Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 16 oktober 2014

föreningen Afghanistansolidaritet 16 oktober 2014

Screen_Shot_2014-10-17_at_15.36.41.png

Afghanistansolidaritet landet runt

STÖDET FÖR VITBOK ÖKAR

Inför en nästan fullsatt Beskowsal på ABF i Stockholm diskuterades behovet av en vitbok om det svenska deltagandet i kriget i Afghanistan. Mötet var den 7 oktober på årsdagen av starten på USAs bombkrig mot Afghanistan för 13 år sedan. 

Maj Britt Theorin, Anna-Karin Johansson (SAK), Hans Linde (v), Valter Mutt (mp) (moderator Lars-Gunnar Liljestrand).

Panelen var enig om att en vitbok om kriget måste tas fram. Sveriges deltagande i kriget skall granskas från starten 2001 till idag. En kommission bestående av personer som har allmänhetens förtroende och som stått fria från de politiska besluten om kriget måste tillsättas och det krävs ett regeringsbeslut med mandat för kommissionen att granska även sekretessbelagda dokument. Paneldiskussionen visar att tyngdpunkten i opinionen nu börjar förskjutas från de som vill lägga locket på om kriget till de som kräver granskning. Ett utförligt referat om mötet kommer i nästa nummer av Afghanistan.nu. En videoupptagning av paneldiskussionen finns på: http://youtu.be/JJ5aLsPpSpo

Thage G Peterson talar lördagen den 15/11, kl 15 vid invigning av Nya Folkets Hus i Lammhult
Ett avsnitt av invigningstalet handlar om freden. Arrangör: Lammhults Folkets Husförening. 

 

Nyheter om Afghanistan

* Afghan Analyst Network 6 oktober: ÖVERENSKOMMELSE AFGHANISTAN – USA OCH AFGHANISTAN-NATO

USA har träffat ett bilateralt säkerhetsavtal (BSA) med den nya afghanska regeringen. Nato har också fått ett avtal, SOFA (Status of Forces Agreement), om fortsatt militär närvaro. Nato var tvunget att få en ny legal överenskommelse för att stanna i Afghanistan när mandatet från FNs säkerhetsråd går ut i slutet av 2014....USA kommer enligt president Obama att stationera 9800 man i Afghanistan och dra ned dem helt till slutet av 2016. USA-trupperna kommer att vara en del av den upp till 12 000 man starka Nato- insatsen ”Resolute Support” som ersätter Isaf... Skrivningarna i USAs och Natos överenskommelser, som båda täcker upp till 2024, kan bli ändrade eller uppsagda med två års förvarning. Avtalen är i stort sett desamma för både USA och Nato. Båda ger straffrättslig immunitet åt de utländska styrkorna.

Kommentar: Ingenting i avtalen hindrar USA från att i framtiden trappa upp styrkorna över det antal som Obama angett. (LGL)

BSA understryker flera gånger USAs uppdrag som ”stödjande aktiviteter, som kan överenskommas i nära samarbete och samordning med Afghanistan att stödja de afghanska säkerhetsstyrkorna (ANDSF) (artikel 2.2). Avtalet erkänner att ”USAs militära operationer för att besegra al-Qaida och medhjälpare kan vara godkända,” men specificerar att det inte finns några av ”USA ensidigt genomförda militära kontraterror operationer” och att USAs kontraterror- operationer är ” avsedda att komplettera och stödja ANSDFs kontraterror-operationer med syftet att ANSDF skall ha ledningen” (artikel 2.4).

Kommentar: BSA artikel 3.3 säger ”USA-styrkor inte skall gå in i afghanska hem för militära operationer eller eftersökningar utom i extraordinära fall då det gäller uppenbar risk till liv och lem för USA-soldater. USAs styrkor skall inte arrestera eller fängsla afghaner och inte heller upprätta eller driva fängelser i Afghanistan.(LGL)

Diplomater har till Wall Street Journal sagt att en kontraterrorinsats ”kan variera mellan 2000 till 4000 amerikanska trupper, inkluderande specialstyrkor som kan verka tillsammans med afghanska specialstyrkor för att jaga och döda al Qaida-medlemmar och talibaner.”

