt. Polisen begär förstärkning. Fem polisbilar, en grävmaskin, traktor och en abonnerad buss är på ingång. Traktorn står beredd en bit från lägret. "Gallok Art" är invigd ropar en av aktivisterna när polisen passerar. Polisen går nu till aktion i Gállok. Poliser med trunkar strömmar in på Polisstationen i Jokkmokk. En abonnerad buss står uppställd. En polishelikopter flög över lägret och spanade in det. Om fler befinner sig i skogen då går det förmodligen lugnare till så kom ut hit! Även om du inte vill begå något “brottsligt” är det bra att ha folk som filmar och ställer frågor!

Civil olydnad ökar kreativiteten. Katarina Pirak Sikkus vita duk. Konstnären Katarina Pirak Sikku sitter och väntar. Hon har lagt ut en vit duk på vägen.
- Jag tänker att när poliser och traktorer passerar över den så blir den ett markens vittnesmål.
Civil olydnad ökar kreativiten. Katarina Pirak Sikkus vita duk
Katarina Pirak Sikku
Sametingets Ungdomsråds kommentar kring dagens händelser.

Ungdomsrådet är djupt kritiska till att polisen idag ännu en gång agerar mot de fredliga demonstranterna i Kallak. Högst ansvariga minister Annie Lööf har inte ens svarat på vår inbjudan att diskutera situationen i Gállok/Kallak och hur ytterligare polisvåld mot ungdomarna där ska kunna förhindras. Ungdomsrådet konstaterar därmed att de ansvariga politikerna inte vill se oss i ögonen och förklara varför de samiska markerna, och där därigenom de samiska ungdomarnas framtid, ges bort till utländska riskkapitalister. Istället skickas i tysthet polisen ut för att med våld skydda rovdriften. Ungdomsrådet anser att detta är ytterst respektlöst.

Just nu: Poliser mot Kallak igen - Ođđasat.se | Sveriges Radio
sverigesradio.se
Klockan 8:40 idag måndag lämnade en polisstyrka polisstationen i Jokkmokk. Den väntas ankomma till Kallak strax efter klockan nio.

Greta Lindberg Arne Karlsson; Min fina modiga farbror!

Lugnet före stormen
Kallakblockad
 
Jag råder polisen i Norrbotten att omedelbart avbryta de våldsamma aktionerna som har genomförts tidigare och planeras att genomföras i Jokkmokk. Polisens agerande strider mot genomförda avtal mellan lokalbefolkning och gruvnäringen angående samråd. Aktionen strider också mot ingångna avtal om samernas rättigheter i Sverige på regeringsnivå. Polisens agerande strider också mot EUs skydd för lokalbefolkningen. Vidare är polisens agerande i Jokkmokk ett brott mot jämställdheten Detta vill jag att polisen registrerar som en anmälan för brott mot lokalbefolkningen och aktionsgruppen Gruvfritt Jokkmokk.

Polisen bör omgående återremittera ärendet till länstyrelsen som skall genomföra samråd med gruppen. Det är inte polisens uppgift att genomföra detta brott mot lokalbefolkningen.

indikationer på att polisen kommer snart till #kallak Gállok. Kom hit vettja!

Next week the cops probably come again to Kamp Kallak Gállok. Yesterday a police helicopter flew over the camp and checked. More things also show signs to confirm this. They probably come monday or tuesday morning. If many people show up in the forest it will be calm, so come here! It is good to come even if you don’t want to do “illegal” things, it’s good people film, take pictures and ask questions!

See you on monday!

Polis i grävskopa (från förra besöket)/ cops in excavator (from the last visit)

Katarina Rimpi besöker Kamp Gállok, jojkar dalripan
Kamp Kallak Barricades.
Movie from Kamp Kallak, the struggle to save Sapmi from more mines.
 

Video: Gállok

Sverige våldför sig på Sápmi ännu en gång. Regeringen värnar mer om aktieklippare och lycksökare än om den egna befolkningen och det egna urfolket.
Gállok, text, musik och framförande: Maxida Märak.
Foto: Tor Lundberg Tuorda, Henrik Blind, Kamp Gállok.
Sweden violates the Saami land again. The Government cares more about stock pickers and fortune hunters than on its own people and its own indigenous people.
Gállok, text, music and performance: Maxida Märak.
Photot: Tor Lundberg Tuorda, Henrik Blind, Kamp Gállok.

 

Någon som kan hjälpa till med att hjälpa en sann Sápmi-vän med skjuts från tågstationen Murjek till Muddus (Skaite), alternativt Gällivare (ankomst 13.15 i Gv) i morgon? Han heter Dietmar, kommer från Tyskland och gästar norra Sverige varje år. Han är aktiv i Tyskland i en förening som arbetar för Urbefolkningens rättigheter i världen. Passande tillfälle att informera honom om Kallak också.

Video: Reggaebastiljen - Gállok säger NEJ!

Dagens ”gruvboom” är ett hot mot hela regioners möjligheter till en hållbar utveckling, på grund av den oerhört miljö- och hälsofarliga verksamhet som en gruva utgör samt för den för konjunktursvängningar sårbara ensidighet de skapar i det berörda samhällets ekonomi. Det är därför vi ser aktioner i Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten, Norra Kärr utanför Gränna i Småland, Oviken i Jämtland, Rönnbäck i Västerbotten och en rad andra platser. Det skriver Nils Harnesk (S), Norrbotten.

VK: Gruvboomen ett hot mot miljön

"Det man ser hända i Jokkmokk är en form av byapolitik till fördel för gruvan där man försöker förlöjliga oppositionen och blundar för det faktum att ett antal samebyar, befolkningen i Björkholmen – plus ett stort antal andra kommuninvånare och många företagare inom besöksnäringen – är skeptiska till gruvetableringen....

Det handlar om mer än en enskild gruva. Det handlar om den mycket liberala minerallagstiftningen, bristerna i miljöbalken och om det oansvariga sätt som exploateringen sker idag.

Dagens ”gruvboom” är ett hot mot hela regioners möjligheter till en hållbar utveckling, på grund av den oerhört miljö- och hälsofarliga verksamhet som en gruva utgör samt för den för konjunktursvängningar sårbara ensidighet de skapar i det berörda samhällets ekonomi.

Det är därför vi ser aktioner i Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten, Norra Kärr utanför Gränna i Småland, Oviken i Jämtland, Rönnbäck i Västerbotten och en rad andra platser.

Jag tillhör en ny generation politiker som vill ta ett större ansvar för framtiden och, till skillnad från vad en del tongivande personer i Jokkmokk alltså vill låta påskina, finns det en gryende medvetenhet hos många, inte bara i min generation, om att den nu pågående exploateringen inte sker med en hållbar utveckling och ett långsiktigt samhällsbyggande som utgångspunkt.

Engagemanget i Kallak, Rönnbäck, Stora Kärr, Oviken och andra platser blir därmed enklare att förstå, det äger rum i skärningspunkterna mellan två politiska ståndpunkter: långsiktigt ansvarstagande för en hållbar utveckling kontra kortsiktig kvartalskapitalism med fokus på snabba vinster till så låga kostnader och så lite ansvar som möjligt..."

*Glöm desutom inte den uppstädning som Storuman kommun nu skall bekosta av konkursade Blaikengruvan. Blaiken måste saneras och uppstädas och det måste nu Storumans kommuns skattebetalare Storumans betala för.

Nils Harnesk: Gruvorna är Norrbottens förbannelse - Nyheter P4 ...

SR 13 feb 2013 - Medan många talar om gruvor som Norrbottens räddning och framtid målar debattören Nils Harnesk upp en helt annan bild i sin blogg

 

 Kallakvykort

Stort press på samiske områder

Norske Samers Riksforbunds presidentkandidat, Aili Keskitalo har reagert med forskrekkelse på måten demonstrantene i Kallak har blitt møtt av svenske myndigheter.

Aili Keskitalo reagerer på det hun karakteriserer som rå maktpolitikk, og ber svenske myndigheter besinne seg når de skal håndtere saken videre.

– Hovedproblemet er at den svenske staten her bryter med internasjonal urfolksrett og fortrenger de som lever av reindrift. Dette er maktpolitikk med folks levebrød, naturverdiene og vår kulturelle arv. At svenske myndigheter mener det er behov for å bruke makt mot fredelige demonstranter må være en fallitterklæring for det svenske demokratiet, sier Keskitalo....

Árjas presidentkandidat, Laila Susanne Vars, sier at partiet ikke har tatt et standpunkt hva denne saken angår, men at partiet har klare standpunkter om gruvedrift generelt og gruvedrift som ikke ivaretar urfolksrettigheter, det ønsker de ikke velkommen i Sápmi. – Dette er jo et eksempel på en sånn type gruvedrift hvor urfolksrettigheter ikke ivaretas og det er veldig beklagelig. Det kan ikke vårt parti støtte opp om. Man må huske på at demonstrasjoner kommer ikke uten grunn. Det er politikken som har feilet når folk må ta det skrittet og begynne å demonstrere og aksjonere, sier Vars...

Rå behandlig av samene

Også Arbeiderpartiets presidentkandidat, Vibeke Larsen, har gått ut i media og kommentert saken.

