Skriv ut denna sida

Turkiets stöd till islamistiska rebellers dödande av kurder i Syrien kan slå tillbaka på Turkiet

Jan Fredriksson-Lästips Syrien 9 augusti 2013

Turkiska soldater står vakt i toppen på en APC (Armored Personnel Carrier) medan pro-kurdiska Fred och Demokrati partiets medlemmar bildar en mänsklig kedja under en demonstration för att protestera mot den turkiska arméns politik gentemot syriska kurder den 3 augusti 2013 i Mardin, sydöstra Turkiet.

Turkiets stöd till islamistiska rebellers dödande av kurder i Syrien kan slå tillbaka på Turkiet

 

Turkiet är intresserad av att destabilisera situationen i de kurdiska områdena  i Syrien. Men deras stöd till radikal islamism kan leda till våldet spiller över till turkiska områden, säger kurdiska och internationella experter som RT.com talat med.

I tisdags rapporterades i en okonfirmerade rapport att 450 syriska kurder dödats i en gränsregion till Turkiet. Den rapporterade skändligheten fördömdes av Rysslands utrikesminister som krävde att FNs säkerhetsråd skulle fördöma händelsen.


Saudiarabien erbjuder Ryssland lukrativt vapenaffär om Ryssland överger president Assad.
Enligt RT.com har Saudiarabien erbjudit Ryssland att köpa vapen till ett värde av 15 miljarder dollar och andra ekonomiska fördelar om de överger sitt engagemang för Syriens president Bashar Assad. Men Ryssland skall ha avböjt erbjudandet.
I den turkiska dagstidningen Hurriyet Daily News nätupplaga kan vi läsa att Saudiarabien kan hjälpa Ryssland att spela en större roll i Mellanöstern nu när USA tappar i inflytande i regionen. bandar Bin Sultan erbjöd sig köpa vapen för 15 miljarder dollar och att göra stora investeringar i Ryssland. Bandar också försäkrade Putin att  oberoende vilken regimen som kommer efter Assad, den kommer att vara i Saudiarabiens händer. De kommer inte heller att sluta några överenskommelser med Gulfländer att transportera gas via Syrien till Europa och konkurrera med Ryska gasexport.

 

Moscow rejects Saudi offer to drop Assad for arms deal

 

Jan Fredriksson-Lästips Syrien