Skriv ut denna sida

Hamas förhindrar raketer mot Israel

The Times of Israel-Ship to Gaza Malmö 20 juni 2013

Hamas har grupperat en militär styrka om sexhundra man på Gazaremsan som ska operera dygnet runt i syfte att förhindra raketbeskjutning mot Israel; det säger en palestinsk källa till tidningen The Times of Israel

Hamas förhindrar raketbeskutningar

Från the Times of Israel

Hamas har grupperat en militär styrka om sexhundra man på Gazaremsan som ska operera dygnet runt i syfte att förhindra raketbeskjutning mot Israel; det sade en palestinsk källa till tidningen The Times of Israel på måndagen.

Sedan Egypten – efter valet för ett år sedan av presidenten Mohammed Morsi – trappat upp sitt engagemang i Gaza och börjat sätta press på Hamas att inte längre tillåta raketbeskjutningen, så har den muslimska organisationen ihärdigt arbetat för att vidmakthålla freden i Gaza. Även då det inneburit konfrontationer med mindre muslimska grupper såsom extremistiska salafister, meddelar källan.

Därför har Hamas formerat en specialstyrka i syfte att ”kontrollera den allmänna ordningen” som uppgår till sexhundra beväpnade aktivister och som kommer att operarera längs gränsen mellan Israel och Gaza.

De senaste månaderna har sett en dramatisk minskning i antalet raketer avskutna mot Israel jämfört med för bara ett år sedan, det är en trend som även bekräftats av israeliska säkerhetskällor. Enligt israelisk statistik, så har det sedan slutet av operation Pillar of Defense i november, skjutits cirka tjugo raketer och granater mot Israel, jämfört med runt 150 stycken under samma period förra året.

På samma gång har det även skett en nedgång i antalet vapen som smugglats till Gazaremsan till följd av Egyptens insatser på Sinaihalvön, och genom att insmugglingen från Libyen förhindrats.

 

Hamas deploys 600-strong force to prevent rocket fire at Israel

The Times of Israel-Ship to Gaza Malmö