Skriv ut denna sida

Jahalin beduinby

Mina Olsson - Yanoun 5 mars 2013

Filmen Nowhere left to go ska visas på New York Peace Filmfestival den 10:e mars. Abu Khamis, talesperson för beduin byn, hade planerat att åka till NY för att vara med när filmen visas och för att vara med under diskussionen efteråt men han fick avslag på sin ansökan av US konsulatet.

EAPPI teamet i Jerusalem ska försöka ordna så att Abu Khamis kan vara med via Skype. Inshallah. Genom EAPPI Ekumeniska följeslagarprogrammet stödjer människor från olika delar av världen israeler och palestinier som arbetar för en rättvis fred.

Mina Olsson och en följeslagarkollega i beduinbyn Jahalin. Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet till projektet togs efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem.

Manikyr i Jahalin beduin camp. Programmet EAPPI syftar till att genom internationell närvaro dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och öka omvärldens medvetenhet om ockupationens konsekvenser för israeler och palestinier.

Kring den svenska delen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer slutit upp med Sveriges Kristna Råd om huvudman. Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare.

Nisreen med nyfödda lilla geten Jasmine.

Mina Olsson, följeslagare placerad i byn Yanoun

Kolla in Jahalins hemsida och filmen "Nowhere left to go". http://jahalin.org/

Det Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) skickar människor från hela världen till området med syfte att genom sin ickevåldsliga närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Ekumeniska följeslagare bistår med en skyddande närvaro till utsatta samhällen, övervakar och rapporterar övergrepp mot mänskliga rättigheter och stödjer palestinier och israeler som tillsammans arbetar för fred. När de återvänder hem söker de påverka för en rättvis och fredlig lösning på konflikten i Israel och Palestina genom ett slut på ockupationen, respekt för internationell rätt och implementering av FN-resolutioner.

Mina Olsson - Yanoun