Larsen sier at det svenske polities behandling av demonstrantene mot mineralviksomheten i Kallak er et usminket bilde av Sveriges råe behandlig av samene.

 

Kallaknatt

Kamp Gállok 7 augusti 02.30. Efter nattmöte bland kämparna håller Risto Koskinen vakt och ger liv i tjärvedselden. Fler och fler Jokkmokksbor kommer ut och stannar någon natt i lägret. Majoriteten av besökarna kommer till Kampen för att uttrycka sina sympatier och sitt stöd. - Människor blir berörda över att oseriösa företag kan trampa över hela folk och få hjälp av staten med det.
Det har hunnit passera drygt en vecka nu sedan ordningsmakten kom och störde arbetet med att stoppa prospekteringarna i Kamp Gállok Kallak. Trots brutaliteten från polisens sida, och oron för de sex kampare som tvingades åka buss till häktet i Gällivare, påbörjades arbetet med att bygga upp blockaden igen så fort det bara var möjligt.

-Just nu jobbar vi på en femkantig stuga. Ett slags pentagon för att avkolonialisera världen, berättar en av Kamparna på plats. Man jobbar på för fullt och stämningen är avslappnad och uppsluppen. Kamp- och arbetsviljan är på topp och kreativiteten sjuder. Och för varje dag växer blockaden rent fysiskt.

- Det är häftigt hur mycket några få dedikera de människor kan åstadkomma bara vi ger oss fan på det, fortsätter samme Kampare.

Tillslaget har haft det positiva med sig att såväl antalet dagliga gäster som heltidsboende i Kampen stadigt ökar. Fler och fler Jokkmokksbor kommer ut och stannar någon natt i lägret. Majoriteten av besökarna kommer till Kampen för att uttrycka sina sympatier och sitt stöd. - Människor blir berörda över att oseriösa företag kan trampa över hela folk och få hjälp av staten med det, fortsätter Kamparen. Men också av dom, tydligen obehagliga tongångarna från gruvförespråkare på Facebook.

Samtidigt ökar rapporteringen i så väl regional som internationell media. Riksmedia verkar dock inte riktigt ha vaknat. Två journalister från den samiskspråkiga tidningen Ávvir har spenderat några dagar i lägret och Jokkmokk, liksom Norsk television. Det stora intresset från norsk sida hänger ihop med de likheter man där upplever att Kampen i Gállok Kallak har med Alta-upproren som också hade sin grund i civil olydnad och passivt motstånd. Norsk-samiska politiker har riktat skarp kritik mot bland andra näringsminister Annie Lööf.

Sofia Jannoks uttalade sitt stöd för den kamp som just nu pågår i Gállok- Kallak under helgen då hon uppträdde på Stockholm Music & Arts och senare också i en intervju i Dagens Nyheter.

Det är klart vi blir peppade av en sån grej! Det känns stort och viktigt att en artist som Sofia Jannok öppet går ut och stöttar oss! Helst av allt hade vi ju velat att hon kom hit, säger Kamparen som jag pratar med.

Som det skrivits om en hel del på sociala medier men också här och i regionala tidningar anordnade artisten Maxida Märak tillsammans med musikern Nina Nordvall Vahlberg och spoken-wordartisten Mimi Märak en konsert för en hållbar framtid och till stöd för kampen i Gállok – Kallak. Ett 90-tal personer var på plats, liksom en grupp som bjöd på spontant trumspel och sång. Natten mellan söndag och måndag bjöd på rejäl åska och regn i klass med syndafloden. Mysigt tyckte folket i Kamp Gállok Kallak, trots att ett yttertält rasade av vattentrycket.

Under måndagen/gårdagen kom Allmänningens förvaltare Christian Rimpi förbi lägret för att informera om att man från Allmänningens sida sett sig tvingade att göra en polisanmälan. Inom Allmänningen, som förvaltar skog åt ett stort antal ägare råder det delade meningar om gruvprospekteringen i området. Förvaltaren ville vara mycket tydlig med att den anmälan man gjort inte är ett ställningstagande för eller emot en gruvprospektering i området.

Liz-Marie Nilsen

Nu kör vi igång kampanjen #rebellboom från #kallak!

Nu kör vi igång kampanjen #rebellboom från #kallak! Du frågar vad du kan göra hemifrån, här har vi svaret! Ordna en liten eller gigantisk demonstration, skriv något plakat mot gruvboom och kolonialisering, tag ett kort av er och skriv sedan hashtagen #rebellboom när ni twittrar, facebookar och instagrammar bilden! Ni behöver inte vara många för att vara med, tag kort med kompisen eller bara själv om ni vill! Det här blir en kul kampanj! Sweden: Ongoing Road Blockade Against Mining in Saami Territory.

(En hashtag är en fyrkant (#) före ett ord som då blir sökbart och kommer upp när det klickas eller söks på. Skriv alltså #rebellboom i bildtexten eller ditt tweet!)

ojnareskogen

Hälsningar från provbrotten i Ojnareskogen!

 
 

Sweden: Ongoing Road Blockade Against Mining in Saami Territory. By John Ahni Schertow

Sametinget i Norge har gjort en formell skrivelse till den norska utrikesministern Espen Barth Eide gällande samiska urfolksrättigheter och gruvprojektet i Kallak. Tjänstgörande sametingspresident Vibeke Larsen ber den norske utrikesministern att ta upp frågan för diskussion med sin svenske kollega Carl Bildt.

Här hittar du brevet i dess helhet: http://korta.nu/4f1kj

Gruvfritt Jokkmokk, talespersoner media

Johanna Lindberg, turism och regional utveckling, 070-6827786

Tor Lundberg Tuorda, fotograf, grundare av nätverket Inga gruvor i Jokkmokk/Gruvfritt Jokkmokk, 070-2300955

Malin Norrby, naturmänniska, 070-3673122

Roland Jatko, websnickare, konstnär, 070-5589302

May-Britt Öhman, Fil.Dr. och dammsäkerhetsexpert, Teknovetenskap Uppsala universitet, 070-2843240

Lars Isaksson, markägare/sakägare, Björkholmen, 070-3166928

Nilla Märak, chocolatier/konditor/artist med samiska förtecken, 073-0543326

Vår partipolitiskt obundna grupp vänder sig till de som är kritiska till gruvor i Jokkmokk. Primärt kommer hotet från en järnmalsgruva prospekterad av brittiska Beowolf Mining och dess helägda Jokkmokk Iron Mines AB.

Fem mil väster om Jokkmokk, vid sjön Gállokjávrre, nära Parkimagasinet, provborrar bolaget. De har också tillstånd att undersöka koppar i området, som sannolikt kommer exploateras när infrastrukturen till Gállok (Kallak) är gjord.

Bolaget har gjort sex stycken 60 meter långa gravar för att kunna provbryta. En helt onödig åtgärd eftersom malmkroppen redan är analyserad utifrån flera kilometer borrkärnor. Provsmältningen sker 80 mil bort i Outokumpu i Finland. Den är troligen ett led i prospektörens ambition att höja värdet på "sin" fyndighet.

Jokkmokk Iron Mines är endast ett prospekteringsföretag men ger sken av också bli det faktiska gruvbolag som kommer spränga, anrika, transportera bort malmen och bidra med hundratals jobb - på samma sätt som exempelvis Northland Resources i Pajala gjorde.
Det är en effektiv manipulation som hjälper bolaget att få kommuninnevånare och kommunledning på sin sida. Ett faktum som också det hjälper bolaget att höja värdet på "sin" fyndighet så mycket det bara går.

När miljökonsekvensutredningen har gått igenom kan Beowulf Mining sälja brytningsrätten till det gruvbolag som betalar bäst från exempelvis Kina. Endast ett fåtal Jokkmokkare kommer att få jobb i verksamheten. Jokkmokkarna och skattebetalarna kommer däremot att få dras med att sköta giftiga slamdammar för eviga tider.

En brytning av ett minst två kvadratkilometer stort och cirka 350 meter djupt dagbrott i Gállok (Kallak) blir förödande på många sätt:

- Byn Björkholmen upphör att existera

- Urfolket samernas rätt till sina marker sätts än en gång ur spel

- Renskötseln i området riskerar slås ut

- Laponia hotas när renskötseln försvåras

- Lokalbefolkningens möjligheter till försörjning av kött, fisk, örter, bär och svamp försämras för tid och evighet

- Jokkmokks trovärdighet som natur- och kulturkommun urholkas

- Vattnet förgiftas. Hela Luleälven som vattentäkt äventyras, gäller också för Luleås 75 000 invånare

- Sprängningar med upp till 700 ton sprängmedel åt gången riskerar dammen i Parki kraftstation och alla andra dammar nedströms Luleälven, med risk för människoliv

- Jokkmokks luftkvalité försämras

- Ökad trafik ger mycket allvarliga konsekvenser för bofasta, semesterfirare, turister, renar och annat vilt

I sedvanlig kolonialistisk stil kommer vinsterna från gruvbrytningen försvinna ut från kommunen och länet, troligen också ut från landet.

Vi tror på en framtid med ett gruvfritt Jokkmokk!

