Skriv ut denna sida

Frige de palestinska fångarna

Nael Touqan, ordförande-Palestinska Föreningen i Stockholm 19 februari 2013

Sverige måste kräva att de palestinska fångarna som sitter i fasciststaten Israels fängelser skall släppas fria

Hungry for justice

Till den svenska regeringen

Den fascistiska israeliska statens fängslande av palestinier är omfattande och olaglig. Tusentals palestinier sitter i dag i fångenskap i Israel utan rättegång och har blivit folkrättsvidrigt bortförda från de ockuperade områdena till ockupanten Israels fängelser.

Den internationella humanitära rätten förbjuder att civilpersoner, inbegripet interner och fångar, flyttas från ockuperade områden till ockupationsmaktens territorium Det sitter flera tusen palestinska fångar i israeliska fängelser där de lever i avsaknad av grundläggande humanitära rättigheter. Många har gripits av Israel i vad Israel menar är i förebyggande syfte. Detta betyder att många palestinier som grips och förs bort till fängelser i Israel inte begått några brott och inte heller har fått sin sak prövad i en rättegång.

Fascist staten Israel bryter mot folkrätten och mänskliga rättigheter genom användning av så kallat administrativt frihetsberövande utan rättegång.

Många av de palestinska fångarna nekas rätten att träffa advokater och släktingar under många år, något som strider mot artikel 116 i den fjärde Genèvekonventionen, och oftast får de inte veta vad de gripits för. I många fall nekas dessa fångar adekvat sjukvård och även nekas rätten att träffa representanter från rödakorskommittén, som kritiserade och fördömde fascist staten Israel. 840 av de palestinska fångarna fångar sitter i total isolering.

Bland fångarna finns över 50 parlamentsledamöter, en tredje del av de folkvalda ledamöterna, har frihetsberövats. Den svenska riksdagen har hittills inte rört en fena för att fördöma fasciststaten Israels brott mot dessa parlamentariker.

Minderåriga palestinier sitter som fångar. Varför har Sverige inte protesterat mot Israels brott mot barnkonventionen? Många palestinska kvinnor och deras spädbarn sitter fångar i de israeliska fängelserna utan rättegång. Varför står inte Sverige och protesterar mot Israels brott mot de palestinska kvinnorna? Regeringspartierna i Sverige borde agera eftersom de gick till val med krav på kvinnorättigheter, eller gäller partiernas propaganda inte utanför Sverige?

Amnesty kräver att Israel antingen släpper alla fångar eller ställer dem inför rätta i en korrekt rättsprocess. I rapporten "Starved of justice: Palestinians detained without trial by Israel" sägs att de fångar som hålls i administrativt förvar utsatts för misshandel och tortyr under förhör och även andra övergrepp under tiden i fängelse

Vi, svensk palestinier kräver politisk handlingskraft från Sveriges regering, EU och hela världen. Sverige och regeringspartierna måste ta initiativ för att visa att vallöften inte är hyckleri.

Den svenska regeringen måste vara en föregångare när det gäller respekten för folkrätten och mänskliga rättigheter, annars förblir den svenska politiken i Mellanöstern rena rama hyckleriet.
Den svenska regeringen måste visa handlingskraft och sätta press på Israel! Bojkotta Israel och avbryt alla förbindelserna med fasciststaten Israel!

Nael Touqan, ordförande-Palestinska Föreningen i Stockholm


Nael Touqan, ordförande-Palestinska Föreningen i Stockholm