Skriv ut denna sida

Arundhati Roy om våldtäktskulturen i Indien

Roygroupies-Publicerad Den 22 dec 2012 23 december 2012
Arundhati Roy speaks about the rape culture in India Roygroupies·

Den indiske författaren Arundhati Roy anser att gruppvåldtäkten i Delhi är en händelse som säger mycket om Indiens ojämlikhet

SVT: Protestförbud i New Delhi  En vecka efter den brutala gruppvåldtäkten på en buss har den indiska studenten för första gången hörts av polis. Samtidigt infördes protestförbud i centrala New Delhi. 

Flera gripna. Demonstrationer mot en uppmärksammad gruppvåldtäkt förra veckan har urartat. 

– Alla sex män turades om att förgripa sig på mig sexuellt, ska den 23-åriga studenten ha berättat för polis på sjukhuset enligt tidningen Hindustan Times.

– De kastade av oss på vägkanten där jag svimmade.

Hennes svar bekräftar den historia som indisk polis pusslat ihop efter att ha hört hennes 28-årige manlige vän och de sex män som i berusat tillstånd förgrep sig på dem på en buss förra helgen. Alla sex har gripits.

23-åringen fick allvarliga inre skador, bland annat efter att ha slagits med ett järnrör, och hon har tillbringat den senaste veckan på sjukhus.

Det inträffade har utlöst våldsamma demonstrationer i Indien och på söndagen införde polis protestförbud i centrala New Delhi. Områden nära presidentpalatset, parlamentet och monumentet India Gate spärrades av. En grupp demonstranter som bröt mot förbudet greps.

På lördagen använde polis tårgas, batonger och vattenkanoner för skingra de tusentals demonstranter som krävde ökad säkerhet för kvinnor och dödsstraff för dem som genomförde gruppvåldtäkten.

Arundhati Roy
Arundhati Roy är en indisk författare och politisk aktivist som är mest känd för att hennes roman The God of Small Things belönades med  Bookerpriset 1998 och för hennes engagemang i miljö och mänskliga rättigheter orsaker. Wikipedia
Född: November 24, 1961 (ålder 51), Assam
Make: Pradip Krishen
Utbildning: Högskolan för planering och arkitektur
Filmer: I vilka Annie ger sådana som är, Kama Sutra: En berättelse om kärlek,
Utmärkelser: Bookerpriset, Sydney fredspris, Norman Mailer pris för Distinguished Skriva
Arundhati Roy
Arundhati Roy is an Indian author and political activist who was best known for the 1998 Man Booker Prize for Fiction winning novel The God of Small Things and for her involvement in environmental and human rights causes. Wikipedia
Born: November 24, 1961 (age 51), Assam
Awards: Man Booker Prize, Sydney Peace Prize, Norman Mailer Prize for Distinguished Writing
Roygroupies-Publicerad Den 22 dec 2012