--------------------------------------------------

Du som är som journalist kan ringa Tor Lundberg Tuorda 070-2300955 för mer information

 

Tasman-Norra-Kärr

På anslagstavlan mitt i festivalområdet på folk- och världsmusikfestivalen Urkult i Näsåker är ‪#‎Kallak‬ ytterst närvarande. När trailen för Håkan Berthas kommande film Koloni Norrland visades ropade flera i publiken "Nu åker vi till Kallak!" och vid seminariet Art Activism nämndes Kallak vid flertal tillfällen. Motståndet växer! Sandra Fernaeus: Kör Sthlm-Älvsbyn imorgon, om någon vill ha lift uppåt går det bra att haka på. Har plats för 3 pers. Sametingspartiet Min Geaidnu/Mijá Gäjnno/Mijjen Geajnoe och IOSDE skriver brev till statsminstern.

Gruvbolag skjuter upp provbrytning

Efter flera veckors protester meddelar nu bolaget Jokkmokk iron mines att de skjuter upp provbrytningen i Kallak. Men beskedet möts av skepsis från gruvmotståndare. Publicerad i Fria Tidningen: Fredag 26 juli 2013 | 12:04

Malin Norrby

Malin Norrby

Blockaden återupprättad. – Vägen är avstängd med hjälp av stenar, stockar, skyltar och lite andra saker. Vi ger oss inte. Vi har inga planer på att avbryta protesten, säger Malin Norrby till NSD. IOSDE skriver brev till statsminstern.

 

 

 

International Organization for Self-Determination and Equality (IOSDE)

Kopparslagargränd 283151 Östersund, Swedenph: +46 (0) 70 283 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  www.iosde.org

30 July 2013 Prime Minister Fredrik Reinfeldt Prime Minister’s OfficeRosenbad ; SE-103 33 Stockholm Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. +46 8 405 10 00
 
 
 
this week while 9 th August 2013, United Nations’ International Day of the World’s Indigenous Peoples, 1 approaches.
 
 
 
 
 
 
Dear Prime Minister Reinfeldt,The State of Sweden has not been acting in accordance with International Law in regards activities affecting the  Indigenous Sámi People and Sápmi territory, including those activities involving State-permitted mining, mineral prospecting and mineral surveying. Sweden’s current Mineral Act and mining and mineral-related laws and policies and their applications, as well as State Indigenous land-related laws and policies in regards to the Sámi People are out-of-date by International Human Rights and Indigenous Rights standards.
 
 
 
 
 
 
The resulting actions of the State cause further trauma for the Sámi People and traditional Sámi culture, religion and subsistence. Mineral surveying and prospecting currently underwaythis week and last week in Sohppar/Övre Soppero and Gállok/Kallak are the result of illegal acts by the State of Sweden and against Indigenous People under International Law. State-abuse of basic Human Rights and Indigenous Rights, including rights to dignity, health, culture, family, and traditional Indigenous lifeways and subsistence, is not permissible by International Law.
 
 
 
 
 
 
Such abuse, including through thelack respect, promotion and application of processes involving true and genuine Free, Prior and Informed Consent (FPIC) and the lack of recognition of real and collective decision-making power of Indigenous People(s), is a violation of wellbeing of Indigenous People(s). IOSDE acknowledges that the State of Sweden is fully aware of these facts and of the related International Human Rights Laws, due to well-documented Swedish State-United Nations (UN) interactions via various Treaty Bodies at the United Nations as well as Sweden-signed International and Regional Treaties.
 
 
 
 
 
Under International Criminal Law, violations resulting in loss of culture, experiences of psychological and physicaltrauma, and destruction of cultural objects and relics, religions and sacred and subsistence landscapes as well as in forcedrelocation are held to the eyes of States in poorer parts of the world as crimes and, thus, cases for the application of International Criminal Law (see, for example, the International Criminal Court (ICC) and the Rome Statue therein). In the context of wealthier and/or more internationally-powerful States of the world, such as Sweden, States have been, thus far, only held responsible to legal codes of International Human Rights obligations and UN treaty bodies in regards to current and ongoing rights violations. Such States are held to practices of justice such as “reconciliation” for now-criminal actions of the past.
 
 
 
 
 
 
However, IOSDE and the world also have their eyes on the current actions of the State of Sweden in regards to Indigenous Rights, and all forms of applicable International Law, based both in Human Rights and Criminal Law traditions, as well as Indigenous traditions, therein.
 
 
 
 
 
1 The theme this year is “Indigenous peoples building alliances: Honouring treaties, agreements and other constructive arrangements”
 


2

How Sweden behaves towards the Indigenous Sámi People sets a standard for the world in regards to State-Indigenous relations and State behavior. So long as Sweden violates the right of Indigenous Peoples’ rights to decision-making powers concerning their own lands, health, traditions and Free, Prior and Informed Consent processes, Sweden issetting the lowest standard possible for the world in regards to adherence to and respect for both Human Rights andIndigenous Rights. Moreover, it can be argued that in doing so the Swedish State is also acting in a criminal manner towards the Indigenous People within their own territory, Sápmi, which Sweden claims part of to exist within the Swedish State borders.If Sweden maintains friendly and trustworthy relations towards the Sámi People, respecting, promoting and applyingIndigenous Rights as per International Law, for example in regards to granting, or not granting, mineral prospecting permitsand mineral surveying to third parties or to the State authorities, then Sweden may still be respected by the InternationalCommunity for maintaining Human Rights-based intentions and activities, especially in regards to its own citizens. However,the fact that permission (FPIC) has not been given, for example, by the local Sámi People for mineral prospecting or mineralsurveying in Gállok/Kallak or Sohppar/Övre Soppero, and yet Swedish State authorities still continue to grant mineral prospecting, drilling and surveying permits and orders despite both (local and regional) Sámi and non-Sámi protests therein,shows that the State of Sweden, by the codes of International law, including the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP) and the United Nations General Assembly Resolution Declaration on Principles of  International Law Concerning Friendly Relations and Co-operation among States in accordance with the Charter of theUnited Nations, General Assembly (GA) Resolution 2625, is not maintaining friendly relations
with the Sámi People.This August 9th, 2013 is the United Nations’ International Day of the World’s Indigenous Peoples.
 
The theme this year is "Indigenous peoples building alliances: Honouring treaties, agreements and other constructive arrangements." TheUnited Nations describes the theme as thus,“
The theme aims to highlight the importance of honouring arrangements between States, their citizens and indigenous peoples that were designed to recognize indigenous peoples' rights to their lands and establisha framework for living in proximity and entering into economic relationships. Agreements also outline a political vision of different sovereign peoples living together on the same land, according to the principlesof friendship, cooperation and peace .”
2
Many States actors and Indigenous Peoples around the world are taking this very seriously (for example, seeactivities planned in Bangladesh between the State and Indigenous representatives and organizations promoting IndigenousRights); they are planning events together and separately including festivals, round-table dialogues, and more.However, at exactly the time that much of the world is coming together to celebrate learning together how toachieve the goals such as those in G.A. Resolution 2625, the UNDRIP and the 2013 U.N. International Day of the World’sIndigenous Peoples, the State of Sweden is allowing and employing police to violently protect business (mineral) prospectinginto Indigenous lands without Indigenous FPIC (Gállok/Kallak), and even so far as to forcefully removing those Indigenousand non-Indigenous persons blockading the areas where drilling has been permitted by the State without FPIC. These protestors have acted in desperate attempt to protect the very Human Rights Laws the State itself is not protecting (but is,under International Law, obligated to do so), only to be criminalized by Sweden. Moreover, in Övre Soppero a helicopter flew over the town continuously last week and weekend, surveying for minerals and without the permission (FPIC) of theSámi People; the local Sámi community, Sarevuopmi, was neither specifically notified as an Indigenous People/community,nor were they consulted and included in the State’s decision-making process in regards to whether or not to survey and if sohow, when, who, where, why and what. Such actions by the State create a feeling in these areas of war, where IndigenousPeople have no prior choice but to experience the drill and the helicopter and the decisions from afar. This in and of itself is aHuman Rights violation. And, this at a time of traditional ear marking of reindeer calves, when many Sámi communityleaders and persons must tend to the reindeer together and cannot defend themselves and their lands, at the same time, againstsuch State-permitted illegal actions.

