Skriv ut denna sida

Krigsmetaller orsakar missbildade barn i Irak

The Independent - Sigyn Meder 15 oktober 2012

Ännu en undersökning (WHO) visar de skrämmande sambanden mellan USAs vapen och de ökande fallen av missbildningar i Falluja och på andra platser i Irak. En talesman för USA:s försvarsdepartement säger att: "Vi är inte medvetna om någon officiell rapport som visar på ökningar av missbildningar i Basra eller Falluja som kan ha att göra med de metaller i ammunition som använts av USA eller koalitionspartners". Seminarium 8/11 Irak i Mellanöstern idag

Missbildningar bland nyfödda och missfall för gravida har blivit allt vanligare i Irak och en ny studie kopplar ökningen till krigsföroreningar. En undersökning i staden Falluja visar att hälften av barnen föds med någon form av missbildning som bl.a. drabbat hjärn- och hjärtfunktioner. 45 procent av de gravida kvinnorna får missfall. - Den kraftiga ökningen beror på nervgiftiga metallföroreningar som spritts i samband med upprepade bombardemang av irakiska städer, säger forskaren Mozhgan Savabieasfahani vid University of Michigan, till The Independent.

Iraq records huge rise in birth defects

New study links increase with military action by Western forces

 

Irak i Mellanöstern idag

Seminarium
8 november

Är USA-ockupationen verkligen slut? Vad hände med oljan, ekonomin, de olika rörelserna i landet? Vad blev resultatet för USA:s målsättningar? Vi ska också diskutera vilken roll landet och regimen nu spelar i "arabvårens" Mellanöstern, i spänningsfälten mellan USA, Saudiarabien, Israel, Iran, Ryssland, Turkiet och EU.

Talare: Mathias Cederholm, historiker vid Lunds universitet

ABF Stockholm, Sveavägen 41, Stockholm kl.18:00

Välkomna till ett intressant möte!
Arr. IrakSolidaritet och ABF

The Independent - Sigyn Meder