Kommentar: Artikel 2.4 i BSA säger dock ”besegra al- Qaida och dess förgreningar (affiliates)” . Det står inte något om att jaga talibaner.( LGL)

Överenskommelserna säger också var de amerikanska och Nato-styrkorna skall baseras. Artikel 7 i BSA gäller USA truppernas ”tillgång till och användning” av ett antal och överenskomna ”tillgångar och områden” i Kabul, Bagram, Mazar-e-Sharif, Herat, Shindand, Kandahar, Shorab, Gardez och Jalalabad. USAs trupper skall ”kontrollera tillträde” till baserna där de har ”exklusiv rätt att utnyttja,” men ”på begäran,” skall USA ”ge myndigheter i Afghanistan” tillträde också. I överenskommelsen finns också möjligheten att sätta upp nya eller tillfälliga baser i vissa områden om detta är ”överenskommet och godkänt av den afghanska försvarsministern.

Avtalet säkrar fortsatt ekonomiskt stöd från väst.

Kommentar: I USAs BSA artikel 4.3 står att ”USA har skyldighet att säkra fonder årligen för stöd, träning, utrustning, rådgivning och understöd för ANDSF.” Kostnaderna för ANDSF uppskattas till 4.1 miljarder dollar per år. Skrivningen anger att USA har ansvaret att få fram pengarna. Vid Natos toppmöte i Chicago 2012 framkom att andra stater som deltar i Natos nya insats skall vara med och finansiera de afghanska säkerhetsstyrkorna. (LGL)

Nato-insatsen har en specifik överordnad inriktning på ”träning, rådgivning och stöd” som skall lämnas ” på nationell säkerhetsnivå.” ANDSF-rådgivning skall enbart täcka ”kårer och motsvarande nivåer för den afghanska polisens högkvarter.” Med andra ord skall Nato-soldater inte verka i fält som rådgivare – med ett undantag: ”icke stridande träning, rådgivning och stöd av Nato-styrkor kan bli utsträckta till den taktiska nivån då det gäller stöd till de afghanska specialstyrkorna ”på begäran och inbjudan” av den afghanska regeringen (art 2.2).

Kommentar: Natos SOFA artikel 1.3 säger att andra stater än de som är Nato-medlemmar kan delta i den nya insatsen i Afghanistan om dessa stater ”accepteras” av Nato och av den afghanska regeringen. Det innebär att Nato kan pressa stater som inte är Nato-medlemmar som Sverige att gå med i den nya insatsen.

Även i Natos SOFA (artikel 4.3) finns skrivningen: Nato-styrkor skall inte arrestera eller fängsla afghaner och inte upprätta eller driva fängelser.

Varken USAs BSA eller Natos SOFA anger att ett FN- mandat krävs för de fortsatta insatserna.(LGL) 

Nato SOFA-dokumentet finns här.

 

* TYSKLAND ÅNGRAR ”MISSTAG” I INSATSEN I AFGHANISTAN

Tysklands utrikesminister sa i söndags att Berlin gjort allvarliga misstag i sitt militära engagemang i Afghanistan sedan 2001 och varnade för ett hastigt tillbakadragande. Innan slutet på USA-ledda stridande Nato-operationer i det krigshärjade landet kom Frank- Walter Steinmeier med en nykter bedömning av den 13 år långa insatsen. ”Det finns mycket som indikerar att vårt största misstag var att skapa alldeles för höga förväntningar,” skrev han i en kolumn för veckotidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung. ”Inte bara ville vi utplåna det säkerhetshot som Afghanistan representerade utan också leda landet i snabb takt in i en framtid som vi ville ha.” Han sa att trots framsteg var landet fortfarande plågat av en frodande droghandel och ohejdad korruption. Krigsherrar håller makten i många provinser och våldet finns överallt, talibanerna har ” länge underskattats som en politisk spelare.” Men han sa att insatsen inte skulle ses som ett misslyckande och jämfört med situationen i Syrien och Irak är ”resultaten i Afghanistan ganska respektabla.” Steinmeier sa att det fanns klara slutsatser att dra från Afghanistan. ”Vi måste engagera oss mer beslutsamt, inte bara se till militära aspekter. Men vi måste vara ödmjuka. Vi måste ibland acceptera hur lite som kan ändras utifrån.” AFP 12 oktober

