Skriv ut denna sida

Uppmaning till Sveriges Riksdag

Murat Kuseyri 28 oktober 2012

Kurder hungerstrejkar

25 organisationer uppmanar Sveriges Riksdag till omedelbart ingripande för att hindra dödsfall av hungerstrejkande kurder

Nio fängslade politiskt aktiva kurdiska kvinnor inledde en hungerstrejk på obestämd tid i det ökända Diyarbakir-fängelset den 12 september 2012. Kort efter anslöt sig uppemot 1000 fängslade politiskt aktiva kurder till hungerstrejken. Varje dag som går ansluter sig fler personer till hungerstrejken, som kan komma att kosta människoliv, om den turkiska staten och regeringen inte hörsammar de hungerstrejkandes krav.

Med dagens datum, har hungerstrejken pågått i 45 dagar. Ett tiotal personer har förlorat synen, andra hörseln, samtidigt som fångarna har kraftiga inre blödningar, vilket är ett allvarligt tecken på att deras liv nu sviktar. Hälsotillståndet för ett tiotals fångar är i livshotande fara.

Den pågående hungerstrejken i Turkiet är en av de största hungerstrejkerna i världen som genomförts i modern tid. Trots detta väljer turkisk media att inte rapportera kring detta och den turkiska regeringen väljer att slå dövörat till de hungerstrejkandes krav.

De hungerstrejkande har två krav:

1. Att alla hinder för fredsförhandlingar mellan den kurdiske ledaren Abdullah Öcalan och den turkiska staten ska undanröjas. Ett frisläppande av Öcalan för att förhandla fram en politisk lösning av den kurdiska frågan i Turkiet.

2. Rätten att få använda sig av kurdiska: som modersmål, i offentliga sammanhang, samt rätten att få försvara sig på kurdiska: som modersmål, under domstolsförhandlingar.

Situationen kommer att utveckla sig till en ännu värre tragedi, om Turkiet inte tar steg för att lyssna till de hungerstrejkande och inleda en dialog gällande deras krav. Risken finns att situationen kommer att få ett tragiskt slut, som kommer att ytterligare försvåra möjligheten för en fredlig lösning av den kurdiska frågan.

Mot bakgrund av ovan vädjar och uppmanar vi undertecknade härmed Sveriges Riksdag, att lyssna till de fängslade hungerstrejkande kurdiska politikernas fullt legitima krav. Vi vädjar och uppmanar Sveriges Riksdag, att med omedelbar verkan ingripa i situationen och medla mellan den turkiska regeringen och de fängslade hungerstrejkande kurdiska politikerna, för att hindra dödsfall.

Vi som undertecknar detta upprop är,

Kurdistans nationella kongress, KNK

Kurdiska Röda Halvmånen

Kurdiska Rådet, Kurdiska föreningars råd i Sverige

Svensk-Turkisk Solidaritets och Kulturföreningen i Stockholm

Kurd.se, Sverige-baserad kurdisk nättidning

Kulturcentrum för Aleviterna i Göteborg

Stockholms Kommittén för Kurdernas Rättigheter
Kurdocide Watch organisation – CHAK

Svensk-kurdiska kulturföreningen i Stockholm

Kurdiska internationella kvinnoföreningen i Helsingborg

Kurdiska kvinnoföreningen för jämställdhet i Uppsala

Föreningen Kurdiska Kvinnor för Integration i Göteborg

Svensk-kurdiska kulturföreningen i Göteborg

Kurdiska kvinnoföreningen AMARA

Riksförbundet Ung Kurd Sverige

Kurdiska Institutet i Stockholm
Mesopotamien Demokratisk Förändring Partiet
Network for an Alternative Quest (NAQ)
Kurdiska kulturföreningen i Borlänge
Svensk-kurdisk kulturförening i Söderhamn
Mesopotamiens kultur förening i Gävle
Kurdiska solidaritetsförening i Uppsala
Kurdiska Föreningsrådet i Västra Götaland
Föreningen för skönare konstnärer

Azar Mehr kvinnoorganisation i Kurdistan

Zoroastrian Organisation av Kurdistan

Federation av kurdiska politiska fångar

För ytterligare info kontakta,
Murat Kuseyri, 073-975 15 08
Eda Duzgun, 076-059 10 59

Murat Kuseyri