Skriv ut denna sida

Angående kemiska stridsmedel i Irak‏

IrakSolidaritet 2 september 2013

Till statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och Sveriges regering

President Obamas förestående Sverigebesök ger Sveriges regering ett tillfälle att tala klarspråk med den främste företrädaren för supermakten USA, som för en politik för dominans över andra länder, en politik som innefattar inblandning i andra länders inre angelägenheter och ofta öppna angreppskrig och stöd till terrorgrupper i olika länder.

På dagordningen för samtalen med nobelfredspristagaren president Obama står bland annat frågan om ett eventuellt amerikanskt angreppskrig mot Syrien.

 

Vi noterar att svenska diplomater som Hans Blix och Jan Eliasson framhållit som Sveriges uppfattning att USA måste respektera FN-stadgans våldsförbud och inte gå vid sidan av säkerhetsrådet med öppet militärt angrepp mot Syrien.

 

USA påstår sig ha bevis för att den syriska regeringen använt kemiska stridsmedel inom sitt eget land, men har inte presenterat dessa bevis, vare sig för säkerhetsrådet eller för allmänheten. Mot den bakgrunden vill vi påminna om att supermakten USA använt kemiska vapen och andra vapen med långsiktigt förödande effekt för civilbefolkningen i ett angreppskrig utan FN-stöd mot Irak och även i andra länder. Det irakiska folket lever i ett förgiftat land. USA använde uranvapen och vit fosfor och brände mängder av kemikalier i öppna dagbrott utanför sina hundratals baser i Irak. Det har hårt drabbat Iraks civilbefolkning. Även amerikanska Irakveteraner är svårt sjuka.


Vapen med utarmat uran användes redan under första Gulfkriget 1991. Staden Basra drabbades hårt. USA genomförde 2004 två stora angrepp på staden Falluja. Såväl uranvapen som vit fosfor användes mot civilbefolkningen. På allmänna sjukhuset i Falluja föds sedan dess många svårt missbildade barn. I Falluja, Basra, Najaf, Bagdad, Hawija och andra städer drabbas barn i mycket hög grad av missbildningar, cancer och andra sjukdomar.


Vi har tidigare uppmanat Sveriges regering att nationellt och internationellt stödja oberoende, internationella undersökningar om barnen och orsakerna till deras svåra genetiska skador och ökande sjukdomsfrekvens. Ni har nu ett utmärkt tillfälle att uppmana president Obama att avslöja de vapensystem och de kvantiteter USA använde i Falluja. Det vore till stor hjälp för forskningen.

President Obamas utrikesminister John Kerry har sagt att USA fördömer all användning av kemiska vapen. För att detta uttalande ska kunna tas på allvar måste president Obama utförligt redovisa USA:s användning av kemiska vapen och utkräva juridiskt ansvar för begångna brott. Istället kräver president Obamas justitiedepa rtement immunitet för föregångaren, president George W Bush, och fem av hans nära medskyldiga till krigsbrott. Ingen ansvarig på hög nivå i USA-administrationen ska kunna dömas för krigsförbrytelser.

Vi uppmanar er, som företrädare för det svenska folket, att klargöra för den höge gästen att Sverige värnar om folkrätten och FN-stadgans grundprincip, förbudet mot angreppskrig, och att de ansvariga för brott mot folkrätten, i enlighet med principerna från Nürnbergrättegångarna, är personligen ansvariga och måste ställas till svars för sina brott.

 

Kontakt:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

IrakSolidaritet