Skriv ut denna sida

Nekas besöka Nicaragua

Carlos Salinas Maldonado Confidencial.com 26 november 2012

Den svenske journalisten och filmaren Peter Torbiörnsson, som förra året gjorde dokumentären Farväl Nicaragua, om attacken 1984 i gränsområdet Rio San Juan La Penca, förbjöds i tisdags att besöka Nicaragua, när han landade på Managua International Airport. Utvisningen sägs ha stöd i lag men Nicaraguas Centrum för mänskliga rättigheter anser att det är "politiskt förföljelse" för att tysta Torbiörnsson

Peter Torbiornsson

Tyvärr är det sant. Men kanske var det att vänta: för Centralamerikanska förhållanden är nog filmen alldeles för precis i sin vidräkning med beslöjad terror
och svikna ideal. Kanske träffade jag mitt-i-prick. Titta den 9 december på SVT: SISTA KAPITLET. Saludos desde Guatemala!
peterT

Icke auktoriserad Google baserad översättning av Gobierno prohíbe entrar al país a periodista sueco

 

I ett e-postmeddelande skrivet i Miami skickat till tidningen Konfidentiellts redaktion, beskriver Torbiörnsson hur han behandlats av de niacaraguanska immigrationsmyndigheterna som utan förklaring nekat honom inresa i landet.

 

"Migrationsmyndighetens vanliga förfarande ändrades snabbt när de lämnade mig ensam framför inresekontrollen, medan officeren gick för att rådgöra med sina överordnade. Jag visste vad som hände, förstås. Jag var förberedd på att detta kunde hända. Efter ungefär fem minuter, lämnade tre män i uniform och en i civila kläder, de insynsskyddae områden på flygplatsen, tog mig i armen och sade: "Följ oss måste vi fixa en sak", " berättar journalisten och dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson.

 

När dessa ”tjänstemän” återvände med Torbiörnsson till väntrummet för internationella flygningar från flygplatsen, säger de ingenting. Journalisten förklardes häktad på kontoret hos flygbolaget American Airlines, där han fick vänta på flyget tillbaka till Miami. "Jag säger inte mycket, eftersom de i hemlighet tar in de ord som uttryckte min ilska," sade Torbiörnsson.

Den svenska journalisten Torbiörnsson, vars dokumentärfilm skapat stora kontroverser i Nicaragua, säger att alla hans resehandlingar var i ordning, det fanns alltså inte några administrativa skäl till att han inte skulle få komma in i landet.

"Så det var jag ensam, omgiven av polisen, utan tillstånd att stå upp och göra en enda onödig rörelse, omgiven av många glada resenärer som försökte dölja sin nyfikenhet om vad som hände med mig, en brottslig gringo", berättade journalisten Torbiörnsson.

 

 

Torbiörnsson säger att situationen påminde honom om hans år som reporter på Konflikt, då han besökte Nicaragua, Chile, El Salvador, Honduras och Guatemala. "Jag kom ihåg den gamla tiden och de fruktansvärda ögonblick som så ofta hände, vid polisens gripanden och under militärregimer", sade veteranreportern.

 

Under 70-talet identifierade sig Torbiörnsson öppet med vänsterorienterade rörelsernas kamp i Latinamerika mot diktatur, inklusive FSLNs i Nicaragua.

Reportern Torbiörnsson beskriver situationen i Managua som "hemsk och sorglig." Han ska försöka resa till Guatemala, där den svenska ambassaden kan ge honom diplomatiska hjälp.

 

Konfidentiellt försökte diskutera Torbiörnssons klagomål med inrikesministern, Ana Isabel Morales, men hon svarade inte på sin mobiltelefon. Morales kunde inte nås på sitt kontor, där en sekreterare flera gånger upprepade att hon inte var där. Inte heller kunde Konfidentiellt få tala med den ställföreträdande minister, Carlos Centeno Najar, som sas inte vara på sitt kontor under förmiddagen.

En informatör från Utlänningsverket, lovade Konfidentiell en intervju med en tjänsteman på Department of the Interior.

Politiskt förtryck

Vilma Núñez, ordförande för Nicaraguas Centrum för mänskliga rättigheter (Cenidh), beskriver händelsen som "politisk förföljelse" och säger att staten Nicaragua måste förklara för Torbiörnsson varför Nicaragua spärrade hans inresa i Nicaragua.

"Det är alla staters rätt att tillåta eller inte tillåta inresa av medborgare i ett annat land. De måste dock deklarera varför dessa personer inte tillåts inträde. I det här fallet anser vi att statens politiska ställningstagande innebär en kränkning av rätten till fri rörlighet för medborgare från ett land med vilket Nicaragua har mycket goda relationer ", säger Nunez.

"För oss är alla begränsningar av den fria rörligheten och eventuella begränsningar som innebär en möjlighet att gömma saker du bör veta om Nicaragua, det utgör brott mot mänskliga rättigheter. En person kan inte fråntas en rättighet som fri rörlighet i och ut ur ett land, utan att man talar om orsakerna ", säger Nunez.

 

Nunez förklarar att händelsen med Torbiörnsson klassas som en "administrativ avvisning" vilket anges i kapitel fyra i den allmänna lagen om invandring, lag 761, offentliggjord i den officiella tidningen den 6 juli 2011.

 

Denna lag fastställer grunderna för vilka staten kan använda ett förkastande, avvisning, av en utländsk medborgare, inklusive: Om du inte har ett giltigt pass eller visum för att komma in i landet, vilket i Sveriges fall inte är nödvändigt, för att lämna falska handlingar , har deporterats eller utvisas från landet innan, vara involverad med organiserad brottslighet, för nationella kulturarvet olagligt eller narkotikahandel.

För Nunez gäller ingen av dessa skäl Torbiörnsson, så detta är ett politiskt beslut. Samma lag föreskrivs att vägran att anställa administrativ immigrationsmyndigheterna inte behöver en formell underrättelse, och den inte stöder "botemedel".

Ordföranden för Cenidh anser att inreseförbudet förTorbiörnsson till Nicaragua är kopplat till produktionen av hans dokumentär om attacken i La Penca. " Det är ett politiskt förtryck och ett försök att tysta en röst som med kraft avslöjar och påminner om sorgliga episoder av den revolutionära eran", säger Nunez.

Dokumentären av Torbiörnsson genererade mycket förväntan och kontroverser i Nicaragua. Intriger och bedrägerier som betecknade attacken i La Penca, 1984, där tre journalister dödades och 20 personer skadades allvarligt, skapar konflikter nästan tre decennier senare,

Torbiörnsson kallade bombningen en handling av "statsterrorism", vilket ledarna skyllde på inrikesministeriet i Nicaragua (MINT), Renan Montero (chef för direktoratet V) och tidigare minisro Tomas Borge, både avlidna

 

.Attacken var riktad mot den kontroversielle kommendanten Zero, Eden Pastora, som på den tiden bekämpade den revolutionära regeringen i Managua. Torbiörnsson sade vid presentationen av filmen, att hans avsikt är att söka sanning och rättvisa för offren för attacken.

 

Acto de 'represión política' para acallarlo, dice presidenta del CENIDH

Gobierno prohíbe entrar al país a periodista sueco

Peter Torbiörnsson, autor del documental sobre atentado en La Penca, denuncia que Migración lo detuvo en el aeropuerto y lo expulsaron a Miami

Carlos Salinas Maldonado Confidencial.com