Skriv ut denna sida

Sveriges krig i Afghanistan och några frågor om det

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 4 april 4 april 2013

Sverige har deltagit i Afghanistankriget ända sedan 2002. Många av de "vedertagna sanningarna" om Sveriges deltagande i kriget visar sig vid närmare granskning vara missförstånd, förvrängningar eller rena lögner, enligt en ny rapport från Föreningen Afghanistansolidaritet.

Korta frågor och svar om Sveriges krig i Afghanistan. Sverige har deltagit i afghanistankriget ända sedan 2002. Det finns en rad påståenden som surrat i debatten ända sedan dess. Det påstås att det handlar om en FN-insats, att soldaterna är på plats för att hjälpsändningarna skall komma fram, att det handlar om att hjälpa afghanska flickor, att den USA-stödda regeringen bjudit in de svenska trupperna och mycket mer.

 

I den här rapporten försöker vi från Föreningen Afghanstansolidaritet gå igenom många av påståendena ett efter ett. Många av dem har varit vedertagna sanningar i debatten sedan åratal tillbaka. Hur väl stämmer de med verkligheten? Inte speciellt bra visar det sig vid närmare granskning.

 

Många av de "vedertagna sanningarna" om Sveriges deltagande i kriget visar sig vid närmare granskning vara missförstånd, förvrängningar eller rena lögner.

Den här rapporten kan laddas ner som PDF eller beställas till självkostnadspris: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Ladda gärna ner hela nyhetsbrevet som PDF längre ner!

 

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 4 april