OBS! Detta är arkiverade artiklar från en äldre version av Folket i Bilds webbplats. Gå till den aktuella webbplatsen!
KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356,
SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS.
Nyligen publicerade topphemliga dokument från amerikanska NSA och dess brittiska motsvarighet visar bland annat att USA:s och Storbritanniens regeringar den 10 augusti 2010 drev på "andra länder med styrkor i Afghanistan" för att de skulle "överväga att väcka åtal mot Julian Assange".
Det är knappast en slump att regeringen väljer att bara gå fram med de förslag som begränsar yttrandefriheten, varnar Nils Funcke och Per Hultengård. (Expressen 19 september)
Jakten på läckor har trappats upp under president Barack Obama. Hans administration har nu lyckats driva fallet Bradley Manning till fällande dom. Men även i Sverige märks en skärpning i synen på uppgiftslämnare, skriver Nils Funcke på SvD Brännpunkt den 1augusti.
Svensk öppenhet hotad. I EU:s förslag till datalag blir det myndigheter och domstolar som avgör om ett verk som innehåller personuppgifter ska få publiceras. Lagen innebär också att myndigheter kan sudda och stryka i originalhandlingar. Risken är att lagen inte kan förenas med våra grundlagar, skriver tre journalister.
Yttrandefrihetskommittén presenterar sina förslag på torsdag. Ett av få förslag som vidgar yttrandefriheten är förbudet mot att hindra spridningen av yttranden, skriver kommitténs sekreterare Nils Funcke.
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson dömer ut regeringens förslag om kränkande fotografering. Regeringen har fortfarande inte bestämt om den ska gå vidare med förslaget.
När Madeleine Leijonhufvud beskyller "medierna" för att har förtalat kungen och drottningen (Brännpunkt 2012-01-04) är hon svår att bemöta eftersom artikeln präglas mer av ursinne än av juridik.
De väldiga mängder bilder och texter om kungaparet som har fyllt nyhetsmedierna i över ett år kan mycket väl rymma ett eller annat som är åtalbart. Journalistdreven brukar generera både en del bra och mycken dålig journalistik. Några tydliga exempel på förtal finns dock inte i Leijonhufvuds artikel.
I förra veckan blev konflikten inom Yttrandefrihetskommittén offentlig. Enligt Medievärlden (3/11) har kommitténs ordförande Göran Lambertz skrivit ett brev till ledamöterna där han hävdar att det förslag som majoriteten nu står bakom "inte är godtagbart".