2
http://www.un.org/en/events/indigenousday/index.shtmlwebsite accessible as of 30 July 2013
 
 



3
IOSDE:an equal future starts with an equal now In the spirit of friendship, the State of Sweden should, in fact, be learning from those who are opposed to the mining,mineral prospecting and mineral surveying on Indigenous lands. From such an education the authorities of the State can begin to understand how the State’s own actions are criminal by nature, rather than criminalizing protestors promotingHuman and Indigenous Rights and the wellbeing of nature and those directly dependant on it. Moreover, should the State of Sweden need assistance with this process of learning, IOSDE and many other organizations, institutions and experts areavailable to assist in the transition to sovereignty-based friendship, as instructed from the United Nations. For it is thatfriendship that is the only legal protection that Sweden has allowing it, as a State, to expect so much from the Sámi People inthe context of a continued territorial relationship. Legally, this friendship requires, to start with, adherence to the legal process of FPIC in regards to State use, or non-use, of Sámi lands.In an era where States such as India, known for its Human and Indigenous Rights violations as well as its progress, have received order from their own Supreme Court mandating a stop to mining at the will of the local people- the IndigenousPeople, respecting Indigenous traditional relationship to the land and International Indigenous and Human Rights, how can it be that a State such as Sweden is still operating in such violation and continued methods of territorial colonialism? Moreover,States, such as South Africa, have also already halted, through their Court Systems, mineral prospecting due to lack of proper consultation and consent with the local community most tied to the land.
4
Sweden has the intellectual resources, political power, networking abilities and international visibility to act as a model in respecting Indigenous Rights in the International context. And yet, here we are again in colonial-era, land-grabbing-based, Indigenous Rights violations.IOSDE recognizes the Sámi People as a self-determining Indigenous People practicing key elements of their traditional culture, family, inheritance of traditions and land and subsistence food, work and cultural lifeways, amongst other human and Indigenous customs and values, dependent on the health of, access to, and decision-making power concerning thelands of Sápmi. Such customs and values are Rights of Indigenous Peoples under International Law, as well as Human Rightsin general. Sweden and its governing and administrative mechanisms are beholden to these International Laws that supportIndigenous Peoples and Indigenous and Human Rights, including the rights of the Indigenous communities in relationshipswith the lands existing in and around/surrounding Gállok/Kallak and Sohppar/Övre Soppero. The mental health of Indigenous Peoples has long been tormented by State colonialism and aggressive State tactics through which the ultimategoal has been State theft of land from Indigenous Peoples. For Sweden to grant mining permits, mining exploration permitsand mineral surveying without the full Free, Prior and Informed Consent, including giving Indigenous People(s) sufficienttime to make their decisions and speak to their needs, is a violation of Indigenous Rights.That the authoritative bodies of Sweden and its authority mechanisms have not yet thoroughly learned of and/or applied these Indigenous and Human Rights to their methods of functioning and decision-making is a problem whose costfalls of the dignity and wellbeing of the Sámi People and especially the local Sámi communities in the areas affected. In thecase of the mining and mining prospecting permits and mineral surveying granted and/or initiated by the State withoutofficial, FPIC-based Sámi permission, such violations result in ongoing, undignified hardships and further compoundtraumatic memories of violation and experiences of trauma, begun first in the first days of colonialism, for the Indigenous persons and People involved. IOSDE supports that Self-Determination means access to decision-making by a People, and of a People, beyond the scope of colonialism and colonial territory claims and development by States and Nations, includingthose of the Sweden used against the Sámi People and the land of Sápmi. Continuation of Indigenous Peoples’ unity, culture,traditional territories, traditional lifeways and their Human Rights must be upheld by the State of Sweden alongside and infriendship with the Sámi People themselves, in accordance with, and according to, the treaties of International Law. Anythingless is racist, damaging and undignified, and must be immediately re-examined and by the State itself via a Human andIndigenous Rights Audit of the State for the purposes of the updating of State laws, policies and actions so as to be inaccordance with current International Law.IOSDE welcomes the State of Sweden to take the necessary actions so as to comply with International Law,operating in the context of the right of Indigenous Peoples to Free, Prior and Informed Consent as well as Self-
Determination. FPIC includes the right to say “no” to third-party or State projects on Indigenous land and that affectIndigenous wellbeing to a detriment. If an Indigenous community does not wish to have mining, mineral prospecting or invasive mineral surveying on their lands, they have the right to say
no. Consent means “yes” or “no”; for example, “non-consensual” sex is rape. IOSDE welcomes Sweden to consider the violations against the Sámi Indigenous People occurring by State hands, as well as the required terms of friendship in light of the upcoming the United Nations’ International Day of the World’s Indigenous Peoples on the 9 th of August 2013 and the International Law of both Human Rights and CriminalCode.IOSDE recommends that the State of Sweden celebrate the upcoming the United Nations’ International Day of theWorld’s Indigenous Peoples, themed "Indigenous peoples building alliances: Honouring treaties, agreements and other constructive arrangements”, by stopping all State-permitted mining, mineral surveying and prospecting activities that havenot been granted with full, genuine and complete Free, Prior and Informed Consent of the Indigenous Sámi People, a self-determining Indigenous People, and the affected Sámi communities therein. This is the legal step required in the fulfillment of Sweden’s International Human and Indigenous Rights obligations.
 
 
Sincerely,India Reed Bowers, B.A. LL.MFounder & Director, International Organization for Self-Determination and Equality (ISODE)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IOSDE:an equal future starts with an equal now
 
3
Supreme Court of India, Civil Original Jurisdiction, Judgment, 18 April 2013:
Orissa Mining Corporation, Petitioner Versus Ministry of  Environment & Forest & Others, Respondents, Writ Petition (Civil) NO. 180 OF 2011, available at http://www.supremecourtofindia.nic.in/outtoday/judgments/180.pdf , website accessible as of 30 July 2013.
4
South Africa Constitutional Court, Judgment, 30 November 2010:
Bengwenyama Minerals (Pty) Ltd and Others v Genorah Resources (Pty) Ltd and Others , CCT 39/10 [2010] ZACC 26,http://www.saflii.org/za/cases/ZACC/2010/26.html,
website accessible as of 30 July 2013.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alla aktivister som greps av polisen är nu tillbaka i lägret i Kallak. Och vägen är återigen blockerad. Varför ger ni inte upp protesten? – Varför skulle vi? Vi hade räknat med att det här skulle hända. Det är en olaglig handling att protestera på det här sättet. Men hittills har vi lyckats stoppa provsprängningar. Enligt Malin Norrby provborrade Jokkmokk iron mines i går i området, ett led i arbetet med provbrytningen. Gruvbolaget har via sin vd Fred Boman hälsat att man inte lämnar några kommentarer till media om arbetet.

SVT NORDNYTT Demonstranterna tillbaka 

Nya barrikader

Orsaken till att polisen igår ingrep och förde bort sex demonstranter var att polisen skulle röja vägen så att gruvbolaget skulle kunna ta sig fram för att spränga i området. Nu har demonstranterna åter byggt en barrikad som hindrar borrarna att ta sig fram.
 
 

 

Se rörliga bilder från gårdagens polisaktion i Gállok med polishelikopter i luften, bortforslande av aktivister mm.
Polisingripande i Kallak - del 3
 

 

Händelserna i Gállok (Kallak) är första nyhet på NRK Sápmi.

Kallak Poliser

 

 

NSD rapporterade: "Enligt Anette Nilsson, polis, gick gripandet lugnt till." Leif Öhman tog bilden från ingripandet. Ett tiotal poliser är på plats för att under fem dagar säkerställa att gruvbolaget kan genomföra ett antal sprängningar där gruvbrytning planeras. Det handlar om ett område av 700 gånger 250 meter. Till området har också polishelikoptern och fjällräddare kallats.

FRÅN VIGSELAKT TILL BEMYNDIGAD MAKT

Kallak-bergets hemlighet gör polisens maktdemonstration till en simpel gärning. Vi som var där, vi som kämpar, vi som protesterar, vi som grät och förbannade våldtäkten. Vi kommer stärkta tillbaka, tro inget annat. Kamrater drogs på bar rygg och statens män och kvinnor mumlade; Vi gör bara vårt jobb. Det är vi, vilket ju av någon anledning betvivlas, som betalar drängtjänsterna.

För en tid sedan, en vacker dag, var här en vigselplats. Tårar av lycka rann på blossande kinder. Idag var en mulen dag, orosmoln på himlen förebådade smärtans tårar. Tänkte månne de klättrande drängarna på symboliken, den som rattade traktorn och de som sågade; tänkte de på symboliken med dubbeltornen på Manhattan.

När bolaget kallar kommer lagen. När Kallak kallar kommer renar, älgar, fisken i älv och sjö. Kallak kallar och fram växer bär, lavar, mossor, örter och det gamla kan skönjas här och där. De uniformerade blundar och gör sitt jobb. Hemligheten är ännu inte nåbar för dem. Och vad ska de svara på vår fråga om hjälp att stoppa  gruvan?

Kallaks vänner är inte bittra, de vet att bolaget redan har en bitter eftersmak i sin giriga käft. Den kan inte borras bort. Eftersmaken kommer att gro och motståndet växa. Det som ständigt återkommer, vinstbegäret som en bila blir fallet.

Leif Öhman
Randijaur

 

Polis på sameflagga

En polis trampade på Sapmis fana. Medvetet eller omedvetet. Hur som helst, respektlöst. Un policia sueco pisa la bandera del Pueblo originario de los Samer que luchan contra las multinacionles de la minería.

 

 

Polisen slår till mot demonstranterna NSD Jokkmokk. En stor polisinsats pågår just nu i Kallak utanför Jokkmokk. "Vi ska undanröja hinder", säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid polisen.

 

 

Just nu: Polis på väg mot Kallak

SR Norrbotten: Just nu är polisen på väg mot gruvaktivisterna i Kallak, Jokkmokk. Enligt Ulf Sköld vid polisen i Norrbotten handlar det om en ren kontroll, eftersom aktivisterna enligt uppgift blockerar vägen. Enligt sociala medier färdas polisen i två piketbilar.

