Skriv ut denna sida

Fler krigsveteraner tar sitt liv i USA

Department of Veterans Affairs (VA) - Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) 2 februari 2013

Nästan en veteransoldat i timmen tar livet av sig, visar den mest omfattande självmordsstudien hittills bland tidigare militärer i USA. Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) kräver oberoende forskning avseende psykisk ohälsa i utlandsförbanden. Freds baskrarnas studie Mörkertal i utlandsförbanden presenteras i vår

Det är drygt 20 procent fler än tidigare känt, rapporterar Department of Veterans Affairs (VA).

 

Studien omfattar åren 1999-2010 då i genomsnitt 22 veteraner om dagen begick självmord jämfört med 18 som tidigare beräkningar visat, säger VA.

 

Bland aktiva soldater begick fler självmord i fjol än som dog i strid.

USA:s veterandepartement (engelska: United States Department of Veterans Affairs, VA) är sedan den 15 mars 1989, då president George Bush den äldre upphöjde det federala ämbetsverket Veterans Administration, till ett av USA:s federala statsdepartement. Veterans Administration grundades den 21 juli 1930. Veterandepartementet har till uppgift att stödja den som varit anställd i den amerikanska försvarsmakten med socialt bistånd, sjukvård och andra kurativa verksamheter samt sköta de militära begravningsplatserna. Departementet är det näst största efter försvarsdepartmentet räknat i antalet anställda, som uppgår till fler än 200 000.

Chef för veterandepartmentet är veteranministern (Secretary of Veterans Affairs). Denne är medlem i USA:s kabinett. Ministern utses av USA:s president efter att senatens gett sitt råd och samtycke.

Danmark har öppnat den svarta lådan med stöd av oberoende forskning och öppenhet!

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) kräver oberoende forskning

SVFs ordförande Bo Wranker har på högsta nivå ställt krav på oberoende forskning avseende psykisk ohälsa i utlandsförbanden samtidigt som han tryckte på att forsk-ningsinsatsen måste intensifieras. Jag hoppas att den danska redovisningen som är präglad av öppenhet får utgöra modell i den fortsatta veteranforskningen. Vi behöver en samlad nordisk lägesbeskrivning.

Den oberoende danska forskningsinsats som Det Nationale Forskningscenter for Velfaerd SFI genomfört på uppdrag av Soldaterlegatet är  efterföljansvärd. Jag vill att den svenska veteranforskningen speglas i det danska materialet vid den forskningskonferens som genomförs på Försvarshögskolan våren 2013. Då kommer Fredsbaskrarnas studie Mörkertal i utlandsförbanden att vara genomförd.

 

laken_dk
Lars Andersson Ph.D.
Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas (SVF) Vetenskapliga Råd

Department of Veterans Affairs (VA) - Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF)