Skriv ut denna sida

Att leva under Is styre.

Jan Fredriksson 19 mars 2015

I en serie reportage i The Independent skildrar mellanösternkorrespondenten Patrick Cockburn vardagen i det så kallade islamiska Kalifatet. Hur är det att leva under lagar från 600-talet och ett skoningslöst våld?

Att leva under Is styre. Vardagens realiteter i den islamiska staten Kalifat med sina lagar från 600-talet, mycket moderna metoder och ett skoningslöst våld.

Hur är det att leva i den så kallade Islamiska staten? Hur är det att leva under jihadistiska lagar och vad kan väst göra åt det?  Patrick Cockburn intervjuar människor som lever i Kalifatet för att få veta hur de ser på Abu Bakr al-Baghdadi skoningslösa med kraftfull stat och de blir behandlade. Läs artikeln här

 

Att leva under Is styre. Varför jag deserterade från den Islamitiska staten istället för att delta i avrättningar, halshuggningar och våldtäkter – en tidigare jihadist berättar sin historia.

Hamza är 33 år och från Fallujah, en stad ca 25 mil från Bagdad och styrd av den Islamiska staten. Han blev attraherad av deras religiösa appeller och blev en is-krigare förra året. För två månader sedan deserterade han då han blev tillfrågad om han ville hjälpa till att avrätta folk han kände och dela i en våldtäkt av en tillfångatagen yazidi-kvinna. Artikeln i Independent


 Att leva under Is styre. En explosion vid stadsporten, vilande motståndsceller som angrep inifrån – angriparna tog makten i staden på mindre än 24 timmar.

Det var den 4 oktober förra året som Is erövrade den lilla staden Hit, det endast några timmar innan man fått total kontroll över staden. För stadens 100,000 invånare, i huvudsak sunni, innebar den självutnämnda islamiska staten stor förändringar. En del stödde det med andra djupt ogillade det. Hela texten hittar du här.

 

Jan Fredriksson