Skriv ut denna sida

Uppdaterat: Hur Grekland blev EUs koloni

Joacim Blomqvist 15 juli 2015

Apropå den nyliberala kuppen mot Greklands demokrati intervjuade tidskriften New Statemans Harry Lambert nyligen Yanis Varoufakis, som varit Greklands finansminister. Han vittnar om Eurogruppens totala och fullständiga ovilja att ens tala med den grekiska representanten. Igår läckte även en hemlig rapport från IMF som visar att Grekland behöver en mycket större skuldavskrivning än den de beviljats.

Harry Lambert(HL): Hur var det? Gillade du något aspekt av det?

Yanis Varoufakis (YL): Jag gillade en hel del av det. Tänk bara på bakgrundsinformationen man får…att få alla sina värsta farhågor bekräftade….att få höra ”makten” tala direkt till en, och att det är precis som du fruktat – situationen var värre än du föreställt dig! Så det var kul att sitta på första bänk.

HL: Vad syftar du på?

YV: Den totala bristen på alla demokratiska skrupler hos de påstådda försvararna sv den europeiska demokratin. Den andra sidans tydliga förståelse av att vi är överens analytiskt – självklart kommer det ännu inte att komma fram. Men ändå, att sitta mittemot stora makthavare som ser dig i ögonen, och säger ”Du har rätt i det du säger, men vi kommer att krossa dig i vart fall”

HL: du har sagt att långivarna protesterat mot dig därför att du ”försökt prata ekonomi i Eurogruppen, något ingen gör.” Vad hände när du gjorde det?

YV: Det var inte så att det inte föll i god jord – istället möttes det av en totalvägran att diskutera ekonomi. Totalvägran. Du för fram ett argument som du verkligen arbetat på – så att du är helt säker på att det är logiskt hållbart – men du möts av tomma stirrande blickar. Det är som att du inte alls öppnat munnen. Det du säger är helt oberoende av vad de säger. Du kunde lika gärna ha sjungit den svenska nationalsången - du hade fått samma svar. Och det är stötande för någon van vid akademisk debatt…den andra sidan deltar. Här fanns helt enkelt inget deltagande alls. Inte ens irritation, det var som att man inte talat.

 Läs hela intervjun här

På svenska finns den i annan översättning här

uppdatering: Nu visar det sig att euroländernas ovilja att tala ekonomi slår tillbaka mot dem själva.

- Grekland kommer att behöva en bra mycket större skuldavskrivning än deras eurozon-partners hittills varit beredda att medge.  Ett resultat av ekonomins och bankernas förödelse de senaste två veckorna, skriver Internationella monetära fonden i en tidigare hemlig rapport.

Den uppdaterade skuldhållbarhets-analysen,DSA sändes till eurozonens regeringar sent i måndags, timmar efter att Aten och dess 18 partners kom överens i princip om att öppna förhandlingar om ett tredje åtgärdsprogram på upp emot 86 miljarder euro, mot hårdare sparkrav och strukturella reformer, skriver Reuter.

Inget alls tyder dock på att omvärldens krav på att Grekland demonterar det sista av sin ekonomi, ska kunna på något magiskt sätt skapa ekonomi åt landet.