Skriv ut denna sida

Libyenkrigets geopolitik

Henrik Celander 11 november 2012
Ola Tunander, Peace Research Institute Oslo Nils Lundgren +46 73-0398823

Humanitär intervention eller kolonialkrig? Genom en noggrann närläsning av tillgängliga källor kommer Tunander fram till bild som skiljer sig radikalt från den gängse. Inbördeskriget i Libyen utkämpades redan från början med utländskt deltagande på rebellsidan.

Ola Tunander

Upproret var noga planlagt, liksom anklagelserna om igångsatt eller befarat folkmord samt hela strategin för att med mänskliga rättigheter som täckmantel motivera en storskaligt angrepp lett av Frankrike, Storbritannien och USA och med användande av styrkor från Qatar för att leda rebellstyrkorna på marken. De värsta och flesta förbrytelserna under striderna begicks av rebellerna.

Dessa slutsatser drar den säkerhetspolitiske forskaren Ola Tunander efter en närläsning av till buds stående källor. Libyen under Gaddafi utmanade särskilt Frankrikes, USAs och Storbritanniens positioner i Afrika. Libyska oljepengar användes för att sponsra afrikansk enhet. Libyen står för nästan hälften av Afrikas oljereserver, och för USA var det viktigt att kontrollera Afrikas och Persiska vikens oljereserver för att förhindra att nya uppstigande stormakter som Kina skulle kunna utmana USA i framtiden.

En stor del av världen lät sig bedras av den västliga propagandamaskinen. Tunander visar hur överdrivna, snedvridna och förvridna globala mediers  rapportering och tolkning av händelseutvecklingen var. Väst hade vid flera tidigare tillfällen försökt störta Gaddafi-regimen med våld – men misslyckats. Nu lyckades man – tack vare ett FN-beslut som släppte löst bombregnet och motiverades med påståenden om människorättskränkningar som till stora delar byggde på lösan sand.

Skriften har översatts från engelska av Christer Lundgren och försetts med ett förord av Anders Björnsson.

 

FÖRFATTARE: OLA TUNANDER
TITEL: LIBYENKRIGETS GEOPOLITIK – HUMANITÄR
INTERVENTION ELLER KOLONIALKRIG
ÖVERSÄTTNING: CHRISTER LUNDGREN
ISBN: 978-91-979413-7-2
OMSLAG: JENS ANDERSSON
OMSLAGSBILD: SHUTTERSTOCK
DANSKT BAND 104 SIDOR
UTGIVNINGSDATUM: 29 NOVEMBER 2012
INFORMATION/PRESSBILDER:
WWW.CELANDERS.SE

Författaren Ola Tunander är född 1948 och numera forskningsprofessor vid fredsforskningsinstitutet PRIO (Peace Research Institute Oslo). Tunander har skrivit en lång rad böcker, bland annat om säkerhetspolitik, geopolitik, marinstrategi, ubåtsoperationer, psykologiska operationer, statsstruktur och det kalla krigets historia. På svenska finns bl.a. Hårsfjärden – Det hemliga ubåtskriget mot Sverige (Norstedts, 2001) som ifrågasätter den tidigare officiella förklaringen att de ubåtsincidenter som Sverige utsattes för på 1980-talet var kränkningar genomförda av den sovjetiska marinen. Författaren lade fram en omfattande dokumentation som pekar på att det i själva verket handlade om brittiska och amerikanska operationer som var ett led i en hemlig psykologisk krigföring

 

Henrik Celander