Skriv ut denna sida

”Övertygande bevis för kemiska vapen”

Jan Fredriksson-Lästips Syrien 16 september 2013

FN:s inspektörer i Syrien säger att det finns "övertygande bevis" för att kemiska vapen användes i attacken mot civila utanför Damaskus i augusti. FN:s generalsekreterare beskriver det som ”ett krigsbrott”

”Övertygande bevis för kemiska vapen”

 

FN bekräftar att kemiska vapen har använts i Syrien
 
FN-rapport visar att saringas användes i en raketattack i Damaskus förra månaden, men man pekar inte ut någon ansvarig.
Kemiska vapen har använts i stor skala i Syrien säger FN-rapport
Kemiska vapen har använts i stor skala i Ghouta i Damaskus den 21 augusti, skriver FNs vapeninspektör. Men samtidigt pekar man inte ut någon ansvarig för attacken.

Ban Ki-Moon: Första gången sedan Saddam Hussein

Nu är det klart: nervgasen sarin användes vid gasattacken i syriska al-Ghouta som dödade över tusen människor. Det fastslår FN:s vapeninspektörer vars rapport offentliggjordes på måndagskvällen. FN pekar dock inte ut ansvariga för attacken.

 

Klara och övertygande bevis att saringas har använts i Syrien säger FN

Chefen för  FNs vapeninspektörer i Syrien bekräftar att saringas har använts i Syrien i en relativt stor skala men pekar inte ut någon ansvarig, skriver The Independent.

 

United Nations Mission to Investigate Allegations of the Use of Chemical Weaponsin the Syrian Arab RepublicReport on the Alleged Use of Chemical Weapons in the Ghouta Area of Damascuson 21 August 2013Note by the Secretary-General.

 

Nu kom professor Åke Sellströms rapport om kemvapnen i Ghouta.

Sveriges Radios Agneta Ramberg gjorde förutsägelsen att Ban Ki-moon på  grundval av denna rapport skulle peka ut Bashar al-Assads regering som ansvarig. Det gör den inte, skriver Stefan Lindgren på 8dagar.

 

En amerikansk rapport bekräftar att Israel har minst 80 atomstridsspetsar 

En nyligen presenterad amerikans rapport bekräftar att Israel har tillverkat minst 80 atomstridsspetsar och har tillräckligt med material för att tillverka ytterligare 190 stycken.

 

Varför uppgörelsen om Syriens kemiska vapen oroar Israel

Uppgörelsen om Syriens kemiska vapen kan snart leda till att Israel hamnar i en besvärlig situation när Ryssland uppmanar till att förbjuda alla kemiska vapen i området. Ryssland har redan gjort en koppling mellan Syriens kemiska vapen och Israels. Syriens kemiska vapen är en reaktion på Israels och en naturlig försvarsmekanism gentemot sin fiende.

 

Syrien straffades för att de vägrade ingå fredsavtal med Israel, säger Shimon Peres

 

Nästan hälften av rebellerna är jihadister eller hårdföra islamister

Nästan hälften av rebellerna i det syriska inbördeskriget är knutna till jihadistiska eller ”hårdföra islamistiska” grupper enligt en ny brittisk rapport, skriver DN

 

 

 

Jan Fredriksson-Lästips Syrien