Skriv ut denna sida

Sverige i norra Afghanistan under tysk ledning

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 23 maj 23 maj 2013

Sverige, Mongoliet och Belgien indikerar att de är villiga att kvarstå i norra Afghanistan under tysk ledning. Trots att flera NATO-partners tvekar att åta sig ett ytterligare uppdrag.

SpiegelOnline 14 maj : ... "...Det förblir fortfarande oklart om och hur det internationella uppdraget kommer att fortsätta efter tillbakadragandet i slutet av 2014. I april pressade Tyskland på med ett erbjudande att stationera 600 till 800 soldater för att träna de afghanska militärstyrkorna med start 2015. Huvudskälet för detta tidiga åtagande var att försäkra att frågan kom bort från valkampanjen när tyskarna går till val i september 2013.

 

Icke desto mindre pekade den tyska försvarsministern Thomas de Maiziere i april ut att detta erbjudande beror på en rad faktorer. Som planerat måste NATO genomföra ett träningsprogram över hela landet och inte bara i Kabul, sa han. FNs säkerhetsråd måste också ge denna militära styrka ett mandat, tillade han. Men framförallt krävde ministern att Kabul skulle bli mer tjänstvillig och han förväntade sig en formell inbjudan från den afghanska regeringen: " Vi vill vara välkomna" sa de Maiziere..

 

Men det är inte bara en brist på förtroende mellan Berlin och Kabul som gör planeringen av tiden efter tillbakadragandet svår. Tysklands NATO-partners har också varit tvekande till att åta sig ett ytterligare uppdrag. Frankrike och Kanada har hållit sig undan helt och bland de återstående större allierade är det främst britterna som är motsträviga till att axla en större börda.

 

Dock har Mongoliet, Sverige och Belgien indikerat att de är villiga att kvarstå i norra Afghanistan under tysk ledning." (min understrykning, LGL)…Efter 11 år i Afghanistan upplever Bundeswehr sitt svåraste år under hela insatsen. Medan talibanerna vinner mark genom ett ökande antal attacker och sammanstörningar måste man hantera en massiv logistisk utmaning som tillbakadragandet utgör.

 

Den tyska militären kommer att lämna bakom sig ett land som står långt ifrån fred efter decennier av krig. Det tycks som om minskingen av sammanstötningar förra året inte var ett resultat av västs framgång utan bara ett taktiskt drag av motståndet…Nedslående siffror presenterades nyligen av det afghanska NGOet Säkerhetskontoret i Kabul som bekräftar det intrycket. Enligt organisationen har antalet attacker av afghanska upprorsmän ökat med 47 procent under det första kvartalet 2013 jämfört med föregående år.

 

De flesta attackerna var riktade mot de afghanska säkerhetsstyrkorna…I norra Afghanistan uttrycker regeringen allvarliga farhågor för tyskarnas tillbakadragande som sker snabbare än vad många trott. Atta Mohammed Noor, den mäktige guvernören i provinsen Balkh i norra Afghanistan vädjar om en långvarig tysk bärvaro i Mazar-e-Sharif. ”Utan tyskarnas hjälpkommer armén snabbt att falla ihop igen” varnar han. ”Därför är fortsatt stationering av trupper kritiskt här.”

Ladda upp hela Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 23 maj som PDF längre ner.

 

Nästa nyhetsbrev kommer den 30 maj.
Har Du material som kan passa i nyhetsbrevet , sänd gärna till:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 23 maj