Èsto es Suecia!!! no Chile!!!

SVT Nordnytt: Nu slår polisen till i Kallak  Ett tiotal poliser har skickats till platsen för att under fem dagar säkerställa att gruvbolaget kan genomföra ett antal sprängningar där gruvbrytning planeras. Det handlar om ett område av 700 gånger 250 meter. Till området har också polishelikoptern och fjällräddare kallats. På plats finns just nu 10-15 demonstranter.

Resistencia crece contra las multiunacionales de la minería en Suecia y territorio de los Sammer.

NK: Nu ingriper polisen

Randijaur. Polisen är på plats och i vägen för arbetena med gruvprojektet vid Randijaur, Jokkmokk, sitter i denna stund en rad aktivister. – Vi sitter i ett torn för att stoppa polisen, berättar Malin Norrby.
 
 

May-Britt Öhman


Nu är jag på väg inom kort mot ‪#‎Kallak‬ ‪#‎KallakGallok‬ ‪#‎Jokkmokk‬ för att ta del av skeendena där - tydligen finns såväl polishelikopter som piketer och transportbussar. Jag - dvs May-Britt Öhman - kommer att vara där i min kapacitet som forskare för att observera vad som sker. Jag har också passat på att mejla till Näringsministern angående regeringens ansvar för Vattenfalls dammar - och Parkidammen som alltså ligger i direkt anslutning till provbrytningsområdet vid Kallak. Det är offentlig handling då jag sänt det via registrator. Jag delar även här med mig av vad jag skrev:
E-postadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Meddelande: Hej detta är ett mejl från Fil.Dr. May-Britt Öhman, forskare vid Uppsala Universitet med inriktnign på vattenresurser och dammsäkerhet -utifrån ett sociotekniskt perspektiv.

Jag vill uppmärksamma er på att pågående verksamhet med provborrning och provbrytning invid högsta konsekvensklassdammar pågår på flera ställen i Sverige.Högsta konsekvensklass innebär alltså att människor med all sannolikhet omkommer om de brister, samt att den ekonomiska skadan blir omfattande. Ett av dessa ställen är Kallak - Jokkmokk - Lule älv. Om Parkidammen, som ligger 2 kilometer från provbrytningsområdet Kallak Norra - påverkas så innebär detta en total katastrof för hela älvdalen. Det finns fler undersökningstillstånd i direkt anslutning till både damm och magasin på denna plats. Det är alltså Sveriges regering, och därmed Näringsdepartmentet och Näringsministern som är ytterst ansvarig för dessa dammar - då det är Vattenfall som är dammägare. Därför är det er uppgift att agera nu och stoppa dessa undersökningar och provbrytning som idag enligt tidigare besked ska påbörjas i veckan i Kallak. Jag hänvisar till intervju med mig själv som dammsäkerhetsexpert, och kommande konferenspaper som presenteras vid kommande konferens ICOLD - International Commission for Large Dams- i Seattle i augusti 2013 där jag med två kollegor från KTH respektive Umeå Universitet pekar på bristerna i informationsöverföring från de experter som faktiskt finns på området - inom Vattenfall självt och övrigt inom dammsäkerhetssektorn - till beslutsfattande myndigheter och politiska beslutsfattare.

 
 
 
 
KNÄCKANDE VÄRME - KALVMÄRKNING - SKOGSBRÄNDER

Nattvak är nu enda chansen till svalka, därför kom inbjudan från Sirges till kalvmärkning som en skänk.
En handfull aktivister tog sig till plats och upplevde en för många fantastisk upplevelse, natten lång.

Barnen på bilden har ett hot över sig, för närvarande Beowolf Mining. Hotet är också svenskt, Minerallagen och Bergstaten.
 
Det uppfattades som en mycket vänskaplig handling när Sara Sara från Jåhkåkaska Sameby kom till Kamp Kallak under lördagen för att deltaga och överlämna renskinn.
Överlämnande av renskinn och modellande aktivister. De berättade om sina plagg och dess upplevelser.
Sara berättade en del om den samiska vardagen, allt arbete och händelser hon varit med om. Hon deltog även i modevisningen.

Modellande aktivist i Kamp Kallak
Konstnären Lars Nutti från Porjus hade inte möjlighet att deltaga vid dagens evenemang. Han rotar i det förgångna i Vattenfall, deras stöld av land och vatten. De senaste dagarna visar på ett nästan instruktivt sätt, hur nuvarande ekonomiska system fungerar OCH hur det ska fungera. Svindleri och förskingring. Lars har funnit vid egna beräkningar att mellan nio/tio miljarder rinner förbi denna kommun. Per år!
***
Givetvis är det älven det är frågan om. Det mesta om senaste svindleriet har flitigt rapporterats i media. Dock, det framställs som om det är en enda person som är skyldig. Fel! Det är ett helt system och kan inte botas med en ny VD. Inte långt från Kallak brinner skogen i Karats-trakten.

Leif Öhman
Randijaur
Kamp Kallak har haft besök av en familj med rötter i Ecuador. När oljebolagen kom och hotade deras by, Sarayaku, gjorde de motstånd och lyckades! Det var väldigt spännande att höra deras berättelse. Lägret gläds över deras solidaritet och besöket!

En inspelning från Tornväktarna
Song for Gállok (live från tornet)
Max Mackhé
 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: Gåvan - om framtida generationers rätt till sitt kulturarv

Målande beskriver Rickard Länta från Jåhkågasska tjiellde om sitt kulturarv och han sätter ord på om vad allting handlar om - en gåva som vi inte får ta ifrån våra barn och barnbarn. Låt inte en gruva sätta hinder för framtida generationers rätt till sitt kulturarv.

 

Sommarnumret av Folket i Bild/Kulturfront finns givetvis på pallen i Kamp Kallak.

SOMMAREN HAR KOMMIT TILL KALLAK
 
En välbehövlig värme har nått Kallak. Underbara dagar som torkar upp. Bolaget är osynligt, VD Boman är i farten med pressmeddelande där han sockrar verkligheten. Fan tro´t.
Ett gott besked idag var nyheten om samebyarnas nej till verksamhet på berget under perioden 1/11-30/4.
Det innebär att bolaget börjar få bråttom med provbrytning ... om de nu ska följa sin redan spruckna tidsplan.
 
Vad händer i Kamp-Kallak?
Där finns inga fritidsproblem, sjudande aktivitet, andra tornet växer upp och konst målas. Vår bågmakare visar hur bågsträng tillverkas av brännässla. Nyheter från yttre världen är populärt och läses ivrigt. En ny vit kåta från Porjus har landat, innehåller värmande kamin.

Kallak Vit Kåta

Till kommande helg planeras för modevisning och med lite tur, en konstutställning av Lasse Nutti från Pojus.

Leif Öhman
Randijaur

Gruvboomens andra sida

Göran Lindh Nordnytt 2013-07-25 Risker med gruvorna. Den svenska gruvboomen tas emot med öppna armar. Men det finns en annan sida av det skinande myntet. Arne Müller är journalist på SVT Västerbottensnytt. Och i den rollen har han följt gruvbranschen i både Väster- och Norrbotten. Han har sett glada kommunalråd i kommuner som utan tvekan behöver få arbetstillfällen. Men han har också sett gamla gruvor som läcker tungmetaller och dödar sjöar, gruvor som dammar och skakar om människor i närheten, gruvdammar som brister och andra negativa miljöaspekter. Det fick honom att skriva boken "Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida".

 

Video av Henrik Blind

Roadmovie Kallak - den pågående naturmassakern


Foto: Karin Stillberg

Nej till provbrytning i vinter. NSD JOKKMOKK. Samebyarna säger blankt nej till någon provbrytning i vinter. 

För att Jokkmokk Iron Mines ska få genomföra en brytning efter första november krävs det att bolaget får ett godkännande från de berörda samebyarna.

 

Jokkmokk Iron Mines polisanmält. NK Jokkmokk

Jokkmokk Motsättningarna kring Jokkmokk Iron Mines verksamhet i Kallak fortsätter, trots beskedet om att provbrytningarna ska skjutas upp. Nu har gruvbolaget blivit polisanmält för skadegörelse på privat mark.

Timmer fälldes i samband med grävningen av spränggravarna, det blev liggande bakom blockaden. Antiaktivisten Ove surnade till och menade att virket skulle förstöras. Blockaden skulle bort menade Ove, inget prut på det.

Lägermedlemmar tillsammans med Lars och Christer från Björkholmen tog ansvar och efter en imponerande insats var virket på plats för hämtning. Ove var lika sur för det. Ännu söndag kväll ligger timret kvar(och förstörs?). Dock, det omöjliga var möjligt för vännerna från Björkholmen.

