Skriv ut denna sida

Mitt Afghanistan

Sudeshna Chowdhury intervjuar filmaren Nagieb Khaja. IPS 27 juni 11 juli 2013

Filmaren Nagieb Khaja: - Historierna som berättas är om västs soldater. Inte historierna om de civila.

BERÄTTELSER FRÅN LANDSBYGDEN OM AFGHANERS UTSATTHET

Nagieb Khaja: Media i väst visar inte hela historien om Afghanistan. Jag tror inte heller att det tidigare funnits särskilt mycket dokumentärfilm som visar det civila perspektivet särskilt inte från landsbygdsområdena. Vi har haft dokumentärer från Kabul och från popkulturen i Afghanistan. Vi har haft en hel del små solskenshistorier som återgivits på film. Men landsbygdsbefolkningen i Afghanistan har lämnats ute.

Fråga: Varför har media och journalister inte intresserat sig tillräckligt för Afghanistan utanför städerna?

Svar: Den självklara förklaringen är bristen på säkerhet och risken att bli kidnappad. Det mesta av Helmand i Afghanistan är landsbygd. Om jag skulle vilja göra en film där åskådarna verkligen kunde följa mina filmade personer och se vilket slags liv de levde skulle min kameraman och jag vara tvungna att leva med personerna och följa dem hela tiden. Alla, mina filmade personer, min kameraman och jag skulle dra uppmärksamheten till oss och vi skulle riskera flera människors liv. ..

Fråga: Varför använde du mobiltelefoner för filmen?

Svar: Det är inte normalt att någon går omkring med en videokamera på landsbygden i Afghanistan. Med mobiltelefoner var det lättare då en massa människor redan hade mobiltelefoner. Så det var inget ovanligt fastän mobilerna jag gav dem hade pekskärmar och var mycket dyrare än vad de själva använde…

Fråga: Varför kallar du filmen ”Mitt Afghanistan”?

Svar: Mina föräldrar är från Afghanistan – min far lämnade Afghanistan för Pakistan innan han reste till Tyskland och sedan Danmark. Jag har också besökt Afghanistan tidigare och kidnappades av talibanerna. Så 20 % av filmen utgörs av min syn på Afghanistan såsom jag erfarit landet och som inte återges i västliga medier. Men viktigast av allt är att 80% av filmen visar hur mina medverkande personer idag uppfattar Afghanistan.

Fråga: Vad är skillnaden för Afghanistan jämfört med under Sovjets ockupation?

Svar: Sovjet var brutalt när det handlade om att straffa civila men infrastruktur och utbildning var mycket mer utvecklat under Sovjeteran än vad vi ser nu. Man kunde se kvinnor i kjol och de hade stor frihet. Det var mycket mindre av korruption också. Idag har Afghanistan ett mycket mer konservativt samhälle. Men motiven bakom Sovjets intervention i Afghanistan och den västliga interventionen skiljer sig. Västs styrkor kom till Afghanistan för al-Qaeda . Sedan fortsatte de att strida mot talibanerna. Sovjet lyckades åstadkomma mycket mer än västs styrkor. Vad jag vill säga är att det är en oerhörd risk att Afghanistan blir ett mycket mer repressivt samhälle. Världssamfundet gör inte tillräckligt eftersom det är USA som leder förhandlingarna . Vi behöver en medlare.

Fråga: Vill folk i Afghanistan att de utländska trupperna drar sig tillbaka så snart som möjligt?

Svar: Majoriteten av folket i Afghanistan vill att de utländska trupperna lämnar. Inte för att de stöder talibanerna utan för att majoriteten afghaner inte stöder någon inte heller stöder de regeringen. Folket ser ingen fördel av den utländska närvaron. De har åsikten att de skall klara ut sina problem själva.

Ladda ner Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 11 juli som PDF längre ner

Sudeshna Chowdhury intervjuar filmaren Nagieb Khaja. IPS 27 juni