Skriv ut denna sida

Israel förstör elnätet i Nablus

Mina Olsson - Ma'an 20 februari 2013

Tårgasgranat Nablus

Skadad palestinsk pojke visar oss en bedövande "stun-granade". Pojken heter Salem och är 17 år gammal. Ungefär 50 soldater var inblandade i sammandrabbningen när Israel förstörde elektriciteten för östra byn, Qusra, eftersom att det är område C. Dvs det måste vara omöjligt för palestinierna att bygga något.

 

 

IDF soldater skjuter tårgas mot palestinska ungdomar.

IDF förstör el-nätet i östra Qusra, en by söder om Nablus. Förklaringen vi fick till oss var att el-nätet var byggt i område c. Vi var i byn från kl 12 fram till 16:00.

Palestinska ungdomar i sammandrabbning med IDF som skjuter tårgas mot dem.

8 ungdomar skadade som jag förstod det. En kille fick en rejäl sårskada i huvudet. En 15-åring blev arresterad - anklagelsen var att han kastat sten. Anledningen till att Israel förstörde elektriciteten för östra byn, Qusra, är att det är område C dvs omöjligt för palestinierna att bygga något. Kasta sten versus förstöra hela el-nätet.....det är kollektiv bestraffning som dessutom är ett krigsbrott enligt Genevekonventionen ...eller bara en ursäkt för att visa palestinier "who the boss is"..

 

Enligt barnkonventionen: Frihetsberövande av ett barn ska ske i enlighet med lag och får endast användas som en sista utväg och för kortast lämpliga tid.

Mina Olsson i Nablus

Varför blev jag intresserad och engagerad i Palestina?
Det började med att min mamma pratade om Israel-Palestina konflikten under min uppväxt. Kommer väl ihåg hennes ord "palestinierna är ett tålmodigt folk". När jag sedan på högstadiet skrev ett arbete om konflikten så väcktes mitt intresse.
Efter det följde några år då jag läste mycket om konflikten. Jag började söka efter ett sammanhang där jag kunde engagera mig i palestiniernas sak mer "på riktigt". År 2010 läste jag en notis i den lokala fackliga tidningen om det fanns intresse för att vara med i Vårdförbundets Palestina-projekt. Det blev så. Vi är idag fem medlemmar i Vårdförbundet som lokalt engagerar oss för att sprida information om Palestina, då främst utifrån sjuksköterskors och barnmorskors fackliga arbete samt ha insamlingar för att stödja det fackliga arbetet på plats på Västbanken. En del av projektet innefattar också genomförandet av workshops i Ramallah.
Efter min första resa till regionen våren 2011 blev jag medlem i PGS

Läs mer:

Bo granne med en bosättning

Mina Olsson 19 februari 2013

Israel destroys electricity grid in Nablus

 

NABLUS (Ma'an) -- Israeli forces demolished an electricity grid in Nablus on Wednesday, leading to clashes with local residents, a Palestinian Authority official said.


Israeli bulldozers arrived in the village of Qusra at noon and destroyed an electricity grid in the area, cutting off power to dozens of residents, PA official Ghassan Daghlas told Ma'an.

Local youths threw stones at Israeli forces, who fired tear gas and sound grenades at villagers, he added.

Several people were lightly injured.

An Israeli army spokeswoman did not return calls seeking comment.

Mina Olsson - Ma'an