Under lördagskvällen var det utlyst och kallat till en politiker-afton på Storknabbens Midnatts-Café i Jokkmokk. De partier som häckar i fullmäktige var speciellt inbjudna, ingen kom. Fyra timmar högklassig underhållning med musik och berättelse. Naturligtvis var ämnet för kvällen gruva. May-Britt Öhman informerade om sin forskning gällande dammsäkerhet och påverkan. Delar av aktivisterna berättade om vad som händer på Kallak, inte många kan ana vilken insatts de gör.
Max Mackhé avslutade musiken på ett bejublat sätt.
Under kvällen hade någon/några med traktor blockerat vägen från Storknabben med ett rejält stenblock. En markering som saknar relevans. Resultatet drabbade Café-innehavarna. Vi andra fick vänta tills traktor kommit och frilagt vägen.
Kallak surströmming
 
 
 
Surströmming på Kallak.
 
Fyllon och mindre nogräknade. Ett antal yngre män på fyllan hemsökte lägret en natt nyligen. De uppträdde väldigt provocerande och stöddigt(finns filmat), två sovande kvinnor ofredades i sitt tält. Antiaktivisterna tycks växla upp.
 
Kallak Surströmming
Lördagsafton med surströmming, May-Britt bjuder upp till smäktande dofter på Kallak.

Lägret får förstärkning, nya människor och tältkåta med kamin. Det är kallt ute ikväll.
Leif Öhman
Randijaur

Ett bilburet gäng lokala ynglingar har varit till Kamp Kallak inatt den 19 juli och svingat med yxor, hotat och kastat djupt rasistiska tillmälen samt att de slängt gasflaskan på bilden i en öppen eld
 
Henrik Blind Inga gruvor i Jokkmokk! Jokkmokkare, vi lever i ett öppet samhälle där vi har åsikts- och yttrandefrihet. Det är själva grundbulten för en demokrati och något som vi alla måste stå upp för, varje dag 365/24/7. Därför blir jag djupt upprörd och ledsen då jag får höra vittneskildringar från Gállok om hur ett bilburet gäng lokala ynglingar har varit till Kamp Kallak inatt och svingat med yxor, hotat och kastat djupt rasistiska tillmälen samt att de slängt gasflaskan på bilden i en öppen eld. Hat och våld hör INTE hemma i ett sunt demokratiskt samhälle utan måste stoppas. Vi måste kunna respektera att det finns olika åsikter om exempelvis gruvetableringar i vår kommun. De unga människor som befinner sig i Kamp Kallak för sin kamp med fredliga medel och utifrån sin övertygelse. De har valt att använda civil olydnad som metod för samhällsförändring, likt Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Det måste vi respektera och acceptera för intolerans är vår allas död. Jokkmokk, du kan bättre än så här - det vet jag!

Historien går igen då människor engagerar sig och som alltid har kulturarbetarna stått på folkets sida. Så var det 1971 då striden om almarna i Kungsträdgården pågick som hetast och då Cornelis dök upp med sin gitarr och sina visor för att visa sitt stöd. Och så är det 2013 då Max Mackhe var till Gállok (Kallak) den 20 juli. Du är också välkommen för att få uppleva historiens vingslag samtidigt som du visar ditt stöd för kommande generationers rätt till fast mark och rent vatten!

DUBBELBRÖLLOP PÅ KALLAK IDAG.
Kallak Bröllop

Stämningen var av högsta klass och undertecknad var en smula nervös och rörd. Talet till de närvarande och brudparen hade fallit på min lott. Det var min hustrus döttrar som skulle vigas.

Brudparen är bosatta i USA och redan vigda där, men de ville också bli vigda på svensk mark. Alternativet Kallak som plats för detta var till stor glädje för dem och oss.
Ingångsmusiken stod lägerbandet för från tornet, mäktigt och vackert.
Kallak bandet

Talet:
"Förmodligen är detta den första vigseln på Gallok, om inte annat så det första dubbelbröloppet.


Efter en lång resa hit är det på sin plats att återviga dessa fyra kära. Naturligtvis är vigselplatsen en hyllning till kämpar och den kärlek som dominerar.
Det som nu händer här och nu, visar på samhörighet mellan folk och nationer.
Det är vi människor som skapar historia, vi vanliga enkla människor. Här finns och har funnits vänner från Sapmi, Latinamerika, från hela vårt land och USA.
I dag viger vi fyra vänner från två kontinenter. Det är stort och vi lyckönskar dem i det fortsatta."

Därpå framförde Lars Guttorm Blind två jojkar till parens ära. Mycket stämningsfullt. En tårta serverades enkelt tillsammans med en liten skvätt champagne.
Leif Öhman
Randijaur

 


”Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida”

Sommarläsningen räddad! Missa inte boksläpp av ”Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida” på Tärnaby Fjällhotell torsdag 25/7 kl 19! Fri entré. Arne Müller, journalist vid SVT Västerbottensnytt i Umeå, har under de senaste tio åren följt gruvbranschen genom sitt arbete som journalist och har under lång tid jobbat med att kartlägga gruvboomen. Gruvdammar som havererar, metalläckage långt utöver gränserna i miljötillstånden, damm, buller och jordskalv som påverkar boendemiljön för tusentals människor – detta är en mindre känd sida av den svenska gruvbranschen. "Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida" ger för första gången en samlad bild av de miljöproblem som de svenska gruvorna orsakar, trots en delvis skärpt miljölagstiftning. Detta är mycket angelägen läsning i en tid när de nya gruvprojekten står på rad och förhoppningarna om tusentals nya gruvjobb i glesbygdsområden är stora. Flera av bokens kapitel innehåller helt nya, inte tidigare publicerade uppgifter. Exempelvis visar bokens genomgång av tillbud och haverier vid svenska gruvdammar att dammar rasat eller hotat att rasa vid betydligt fler tillfällen än vad som tidigare varit känt. Ett urval av de nya gruvprojekt som nu är aktuella har fått egna kapitel, bland annat Kaunisvaara, Rönnbäcken, Kallak och Norra kärr. Även dessa kapitel innehåller nya och inte tidigare kända uppgifter. Boksläpp på Tärnaby Fjällhotell, 25 juli, kl 19. Fri entré.

Gruvlastare och krossverk på väg uppåt längs Kvikkjokkvägen. De for till bergtäkten. Kross skrotet hamnar säkert i början som vägmassa. Polisen på besök vid blockaden, återvände...Foto: Roger Olofsson/nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby

Hjortrontider på Kallak och Café Blockad har öppnat.

Polisen gjorde den 14 juli sen eftermiddag ett besök. De tittade och frågade lite, uppträdde "trevligt och belevat" som sist. Nu kan vi förvänta oss att ngt kommer att hända under dagen. Tidigt nu på morgonen anlände de som kör borriggen. Intresserade kommer för att höra sig för och titta. Andra, dock mer avoga och fåtaliga, kastar invektiv. I båda fallen bra att man har någon åsikt alls.

Vi får se vad som händer ... tyst ännu i lokala medier.

Nu har Café Blockad öppnat, öppet för alla.

Foto: Leif Öhman Randijaur

Vårt eget sopsorteringssystem är i ordning, ordning och reda ska det vara.

Foto: Leif Öhman Randijaur

Bolaget har inte synts till på drygt en vecka. En blockad växer fram och en hel del intresserade kommer för att höra sig för och titta. Andra, dock mer avoga och fåtaliga, kastar invektiv. I båda fallen bra att man har någon åsikt alls.
Middagen bestod av ren-köttsoppa.
Det verkar vara äldre människor som har modet att besöka lägret. En sedan tidigare bekant och körledare i PRO tittade förbi. Han kommenterade med orden:
-Hej du. Ja det verkar som om vi oftast möts i kulturella sammanhang.

Leif Öhman
Randijaur

Markägare från Björkholmen blåsta av staten(Bergstaten). 

Kallak Markägare

För någon dag sedan gick vi en rundvandring på berget. Vi vägleddes av en mycket upprörd delägare som visade borrhål utanför tillståndsgränsen. Drygt 270 personer har uttryckt att de vill komma till Gállok för att protestera mot gruvplanerna.

Det rör sig om sex borrhål i ett relativt nyplanterat område. Borrhålen var inte markerade som brukligt; orangefärgad stolpe. Nej de var omsorgsfullt skylda ned mossa och kvist. Spåren efter borriggen syntes tydligt.

Kallak Borrhål

Än en gång har bolaget förbrutit sig mot gällande villkor. Markägarna anmälde brottet till Bergstaten. I en mailväxling erbjöd Jimab:s VD Boman 20 000:- i ersättning för förstörd nyplantering, långt ifrån den summa markägarna begärt. Då ingrep Bergstaten och sänkte ersättningen till futtiga nio tusen:-. Arbetet skulle markägarna utföra själva.
Brottet är inte polisanmält, men blir det det, tillkommer ytterligare en polisanmälan mot bolaget.
Markägarna förlorar en femtonårig tillväxt på de förstörda plantorna.

Leif Öhman
Randijaur

Pressmeddelande 2013-07-11


Gruvbolaget borrade på fel marker

 

Sex borrhål mot gällande arbetsplan. Hundratals förstörda 15-åriga skogsplantor och omfattande markförstörelse. För det får delägarna till skogsskiftet i Björkholmen 9 100 kronor.

 

Jokkmokk Iron Mines AB har utan tillstånd borrat sex hål, kört skotare medborriggar och fyrhjuling på ett privat hemman i Björkholmen. Lars Isaksson, son till en av delägarna, upptäckte intrånget och förstörelsen när han besökte markerna. Gruvbolaget hade då märkt ut borrhålen med markeringskäppar med koordinater på.

