Skriv ut denna sida

Idag 15/10: "Mandéerna i Irak" ABF-huset Stockgolm

Föreningen Fjärde Världen 15 oktober 2014

Screen_Shot_2014-10-15_at_09.54.57.pngPå bilden: En "darfash", en mandéisk symbol.

Seminarium om angreppen på mandéer och andra minoriteter i IrakMartin Lindgren, Institutionen för  orientaliska språk

Mandéerna i Irak

 
Seminarium om angreppen på mandéer och andra minoriteter i Irak
Martin Lindgren, Institutionen för  orientaliska språk
 
Nästan varje dag kan vi i medierna läsa om hur minoritetsgrupper i Mellanöstern utsätts för olika terrorangrepp. Det kan handla om etniska, företrädesvis muslimska, minoritetsgrupper som kurder och turkmener. Eller kristna grupper som assyrier/syrianer och kaldéer. Eller icke-kristna och icke-muslimska grupper som yezider och shabaker.
 
Ett av dessa senare minoritetsfolk kallas mandéer. Deras kultur och tro har djupa rötter i Mellanösterns religiösa liv, och i historien i regionen. Mandeéerna har drabbats hårt av ockupationen och krigen i dagens Irak. Flera tusen mandeéer har de senaste åren flytt till Sverige och lever idag 
 
Mellanöstern utsätts för olika terrorangrepp. Det kan handla om etniska, företrädesvis muslimska, minoritetsgrupper som kurder och turkmener. Eller kristna grupper som assyrier/syrianer och kaldéer. Eller icke-kristna och icke-muslimska grupper som yezider och shabaker.
 
Ett av dessa senare minoritetsfolk kallas mandéer. Deras kultur och tro har djupa rötter i Mellanösterns religiösa liv, och i historien i regionen. Mandeéerna har drabbats hårt av ockupationen och krigen i dagens Irak. Flera tusen mandéer har de senaste åren flytt till Sverige och lever idag här. Forskaren Martin Lindgren kommer att berätta om mandéerna, samt beskriva bakgrund och orsaker till dagens situation.

Ingår i serien "Ursprungsfolk, minoriteter och samhälle".
 
 ARRANGÖR
 Föreningen Fjärde Världen, ABF-Stockholm

 
www.f4world.org

Föreningen Fjärde Världen

Relaterade artiklar (efter tagg)