Skriv ut denna sida

Debatt: Tro inte på Dagens Nyheter!

Bo Persson 12 mars 2015

Dagens Nyheters propagandist Peter Wolodarski gillar inte att Sverige nu verkar förklara sig oberoende.  Här menar tvärtom Bo Persson att det är bra att Sverige nu återgår till sin klassiska oberoedne position och nu hoppas han på en alleuropeisk oberoendeförklaring.

Tro inte på Dagens Nyheter!

Varje söndag har Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski en helsideskrönika på sidan fem i tidningen. Den senaste (1/3) var mycket intressant.

Chefredaktören var rasande för att den nya regeringen verkar vilja gå tillbaka till den utrikespolitik vi haft i nästan två hundra år, när kalla krigets slut också gjorde slut på den och förvandlade Sverige till något slags amerikansk knähund, vilket vi sedan dess nu också förblivit ett kvarts sekel.

I kampanjen för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 marknadsför regeringen oss nu som ”oberoende”, vilket är ett annat uttryck för att vi inte är på någon stormakts sida. Eller som det hette fram till kalla krigets slut: ”Alliansfrihet i fred för neutralitet i krig”.

Wolodarski hävdar nu att detta är stenålders, men jag skulle tvärtom säga att denna formel skulle vara bra för hela Europa, nu när ”Efter kalla kriget”-eran går mot sitt slut och Europa inklusive Ryssland i världen inte blir mycket större än Sverige varit i Europa sedan Napoleonkrigens slut.

Amerikanarna har förstått detta och försöker nu förlänga det europeiska vasallskapet under USA genom att provocera fram ett krig med Ryssland. Tiden talar dock för att detta kommer att misslyckas och att Europas självständighetsförklaring istället nu kommer tidigare än den skulle ha gjort utan detta krig.

Bo Persson