 

– De har ingen arbetsplan för våra marker. Vi betraktar det som ett olaga intrång och kontakade därför bergmästaren, säger Lars Isaksson.  Det är på fastigheten Björkholmen 5:1 som prospektörens skogstraktor med borrigg mejat ner hundratals ungtallar som ligger döda på marken. När övertrampet uppmärksammades av markägaren försökte prospektörerna dölja vad de gjort.

 

- De tog bort stakkäpparna och maskerade borrören med mossa och stubbar, men på angränsande mark - där de har tillstånd - står käpparna kvar, säger Lars Isaksson.

 

 

När delägarna anmälde intrånget till Bergsstaten krävde de samtidigt en ersättning på 400.000 kronor. Men Jokkmokk Iron Mines kom fram till att de endast skulle betala markägaren 20.000 kronor.Det beloppet gick Bergsstaten sedan in och sänkte ytterligare till 9.100kronor.

 

– Dessutom menar de att delägarna, som alla är i 80-årsåldern, ska plantera själva. Det är ju helt orimligt, säger Lars Isaksson.

 

För mer information om Jokkmokk Iron Mines AB (helägt dotterbolag till brittiska Beowulf Mining Plc.) intrång på privata marker och Bergmästarens agerande i frågan om ersättning, kontakta Lars Isaksson, 070-2828873

Stainas spärrdamm - förlängningen av Parki dammen på andra sidan Kallak - Gállok halvön. Som synes finns det sättningar i dammen.  Vi mätte denna sättning till ca 120 meter lång. Det är inte särskilt lovande med tanke på att inga sprängningar har gjorts i närheten ännu. Sättningen är på vattensidan - dvs den sida som vattnet kommer ifrån. Datum: 20130708. 

May-Britt Öhman

 

Hej Bergmästare Åsa Persson!
Bolaget Jokkmokk Iron Mines AB har brutit mot er uppställda arbetsplan fem gånger. Bolaget är också föremål för polisutredning och förundersökning om misstänkt miljöbrott.Den 11 juli lämnade också fastighetsägare för Björkholmen 5:1 också in en anmälan om misstänkt miljöbrott, samt misstänkt skadegörelse. Detta eftersom att de ledsnat på att mejla dig och dina underhuggare utan att få gehör och att ni förminskat fastighetens skadeståndskrav från 400 000 kronor till 9 100 kronor, hälften av vad JIMAB själva ansåg sig vara villiga att betala.Varför denna övernitiska hållning där ni trots bolagets flagranta övergrepp ändå endast tar exploatörens parti? Hur långt kan ett exploateringsbolag gå innan de mister sina tillstånd?


Hälsningar Tor Lundberg Tuorda, ordförande Urbergsgruppen, grundare nätverket Inga gruvor i Jokkmokk!

 

Björkholmsbarn på besök i tältlägret på Kallak.

Björkholmsbarn på besök i tältlägret på Kallak.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson övernattade i lägret. Bolaget är tyst, inget händer och vi får tid till faktasamlande. En lokalboende har i dag visat oss platser där det är borrat utan tillstånd. Bolaget samlar på sig anmälningar, nu kan de komma åter när som helst och vi är beredda.

PÅ KALLAK ÄR BOLAGET OSYNLIGT

Ett föredrag om kolonisationen av (Lappmarken)/ Sapmi inledde dagen.

Fem nya vänner har anlänt, vi växer. Proffsigt målade plakat målade plakat pryder nu området. Under eftermiddagen genomfördes en vandring med fornminnesinventering. Intressanta lärdomar om konsten att lokalisera tecken på gammal mänsklig aktivitet.

Vi lär oss. De som har intresse får kvällstid lära sig konsten att tillverka egen pilbåge.

Sametingets ordförande anlände till lägret på besök.

Leif Öhman
Randijaur

9 juli 2013

Torbjörn Arnold berättar om civil olydnad. En kampmetod som faktiskt kan förhindra att de kan spränga i Gállok.

Torbjörn Arnold och ett gäng jokkmokkare använde civil olydnad i slutet av 1970-talet och lyckades stoppa planerade flygbesprutningar med gift av kalhyggen vid östra delen av Muddus nationalpark. De upplyste om att det fanns folk i området hela tiden, att de kom in från olika riktningar så att polisen inte kunde samla in alla olydiga, att helikopterpiloten sa upp sig, aktionen ledde till en lagändring om totalförbud mot hormoslyr. Torbjörn tips blir mycket gångbara också nu i Gállok.

Civil olydnad utvecklar samhällen. Utan civil olydnad får småpåvars ofta okunniga välde verka fritt i trygghetsnarkomanins land där tilltron till tjänstemän och politiker är förödande hög.

Inga gruvor i Jokkmokk!

Vår partipolitiskt obundna grupp vänder sig till människor som är kritiska till gruvbrytningar i Jokkmokks kommun. Primära hotet kommer från det brittiska prospekteringsföretaget Beowolf Mining och deras helägda dotterbolag Jokkmokk Iron Mines AB. Det gäller järnmalm på ett cirka 4,5x5 kilometer stort område mellan Randijaur och Björkholmen fem mil väster om Jokkmokk.

Vid sjön Gállokjávrre och nära Parkimagasinet genomförs omfattande provborrningar. Bolaget har också pågående undersökningstillstånd för ett par kopparfyndigheter i området, vilka sannolikt kommer att exploateras när infrastrukturen till Gállok (Kallak) är utbyggd.

I juni-juli 2013 har bolaget schaktat bort jord i sex stycken 60 meter långa gravar för att kunna utföra provbrytning. En helt onödig åtgärd eftersom malmkroppens beskaffenhet redan är analyserad utifrån flera kilometer av borrkärnor. Provsmältningen sker 80 mil bort i miljövidriga anläggningen Outokumpu i Finland. Den är troligen ett led i prospektörens ambition att höja värdet på "sin" fyndighet. Kanske smälta och gjuta en hammare eller en staty av Kallakmalmen som spekulanterna kan se och känna på.

Jokkmokk Iron Mines är endast ett prospekteringsföretag men ger sken av också bli det faktiska gruvbolag som kommer spränga, anrika, transportera bort järnmalmen och bidra med hundratals jobb - på samma vis som Northland Resources i Pajala gjorde.
En effektiv manipulation som hjälper bolaget att få kommuninnevånare och kommunledning på sin sida vilket också det hjälper bolaget att höja värdet på "sin" fyndighet så mycket det bara går.

När miljökonsekvensutredningen har gått igenom kan Beowulf Mining sälja brytningsrätten till det gruvbolag som betalar bäst från exempelvis Kina. Endast ett fåtal Jokkmokkarna kommer att få jobb i gruvverksamheten. Jokkmokkarna kommer också får dras med att sköta giftiga slamdammar för evinnerliga tider.

En fullskalig brytning av ett gigantiskt dagbrott i Gállok (Kallak) blir förödande på många sätt:

- Byn Björkholmen upphör att existera

- Urfolket samernas rätt till sina marker sätts än en gång ur spel

- Renskötseln i området riskerar slås ut

- Laponias världsarvsstatus hotas när renskötseln försvåras

- Lokalbefolkningens möjligheter till försörjning av kött, fisk, örter, bär och svamp försämras för tid och evighet

- Jokkmokks trovärdighet som natur- och kulturkommun urholkas

- Vattnet förgiftas. Hela Luleälven som vattentäkt äventyras, gäller också Luleå

- Sprängningarna riskerar dammen i Parki kraftstation och alla andra dammar nedströms Luleälven, med risk för människoliv

- Jokkmokks luftkvalité försämras

- Ökad trafik ger allvarliga konsekvenser för bofasta, semesterfirare, turister, renar och annat vilt

I sedvanlig kolonialistisk stil kommer vinsterna från gruvbrytningen försvinna från kommunen och länet, troligen också ut från landet.

Vi tror på en framtid med ett gruvfritt Jokkmokk!

 

Tor Lundberg Tuorda Naturskog avverkad, sex schakt uppgrävda. Nu väntar spolning av malmkroppen, borrning och sprängning. Vid Gállokjávrre finns ett tält-/kåtaläger med plats för 30 personer. I lägret planeras aktiviteter, steks renkött och kokas kaffe. Deltagarna lär sig tillverka pilbågar, om samiska medicinalväxter, dammsäkerhet, aktivism, vatten- och matförsörjning, historia mm. Klicka på Filer om du vill veta mer. Har du inte möjlighet att närvara kan du ändå hjälpa till - med ett bidag. Inga gruvor i Jokkmokk har konto i Handelsbanken: cl.nr: 6206, nummer: 612 895 742 (Tor Tuorda).

Alla transaktioner på detta konto visas i skärmdumpar som läggs ut löpande. Stort tack! Stöd också vår förening Urbergsgruppen Jokkmokk, bankgiro:
114-7719. Tack för din gåva!


Naturövergreppen i området engagerar människor från Lund, Gotland, Stockholm, Umeå, Björkholmen, Randijaur, Mattisudden mm samlades för att visa sitt stöd för vår och de kommande generationernas rätt till rent vatten, giftfri luft och fast mark.

