Skriv ut denna sida

Lös konflikten nu!

Gunnar Olofsson 1 augusti 2013

Nya fredsförhandlingar är på gång mellan israeler och palestinier, och USA:s utrikesminister John Kerry säger att det krävs ”avsevärda kompromisser” från båda parter om förhandlingarna skall lyckas.

Men vad förväntas palestinierna, enligt Kerry, kompromissa om? Israelerna fick redan 1947 sin stat av FN – och erövrade sedan med våld ytterligare hälften av det som skulle ha blivit en palestinsk stat. Vad man nu förhandlar om är framtiden för de 22% av området som fortfarande är palestinskt land – men invaderat av bosättare, murar och militär.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ståndpunkt att inga illegala bosättare eller militärer i framtiden skall få finnas kvar inom den palestinska staten är fullständigt rimlig. Det är också den uppfattning som hela det internationella samfundet officiellt står bakom, och samtliga hittillsvarande fredsförhandlingar utgått från. En tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser, med Israel och Palestina sida vid sida, med Jerusalem som gemensam huvudstad och en rättvis lösning av flyktingfrågan.

Om John Kerry nu vill försöka omtolka detta, hjälpa israelerna att dra frågan i ännu en långbänk – och i slutändan åter ge palestinierna skulden om förhandlingarna än en gång skulle misslyckas – så måste EU och Sveriges regering säga ifrån. Det finns en lösning på konflikten. Sluta upp med förhalandet och struntpratet och verkställ den!

Gunnar Olofsson


 

Gunnar Olofsson