Skriv ut denna sida

Vetenskapspris i otakt med samhällsutvecklingen

Nils Lundgren 3 oktober 2013
Susanna Kumlien
Susanna Kumlien

Frilansjournalisten Susanna Kumlien om diskriminering av kvinnor och de vetenskapliga Nobelprisen i OBS i P1 måndag 7 oktober. Kl 13.05.

Andelen kvinnliga pristagare har minskat de senaste 40 åren

Fram till 1970-talet var antalet kvinnliga nobelpristagare i de naturvetenskapliga disciplinerna ungefär proportionellt till antalet kvinnliga forskare. Sedan dess har antalet kvinnor inom vetenskapen ökat markant – men andelen kvinnliga pristagare har ändå minskat. Sannolikheten för att ett Nobelpris ska gå till en kvinna är alltså lägre idag än den var på 70-talet. Hör vetenskapsjournalisten Susanna Kumlien berätta mer om detta i dagens program.

Nobelprisen presenterades den 9 oktober. Astrofysikern Jocelyn Bell upptäckte pulsarer. Något hennes manlige chef och manlige kollega fick Nobelpris för 1974.

 Jocelyn Bell

Men redan i slutet av 60-talet upptäckte den unga doktoranden Jocelyn Bell pulsarer, strålning som sänds ut från neutronstjärnorna i omgångar. Upptäckten skedde i samband med att hon arbetade på sin avhandling under ledning av Antony Hewish, som tillsammans med kollegan Martin Ryle fick 1974 års Nobelpris för upptäckten. Det faktum att Jocelyn Bell inte inkluderades i priset kritiserades skarpt av bland andra den kände astronomen Fred Hoyle, som själv hade bidragit till förståelsen av den första pulsaren.