Skriv ut denna sida

DN – okritisk hyllning av ”rockstjärnan” Carl Bildt

Anders Romelsjö 29 oktober 2014

Screen_Shot_2014-10-28_at_19.56.33.png

DN hade söndagen 26/10  en lång intervju med förre utrikesministern Carl Bildt ”den ende svenske politikern med rockstjärnestatus” (DN). I artikeln får Bildt utvecklas sin kända uppfattning om Ryssland som aggressiv stormakt, fast han väsentligen saknar belägg för sina påståenden. Han påståenden utsätts inte för någon kritisk granskning, lika litet som hans politik i övrigt. Ett av många bottennapp i DN:s journalistik. Det finns många viktiga ämnen att diskutera med Carl Bildt. Inte minst gäller sådant som har relevans för FIB:s paroll om anti-imperialism.

1. Hans stöd till USA:s folkrättsvidriga anfall på och krig i Irak med hundratusentals dödade
2. Sveriges deltagande i krig för första gången på 200 år - i Afghanistan. Det fasta stödet till detta USA:s och NATO:s krig i Afghanistan, i strid med FN-stadgan. Detta krig som fortfarande pågår med USA-trupp och svensk (liten) trupp har slagit sönder och ekonomin, bidragit till en väldig korruption, och alltmer lett till en förstärkning av talibanerna. Har kostat minst 10 miljarder kronor. Möjligen har svensk trupp dödat långt över 100 afghaner.
3. Bidragit till att Sverige har ett svagt försvar på hemmaplan.
4. Sverige omfattande deltagande i kriget i Libyen år 2011, där NATO utvidgade en FN-resolution långt utöver vad som beslutats. Libyen är en sönderslagen stat, med starka, terroristinfluerade grupper, som också levererat folk till bl.a. ISIS.
5. Arbetar aktivt för att Sverige ska bli medlem i krigsorganisationen NATO.

6. Det tidiga, fasta stödet till rebellerna i Syrien, i samarbete med USA. Bland annat ekonomiskt med många miljoner kronor. I strid med FN-stadgan. Lagt en grund till den instabila situationen i Syrien, och senare till förstärkning av al-Qaida och framväxt av ISIS.
* Att påstå att Carl Bildts politik stärkt terrorismen i världen är ingen överdrift*

7. Det snabba erkännandet av statskuppen i Ukraina mot en folkvald president och den nya, påtagligt fascistinfluerade regeringen.
8. Motståndet mot kärnvapennedrustning.
I FN har krav på kärnvapennedrustning stärkts. Under nedrustningsmötet i FN:s generalförsamling hösten 2013 gick 126 stater samman i ett uttalande som kräver kärnvapennedrustning utifrån ett humanitärt perspektiv. Det är en historisk händelse! Sverige sa nej till att stå bakom. Det var ingen överraskning. Sverige brukade spela en central och drivande roll i nedrustningsförhandlingar. Men regeringen har nedprioriterat frågan så att Sverige tappat sin progressiva roll. Diplomater från andra länder frågar med rätta vad som har hänt.

Vår regering anslöt sig istället till en annan grupp med 17 stater, däribland flera NATO-stater och andra kärnvapenallierade. Sverige var en gång i tiden aktat internationellt i denna fråga genom insatser av Olof Palme, Alva Myrdal (Nobels fredspris), Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin (som jag hörde berätta om denna tid vid en middag igår).
9. Bildt ville ej erkänna Palestina som stat (godtog observatörsstatus), vilket de flesta stater redan gjort.
10. Motståndet mot avslöjanden av USA:s omfattande övervakning och avlyssnande av den egna befolkningen, och av politiker och företagsledare utomland av visselblåsaren Edward Snowden. Det nära samarbete mellan svenska FRA och NSA i detta. Rapport i SvT för en tid sedan (Blogginlägg här 1/10): ”Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden får nu det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. Right Livelihood-priset grundades 1980. Sedan 1985 delas priset ut vid en årlig ceremoni i Sveriges riksdag. Målsättningen är att ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför”.
Att Snowden får priset har väckt starka reaktioner inom svenska utrikesdepartementet, enligt bl.a SvT. Utrikesminister Carl Bildt portar Right Livelihood Foundation från UD:s lokaler. Priset delades ut första gången 1985 och under 18 år har tillkännagivandet av pristagarna skett i Utrikesdepartementet, UD:s pressrum. Så också i år, trodde Right Livelihood-stiftelsen fram tills i går eftermiddag. Redan i våras fick Carl Bildt kritik för att Snowden inte var välkommen på en internationell internetkonferens i Stockholm. Då bekräftade UD att hans namn strukits från inbjudningslistan, men hävdade att det inte hade politiska orsaker.

* Ja, Carl Bildt har verkligen fört en utrikespolitik i strid med internationell rätt och FN-stadga och bidragit till instabilitet och brutalitet i världen. Om detta tiger DN

Anders Romelsjö