* Navy Times 8 oktober: USAs FLYGATTACKER I AFGHANISTAN HÖGSTA ANTAL PÅ TVÅ ÅR

USA-flyg släppte 436 bomber och andra vapen i augusti enligt USAs centrala kommando. Det är den högsta siffran sedan augusti 2012 då USA genomförde 588 flygattacker. USA genomförde 660 flygattacker för stöd till markoperationer (close-air support) förra månaden vilket satte totala antalet sådana attacker i år till 10 890.

* Belgiska flygvapnet lämnar Afghanistan.

I fredags avslutade belgiska flygvapnet tillbakadragandet från Afghanistan då deras F 16-plan återvände till Kleine-Brogel-militärbasen i Belgien efter ett sexårigt uppdrag. Sedan 2008 hade Belgien stationerat sex F 16 i Kandahar med en permanent närvaro av 100 militärer som del av Guardian Falcon- operationen. De belgiska enheterna hade 5466 starter med totalt 16 575 flygtimmar för flygstöd till Isaf under Nato-kommandot i Afghanistan. Xinhua News 11 oktober 

* Nyhetsbanken.se 4 oktober: VAD ÄR VÄL ATT RÅNA EN BANK?

"Vad är väl att råna en bank mot att grunda en?"

skrev en gång Bertolt Brecht. Historien om Kabul Bank bär syn för sägen.
Tjänstemän på Afghanistan riksåklagarämbete sa på torsdagen att det fortfarande saknas 729 miljoner dollar som förskingrats från Kabul Bank. Beloppet motsvarar 3,5 procent av landets bruttonationalprodukt.

Basir Azizi, talesman för riksåklagarämbetet sa att regeringen har lyckats återvinna 184 miljoner av de 913 miljoner dollar som förskingrats av före detta tjänstemän och anställda i banken.

Den tidigare chefen för centralbanken - De Afghanistan Bank - Abdul Qadir Fitrat flydde från landet efter kraschen i Kabul Bank och är efterlyst genom Interpol. Ex-president Hamid Karzais bror Mahmoud var inblandad liksom dåvarande vicepresidenten Muhammed Fahim, med rötter i den s k Norra alliansen.
19 personer, som tidigare frigivits mot borgen, kommer att gripas på nytt. Det kan också bli fråga om att ta om tidigare rättegångar som lett till otillräckliga straff.
khaama.com 2/10 

 

Sveriges Afghanistanpolitik

THAGE G PETERSON I NYNÄSHAMN 11 OKTOBER.
Thage var i högform och det märktes på fullsatta Viakyrkan där uppskattningen var 100 %- ig. Som bäst är Thage likt en nyrenoverad bärgningsbil som drar upp oss övriga ur diket där vi ibland hamnar. När vi andra går fram i låg marchfart trycker Thage gasen i botten. Så underströk han folkrörelsernas betydelse. Vi är ingen lättledd fårskock så som våra belackare ofta vill ha det till. Inte behöver vi skämmas inte. - Men tyvärr har rörelsernas ledande skikt inom både arbetarrörelse och kyrklig dito, hamnat på efterkälken. Av några skäl, taktiska kan man tänka sig, har man inte vågat gå mot strömmen av professionella opinionsbildare och har inte vågat ta ställning för fredliga metoder för att lösa konflikter. De som vill åtminstone " ge freden en chans " har framstått som naiva, verklighetsfrämmande . Det talas ju alltmer sällan om möjligheten att med samtal försöka avstyra en krigisk utveckling. De mer " realistiska "säger att man " tyvärr måste ta till lite hårda tag mot bråkmakare ibland ". Detta bekväma prat som vilken påse som helst kan instämma i, tar inte riskerna med i beräkningen. Att följa med massrörelser som krigshetsare hetsat upp är faktiskt inte något tecken på mod utan tvärtom brist på civilkurage. Thage g Peterson yrkar egentligen på en kulturrevolution: Samtala så långt möjligt även med fiender, ja särskilt 