Under dagen genomfördes även en ceremoni av en mapucher och en quechuaindian för bevarandet av Moder Jord och Gállok - med solidaritet för systra/brödrafolk samerna.
Vi är folket och vi blir bara fler!

Bli en del av den växande rörelsen:
www.urbergsgruppen.se
www.whatlocalpeople.se
www.facebook.com/gruops/ingagruvor

 

Historisk helg i Kallak

Rundvandring bland spränggravarna där det är tänkt att provbryta.

VIDEO: En manifestation för Gállok - 6 juli 2013


Vid det här laget borde det framstå för de flesta att kampen blir lång. Drygt 270 personer har uttryckt att de vill komma till Gállok för att protestera mot gruvplanerna.

Elizabeth Johansson: Fortfarande några veckor lediga för boende i vårt hus i augusti. Kräver bil för att ta sig till Kallak. C:a 1,5 mil. I huset finns rinnande vatten, el, internet samt specialtoalett. I hyran ingår 2 getter samt en katt. Annars helt gratis! Måste få besked i mitten av juli för att kunna planera rätt!

 

Utdrag från MKB:n: "Losshållning av bergmaterial kommer att ske i en kampanj under ca 3 veckor sammanlagt och sprängning kommer att ske dagtid, kl. 07.00-16.00, efter fast varningssignal. Närboende och berörda samebyar kommer att informeras skriftligt i god tid innan sprängningsarbeten utförs. "..... Någon närboende/sameby som fått information???

Det är ett stort misstag om man ser helgens Work-shop på berget som en tillfällighet. Vid det här laget borde det framstå för de flesta att kampen blir lång. Samlingen på berget och i skogen kommer att stärka den solidaritet som är nödvändig.

Bolaget tycks tro att man kan vänta ut oss genom att tillfälligt lägga ner verksamheten. Tystnaden under helgen gav oss lugn och ro att genomföra programmen. Man ska ha klart för sig att här sprids kunskap och lärdom, vi sitter inte bara här och rullar tummar. Ett fyrtiotal människor som tagit sig till denna avlägsna plats kommer i sin tur att sprida budskapet vidare. En mård passerade lägret, det är för bland andra den vi är här.

Våra latinamerikanska vänner genomförde en ceremoni för stärkandet av vårt förhållande till naturen. De talade också om naturens rättigheter, det till skillnad från pratet om våra rättigheter.
Många tårar fälldes under seansen. Väldigt starkt!


Vår vän och kamrat Torbjörn Arnold bjöd på ett långt och kunskapsbringande anförande om gammal samisk läkekonst. På det följde en rundvandring bland spränggravarna där det är tänkt att provbryta.

Lördagen påbörjades med en work-shop vid Parki kraftstation. May-Britt Öhman talade om dammar och säkerhet, hur älven kommer att påverkas av haveri och bristningar.

Fortsättning följer och den som har möjlighet bör besöka området för att bättre förstå vad som händer.

Leif Öhman
Randijaur

8 juli 2013

 

Henrik Blind, tyngd av ansvaret att hålla Nils, under överinseende av Ginger Bromfalk och Mats Karström. 6 juli: Stöd kampen för ett orört Gállok (Kallak).

Första dagen kom det totalt 40 besökare till Gállokjávrre.

Kallak Latinamerikaner

Silvia Leiva, mapuche, och Carmen Blanco Valer, quechua, från Latinamerikagrupperna, håller kraftfull ceremoni till Moder Jord. Otroligt fint och känslosamt.  Foto: Åsa Lindstrand. på 6 juli: Stöd kampen för ett orört Gállok (Kallak).
kallak aktivist 5 juli

Universitetskåtan, KTH m.m

Ett gäng har övernattat i den lilla kåtan, sov gott. Mitt på dagen drogs grävskopan och skotaren bort, i övrigt ingen aktivitet.

Kallak Beowolf

Det innebär att bolaget skippat en spränggrav. Nya aktivister anländer. Kåtaresning tar tid och kräver lite problemlösningar.

kallak 5 juli kåtaresning

Inför lördagens evenemang ser det bra ut på plats. Vi förväntar oss god uppslutning ... så klart. Två vänner från Latinamerika-grupperna anlände idag. De dekorerade området så fint.

Kåta 5 juli Kallak
För några dagar sedan, när vi träffade paret som gav kamraterna lift och boende, sade mannen något träffande. Han och familjen tvångsförflyttades från Nausta by, där det skulle bli ett övningsområde(dagens RFN-bas). Där i området skulle simulerad atombombsprängning äga rum, man ville studera tryckvågen och vad den åstadkom.
-Först kom de och tog älven av oss. Sen kom de till oss och körde bort oss. Och nu är de här i Björkholmen för att spränga bort oss. Så sade den gamle mannen.

På vandring till Kallak

På vandring till lägret. På torsdagen var bara borriggen i arbete. Bolagsfolket syntes inte till. Under eftermiddagen började fler komma.
Bolagets egna "imaginära" skyddsområde är gjort på eget bevåg. Länsstyrelsen tycker det är märklig, handläggaren hade inte hört om något liknande. Allemansrätten övertrumfar egna påhittade förbud.

Kämpars matbord
Den första kåtan restes under kvällen vid Kallak-sjön. I morgon växer fler upp. Kring lägret finns en hel del hjortron, ännu kart. Lägret byggs på mer än nödvändigt avstånd från spränggravarna. Och det tar 10 - 15 minuter att gå fram till sjön. Det var en underskön kväll på platsen vid 18-tiden, några passade på att bada.

Skogens öga i Kallak

Skogens öga

Nere i Björkholmen hördes det bli flott bjudning på Öring.

Dagen gick i regnets och åskans tecken. Bolaget hade på morgonen utvidgat arbetsområdet, kallade det för ett "imaginärt" sådant. En träbock skulle illustrera detta

Vägspärr i Kallak

Dock, de hade valt fel skylt, en varningsskylt i stället för förbudsskylt.
Polisbil dök upp och pratade med de som fanns på plats. Senare sågs piket-bilen på väg mot Jokkmokk.

Polisen fiskade med underliga frågor: "Hur tar ni er hit, var bor ni, tältar ni, var sover ni", och så vidare.

Bolagets verksamhet var avspolning i de grävda spräng-gravarna. Bolagets man försökte att muntligt avvisa oss. Polisen var ditkallad när de första passerade den "imaginära" gränsen.
Vi får se vad som händer idag, vädret är för tillfället med oss.

Leif Öhman
Randijaur

 


Drygt 270 personer har uttryckt att de vill komma till Gállok för att protestera mot gruvplanerna. Lördagen den 6 juli kl: 15.00 samlas vi där det finns tält, kåtor, vatten, ved och en gemensam samlingsplats för möten och aktiviteter.
Busstider, telefonnummer för hämtning: http://www.ltnbd.se/tidtabeller/pdf/ltnbd_linje_94_1.pdf?ts=1372581015. (Kostnaden är 70:-, enkel resa.)
Hoppa av vid hållplatsen Randijaur. Ring 070-2300955 eller 073-0490146 för hämtning och skjutsning den dryga milen till samlingsplatsen.

Medtag sovsäck, liggunderlag och matlagningsattiraljer, regnkläder, ombyte, myggmedel. Proviantering sker med chartrad bil till Jokkmokk 50 kilometer bort. Annars håller lokalbefolkningen med fisk, sik, harr, gädda, aborre, som går att salta in och förvara i någon av kallkällorna som finns vid Gállokjávrre. Det går att elda i ungskogen, finns riktigt av torra rötter, lågor och kvistar. Tänk på eldfaran om det är torrt väder! Se till att alltid ha vatten i beredskap så att inte elden sprider sig. Badning sker i sjön Gállokjávrre.

Arrangören, nätverket Inga gruvor i Jokkmokk, vill inte att tillresta aktivister saboterar exploatörens maskiner eller annan utrustning. Ickevåld och civil olydnad är det som gäller vid eventuella aktioner.

Välkommen till Gállok den 6 juli alla engagerade människor!

Den brittiska prospektören Beowulf Mining har fått den svenska statens välsignelse att spränga bort 3000 ton järnmalm för lastbilstransport till Finland för anrikning. Allt för att bolaget ska kunna höja värdet på den inmutning staten skänkt bort. Allt för att ett fåtal lycksökare ska kunna bli snorrika. Detta på bekostnad av urfolket samerna, lokalbefolkningen, naturen och kommande generationer. En ny Pajalagruva, men i Jokkmokks gruvfria kommun med nationalparker och Laponia. Sprängningarna är även en risk för den närliggande vattenkraftsdammen - som om den brister kan innebära dödsfall. Det saknas kunskap om faktisk påverkan på dammväggen.
Bolagets egen agenda för brytningen:
10 juni - röjning, avverkning, schaktning, grävning, bortkörning av jordmassor.
8 juli - borrning, sprängning, lastning, transport.
(Tiderna bygger på bolagets egen information)

Video: Den 29 Juli 2013 genomfördes en stor polisinsats mot en fredlig aktion i Gállok (Kallak). Istället för dialog valde polisen brutalitetens väg