Skriv ut denna sida

Det pågår ett propagandakrig

Jan Fredriksson-Lästips Syrien 22 augusti 2013
 Den brittiske journalisten Patrick Cockburn ställer sig frågande till att Assadregeringen skulle använt kemiska vapen för att döda folk i östra Ghouta när den har tillgång till artilleri och andra vapen som de använder i andra sammanhang. Problemet är att bevisen som läggs fram hitintills är andrahandsuppgifter från tendensiösa källor, skriver Cockburn i Independent.
Bevisen för kemiska angrepp verkar övertygande - men kom ihåg - det pågår ett propagandakrig
Ryssland tror att angreppet med “kemiska vapen” var en planerad  attack från rebellernas sida
 
Rapporterna från tendensiösa regionala medier med anklagelser om att assadregeringen använt kemiska vapen kan kan vara en planerad provokation från rebellernas sida, säger Rysslands utrikesministers talesman Aleksander Lukashevich. Händelsen sammanfaller med att FN-experter skall börja arbeta för att utreda tidigare påstådda angrepp med kemiska vapen, vilket stärker antagandet att det är en provokation från rebellernas sida, säger han. Lukashevich pekar på att liknade anklagelser har framförts tidigare utan att man har kunnat bevisa påståendet.

 

Berättelsen om gasatacken har en doft av saudarabisk propaganda
Rapporten om en massiv attack med kemiska vapen kan vara korsandet av den röda linjen för ett amerikanskt ingripande. Men även en rudimentär analys av berättelsen visar att det är för tidigt att ha tilltro till den, skriver William Engdahl RT.com.
Källan till rapporten om kemiska vapen är Al-Arabiya som tillhör den saudiska kungafamiljen som är bland de som förser rebellerna med vapen och pengar.  När en sådan rapport kommer från en nyhetskälla som ägs av den den saudiska kungafamiljen måste man ta den med en nypa salt.
Den syriska armen har inte använt kemiska vapen i Damaskusregionen
Den syriska överbefälhavaren säger att anklagelserna om att de skulle använt kemiska vapen i Damaskusregionen är falska, enligt den syriska nyhetsbyrån SANA.
Jan Fredriksson-Lästips Syrien