Skriv ut denna sida

Äpplen och päron i Syrien

Flamman 15 december 2012
Islamist Jihadists from Al Qaeda FSA Burn a Shiite Mosque in Idleb Countryside Arabi Souri = arabisk fotograf

Socialistiska partiets Göte Kildén menar att Flammans ledare blandar äpplen och päron i Syrien. Ledarskribenten Jonas Thunberg uppmanar Flammans läsare att själva bidra till debatten i denna tveklöst svåra fråga: Kildéns text är precis så förenklande som jag ville undvika i min ledare.

Unket skrivet om Syrien, Flamman

Göte Kildén, Socialistiska partiet: "Miljön kring Folket i Bild/Kulturfront, Syriensolidaritet, Jan Myrdal och Kommunistiska partiet fiskar i samma grumliga vatten som du, Jonas. De förespråkar också en ”förhandlingslösning” rakt ur i luften och i ett inpass för Aftonbladet konstaterar deras proxy ”Syriensolidaritet” att: ”Det säger sig självt att motsättningar mellan stora folkgrupper inte kan lösas med militära medel, vilket skulle kunna medföra den ena gruppens övergrepp eller folkmord på den andra eller den andra på den tredje” Precis så är det naturligtvis. Fast tvärtom. Det är diktaturen som vägrat en förhandlingslösning.

Förenklingar gynnar inte debatten

Jonas Thunberg, Flamman: "Jag menar att regimen inte har rätt att kväsa det väpnade upproret i civilas blod och att den har huvudansvaret för att Syrien reformeras till en modern, sekulär och demokratisk stat. Men för att det ska ske behöver de också en förhandlingspartner eller är det bara genom en fullständig militär seger som oppositionen kan vinna, enligt Kildén? Såsom kriget utvecklas nu kan det i så fall bli en mycket lång och blodig strid."

Flamman