med dem. Däremot har Thage som tidigare försvarsminister aldrig drivit detta till absurdum. Ett överfall på vårt land ska mötas med militära medel. Aggression mot andra länder som olika internationella översittare nu för tiden så ofta praktiserar är en annan sak.

Fred är överhuvudtaget en väldigt bra affär. En lönsam verksamhet. Krig är dyrt på alla sätt. Valet borde vara enkelt. Men är inte så för en del alltför inflytelserika kretsar.

Thage framhöll som vanligt, behovet av drömmar om framtiden. Drömma kan man göra på olika sätt. Flum är inget bra sätt att drömma. Men framtidsdrömmar kan också omsättas i framtidsmål. Den som inte önskar sig något av kommande dagar har fastnat i stillastående, i förkalkning. Eller ser helt enkelt tillbaka. Det kan väl inte vara något mål?
Claes Engelbrand, Saltsjö-Boo. 

 

Tips och aktiviteter

Anna-Karins blogg . Följ Anna-Karin Johansson, generalsekreterare i SAK, på hennes blogg här. 

Senaste inlägget 1 oktober återges här:

Så har då Afghanistan fått en ny president. I måndags svors Ashraf Ghani in, och utnämnde samtidigt sin rival Abdullah Abdullah till en slags premiärminister.Känslan är väl lite som efter ett magplask. Man har nått målet (vattenytan), men med en svidande känsla av att något gick allvarligt fel.Kanske fanns det inga alternativ, kanske var det nödvändigt med denna kompromiss. Flera starka och kloka personer inom det civila samhället menar det. Och många afghaner tycker att det är skönt att det osäkra läget som plågat landet under nästan ett halvår nu är över.

Men priset har varit högt.
- Ett valmaskineri som har havererat totalt. Efter att valkommissionen gått ut och sagt att mycket av fusket i valet genomfördes av dess egna anställda är förtroendet obefintligt. Att reformera valsystemet är en del av det avtal Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah skrivit under.
- En gnagande känsla av att demokrati mest är ett skådespel. Alla de som stod och väntade i regnet på att få rösta, som riskerade att få ett finger avhugget – de frågar sig om det var värt det. I slutändan var det ju inte deras röster som avgjorde vem som skulle bli ny president, utan ett utdraget förhandlingsspel mellan redan kända maktgrupperingar.
- En säkerhetssituation som stadigt förvärrats. På flera platser i landet har beväpnade grupper genomfört välorganiserade och kraftfulla offensiver. Militär och polis 

har försökt stå emot i vissa fall, i andra helt enkelt gått över till den starkare parten.
- En ekonomi som får den mest optimistiska att sova oroligt om natten. Statens inkomster är långt under prognos och arbetslösheten har ökat dramatiskt när investeringarna minskar och de utländska trupperna (pengar och arbetstillfällen) lämnar landet.

Men nu finns alltså en president på plats. Ashraf Ghani har gått ut kraftfullt de första dagarna, talat tydligt om behovet av att bekämpa korruptionen och att öka andelen kvinnor på höga positioner. Han har redan skrivit under det bilaterala avtalet med USA som reglerar USAs framtida militära närvaro. Frågan är om han ska lyckas genomföra den ambitiösa reformagenda han utlovat, eller om han och regeringen fastnar i maktkamper.

Och kanske, kanske är den nya regeringen ändå ett steg framåt – det är ju trots allt första gången i modern tid som Afghanistan genomfört ett fredligt maktskifte. 

föreningen Afghanistansolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)